De la 16 ani, încă de pe băncile școlii, Valeriei Burlacu îi plăcea să personalizeze cu perle și pietre diferite haine. Tânăra creează bijuterii handmade pentru iubitoarele frumosului și artei manuale. Este originară din satul Peresecina, raionul Orhei, a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, de la USM. La moment, este stabilită în Germania împreună cu soțul, iar meșterița continuă să-și dezvolte mica afacere, apreciată mult și de diaspora de acolo. Calitate, finețe și eleganță, acestea sunt calitățile atribuite bijuteriilor create de Valeria. Despre pasiunea pentru lucrurile handmade, aflați din interviul ce urmează.

Valeria, povestește-ne de unde vine pasiunea pentru crearea accesoriilor?

Nu știu de ce, dar cred că am moștenit simțul estetic de la mama mea, ea este croitoreasă. Am început, de fapt, din prea mult timp liber, am observat că mă pasionează și că îmi iese binișor.

Îți amintești care a fost prima lucrare pe care ai realizat-o ?

Primele lucrări au fost coliere din perle masive. Cu cât lucrările mele erau mai solicitate, cu atât mai multă încredere căpătam. Am participat la multe expoziții pentru Meșteri Populari și sunt mândră că am fost invitată la Ambasada Americii în Moldova cu o colecție de mărțișoare. Ulterior, ei au apelat la serviciile mele și cu alte ocazii.

Ce modele de bijuterii pot găsi femeile în colecțiile tale? Care sunt cele mai solicitate?

Fiind meșteriță, fac totul după gustul fetelor. Mă strădui să discut fiecare detaliu, atunci când ele apelează la mine. Pe Lerra.accessories, puteți găsi diademe, cercei și diverse accesorii pentru mirese, însă la moment sunt specializată pe butoniere personalizate, realizate din perle. Este o idee căreia i-am dat viață cu doi ani în urmă. Evident că după, multe meșterițe s-au inspirat din lucrările mele și au făcut și ele.

Cât durează procesul de lucru asupra unui accesoriu?

Timpul de realizare ale accesoriilor este divers, în funcție de model. Cel mai mult îmi ia să fac diademele, aproximativ 7-9 ore, celelalte într-o oră jumătate maxim. Unele fete nu înțeleg că lucrul manual necesită mult timp, dureri de spate și de ochi. Nu mai vorbim deja de investițiile în material.

Care este sursa ta de inspirație?

Mintea-mi este inspirație. Cineva zicea: „Dacă pe masa unui meșter este curățenie, înseamnă că meșterul a murit”. Exact și situația mea, pe masa mea de lucru este o adevărată dezordine (dezordine creativă).  Având o varietate mare de furnitură, îmi vin ideile „din mers”. Aceasta este strategia mea, pe care am valorificat-o cu anii.

Care este cel mai preferat accesoriu, pe care mereu îl creezi cu plăcere?

Mie îmi plac toate produsele finale. Dar îmi este cel mai greu să creez butonierele pentru bărbați. Iată acolo, deseori se ciocnesc răbdarea cu îndemânarea. Îmi este cel mai greu să le fac simetrice. În rest, mâinile mele lucrează uneori, fără să deranjeze creierul.

Cum ai reușit să capeți primii clienți și care au fost reacțiile lor la lucrările tale?

Nu știu cum am atras unii clienți, dar mă bucur că foarte mulți dintre ei au rămas fideli și își împărtășesc experiența și cu alții. Cred că prin originalitate, pentru că eu mereu mă reinventez, mereu încerc să aduc ceva nou și personalizat. Oamenii, care apreciază munca și timpul meu, au toată admirația mea.

 Cât costă accesoriile și de ce depinde prețul?

Accesoriile mele sunt foarte accesibile, în raport cu tot ce am făcut eu pentru numele meu, aici fiind vorba de expoziții, mass-media și investiții în produse calitative. Este un preț argumentat, care mă ajută să-mi dezvolt afacerea și să-mi creez propriul brand pe viitor

De ce materiale ai nevoie pentru a crea accesorii?

Folosesc perle, cristale, biser, sârmă, topere din lemn și alte detalii pe care doar meșterii le înțeleg.

Cu ce te ocupi în timpul liber în afară de acest job?

La moment sunt stabilită cu traiul în Germania, deja de câteva luni, dar revin foarte des în Moldova pentru că, de fapt, acolo îmi este întreaga activitate. Încerc să-mi dezvolt și aici pasiunea, iar diaspora deja a început să mă aprecieze.

Cum e să fii meșter handmade în Republica Moldova?

Nu știu cum trebuie să fie un meșter bun sau rău. Ce știu este că, deși concurența este mare, trebuie să știi să te evidențiezi. Eu asta încerc să fac mereu, să aduc mereu un suflu proaspăt, cu care să-mi mențin mereu activitatea.

Cum vezi dezvoltarea acestei afaceri pe viitor?

Eu văd mult potențial în mine și în mica mea afacere, sunt leneșă uneori și nu-mi place să lucrez mult cu rețelele de socializare, când, de fapt, datorită lor, eu continui și sunt cunoscută. Zona mea de confort este masa mea de lucru, la călduț, în casă, cu o cafeluță și multe idei înșirate în cap.

Le poți oferi câteva sfaturi tinerelor care doresc, dar nu au curajul să-și dezvolte hobby-urile?

Când hobby-ul se transformă în ceva mai mult – nu e obsesie, e mod de viață. Și vreau să le spun celor care și-au găsit un hobby în care se regăsesc, să muncească și să nu renunțe. Eu cred că dacă faci ceea ce-ți place și mai ești remunerat pentru