De trei ani este în concediu de îngrijire a copilului, timp în care a descoperit pasiunea pentru fotografie. Administrează pagina de facebook, Soroca – Oraş – Legendă. În plimbările zilnice cu cel mic, îşi dorea să fac multă mișcare, combinând, astfel, plimbatul cu fotografia. Pe pagina de facebook, Soroca – Oraş – Legendă, veţi vedea multe poze din oraşul Soroca, dar şi obiectivele turistice ale municipiului. 

 

Municipiul Soroca este un potențial turistic al Republicii Moldova. Crezi că este valorificat din plin?

„Municipiul Soroca deține un patrimoniu cultural-istoric, al naturii și uman de o vastă cuprindere. Există încă multe resurse de descoperit și de pus în valoare. Nici măcar noi, sorocenii nu ne cunoaștem bine posesiunile. Avem locuri importante din punct de vedere istoric, pe lângă care mulți dintre noi trec fără să cunoască ce reprezintă, cum ar fi podul peste râulețul Racovăț, vechiul hotar al orașului medieval, străzile vechi care încă mai au case de epocă, există oameni deosebiți care așteaptă vizitatori, cum ar fi, de exemplu, Vasile Cazacu din Soroca care deține un muzeu neoficial cu mii de obiecte rare și despre care turiștii nu cunosc mai nimic, există zone de odihnă, trasee turistice neexplorate, excursii în satele învecinate etc. Deci, cu siguranță Soroca încă nu este valorificată pe deplin. E încă mult de lucru, un rezultat bun ar ajuta semnificativ la dezvoltarea municipiului. Spre regret, multe dintre obiectivele cu potențial turistic nu se bucură de atenția băștinașilor, de unde ar trebui să pornească formarea întregii atitudini față de ele. Recent, Soroca s-a bucurat de proiectul „Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice (COMUS)” care a fost un bun imbold de a porni pe această cale, dar din lipsa resurselor financiare, nu este continuat. E necesar ca să ajungem la concluzia că fără voluntariat și atitudine civică ageră, nu vom putea construi prea multe.”

 

Pentru tine, ca locuitoare a municipiului Soroca, ce înseamnă să locuiești în acest oraș?

„Este orașul inimii mele. Îl ador, totodată îl văd cu ochi clari, cu bune și rele, pentru că încă mai are multe aspecte problematice de rezolvat: infrastructură nedezvoltată, trotuare deteriorate, locuri de muncă insuficiente, lipsa unei stații de epurare etc. În schimb, Soroca este apreciată pentru peisajele sale mirifice. Mă trezesc dimineața și-mi beau cafeaua admirând pădurea de pe dealul Sorocii, frumoasă în orice anotimp. Seara, la fel ca mulți soroceni, fac plimbări pe cheiul Nistrului. Locuiesc în regiunea orașului vechi unde îmi este comod să ajung rapid în toate punctele de interes, fără a apela la transportul urban. Soroca este un centru cultural unde periodic avem parte de diverse evenimente artistice de o anvergură națională. Îmi place liniștea de aici, oamenii. Îmi doresc mult ca în viitor să devină cel mai atractiv oraș din țară, pentru că are potențial deplin pentru aceasta.”

 

Când ești întrebată ce poți vedea în Soroca, ce le răspunzi?

„Recent am întocmit o listă de 30 de locuri de vizitat în Soroca recomandate de o băștinașă. Cetatea Soroca și Complexul rupestru monastic incluse în rutele turistice naționale, rămân a fi principalele ținte de vizitat, dar nicidecum singurele. O călătorie ocazională de o zi la Soroca este prea puțin ca să le poți descoperi pe toate.”

Cu siguranță că interacționezi/vezi mulți turiști. Cu ce impresii rămân?

„Depinde care au fost așteptările acestor turiști și zonele din care vin ei. Unii rămân pentru mai multe zile cu scopul de a explora ținutul, apoi revin cu alți prieteni. Alții se lasă dezamăgiți de regiunile mai puțin îngrijite ale municipiului. Am observat că, cu cât mai mare este distanța de unde vin, cu atât mai mult sunt curioși și încântați turiștii, de ceea ce văd, pentru că atrag atenția atât locurilor, cât și oamenilor, felului de viață de aici. Negreșit, oricine vine, va pleca cu impresii de neuitat.”

Te-ai gândit să aduni aceste impresii pentru a fi publicate în mediul online?

„Ar fi o idee bună. S-ar putea face colaborând cu ghizii soroceni care comunică mai des cu turiștii. Eu urmăresc impresiile lăsate de vizitatori sub formă de comentarii la fotografiile de la Soroca pe care le postez pe pagina mea. E bine să aflăm păreri din exterior.”

Administrezi pagina de facebook „Soroca – Oraș – Legendă”. Cum a început administrarea paginii și de ce?

„Sunt un fotograf amator. Aveam nevoie de o pagină unde să-mi expun lucrările, să aud păreri obiective. Exersez periodic fotografiind prin oraș, dimineața în drum spre serviciu, spre piață sau seara când orașul e cuprins de lumini blânde, calde. Spre încântarea mea, aici locurile îmi par nelimitate din punct de vedere al aspectului artistic. Se schimbă anotimpurile și toate capătă culori noi. Întotdeauna am ce fotografia. De la un timp, am început să fotografiez și oamenii, figuri autentice. Pagina mă ajută să promovez evenimente, precum și istorii, oameni de aici. O fac voluntar, ca pe un hobby, în timpul liber. Am acasă o colecție de cărți dedicate Sorocii, selectez din ele citate, lucruri care stau în bibliotecă, necitite. O pagină de internet este ușor de accesat de acasă, de oriunde. Mi-aș dori ca să pot influența pozitiv atitudinea oamenilor față de locurile acestea, să le privească măcar un pic așa cum le văd eu.”

Am observat că postezi pe pagina „Soroca – Oraș – Legendă” și imagini vechi ale orașului. Cum găsești imaginile?

„Majoritatea imaginilor sunt preluate din cărți sau de pe alte pagini de internet, unele dintre ele sunt create departe de Soroca, de oameni care au locuit aici și au rămas cu nostalgie. O altă parte dintre imagini le găsesc la băștinași. O fotografie foarte veche a unei familii de soroceni m-a ajutat să particip la un concurs fotografic, apoi am donat-o muzeului. Cele mai cunoscute se găsesc la Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca. Recent am prezentat internauților o imagine din anii ’50 cu Cetatea Soroca, din arhiva domnului Vasile Cazacu, unde am descoperit și un album de folclor din anii ’40 ai secolului trecut, foarte valoros, dar nepublicat nicăieri. Intenționez să scriu un articol despre el, cu scopul de a găsi folcloriști dornici de a-l studia.”

Cu cine colaborezi în ceea ce privește promovarea obiectivelor turistice din Soroca?

„Toate lucrurile s-au derulat de la sine, întâmplător, fără colaborări oficiale. Nu mi-am pus un scop clar în promovarea obiectivelor turistice. Sunt alți oameni care o fac profesionist. Eu doar am venit cu picătura mea de aport în calitate de cetățean simplu. Am fost întotdeauna susținută de reprezentanții instituțiilor de cultură și turism din Soroca, atunci când am avut nevoie de consultări. Eu doar fotografiez din când în când ce-mi place și mă împărtășesc cu cei interesați.”

 

Evenimentele culturale organizate în Soroca, atrag turiști?

„Evenimentele atrag din ce în ce mai mulți turiști. La ultima sărbătoare a Festivalului Mărului, spre exemplu, au fost atât de mulți vizitatori, încât scuarul cetății părea un furnicar. E foarte bine. Rămâne a stabili cum poate fi transformat acest aspect în resursă de afaceri pentru citadini. Turistul dacă vine, să aibă unde cheltui banul.”

Care este potențialul turismului rural din Soroca?

„Satele ținutului Soroca sunt bogate în resurse turistice. Există un traseu creat de cel mai bun ghid al R. Moldova, Nicolae Bulat, recomandat turiștilor. Traseul include localități vestite în toată țara cum ar fi Cosăuți, Rublenița, Rudi, locuri în care turiștii pot face popasuri la mănăstiri seculare, la meșteri populari, în locuri istorice, în natură etc. Multe sate încă rămân necunoscute de străini, dar care au ce arăta lumii. Un impediment în dezvoltarea turismului rural îl reprezintă drumurile nereparate și lipsa informațiilor accesibile despre localități.”

Ești responsabilă de editarea publicației Ziarul Nostru, unde sunt relatate diverse acțiuni frumoase din satele Sorocii și nu numai. Te rog să ne spui mai multe detalii. Cine te mai ajută la promovarea acestei inițiative? În general, în proiectele tale ai susținere? De la cine?

„Ziarul Nostru”, hebdomadar publicat în câteva raioane din nordul R. Moldova a inițiat, din luna mai, proiectul de valorificare turistică a satelor „La noi acasă la…” . Am acceptat să-l realizez pentru o perioadă, deoarece îmi este aproape de suflet. Ne dorim să ajungem în fiecare localitate-țintă și să descoperim acele valori din prezent, despre care nu se cunoaște în afara localității. În acest scop, „Ziarul Nostru” am încheiat un acord de parteneriat cu Consiliul Raional Soroca și se bucură de susținerea Secției Cultură și Turism Soroca, șef fiind Grigore Bucătaru. Primarii satelor, precum și alți lideri băștinași ne susțin oferindu-ne ajutorul unui ghid local și alte resurse necesare. Nu există sat care să nu aibă patrimoniu demn de prezentat. Promovăm atât locurile istorice, turistice, resursele actuale, cât și exemple de realizări frumoase ale oamenilor deosebiți. Prin exemplele lor am vrea să motivăm pe alți oameni, să mișcăm spiritul civic al cititorilor. Pentru fiecare sat alcătuim un album cu fotografii postate pe pagina de internet a ziarului, întocmim interviuri, stabilim trasee turistice cu indicarea locurilor de vizitat recomandate de săteni. Orice turist care va citi această pagina, va avea un ghid sigur care il va ajuta într-o eventuală vizită. Dorim să descoperim fața frumoasă a satului din prezent. Internetul nu oferă prea multe informații, deseori e de găsit doar câteva date statistice și data fondării localității. Nu este un lucru ușor de realizat, dar scopul este unul măreț și sperăm să ajungem la un rezultat bun în promovarea satelor.”

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară

Distribuie articolul: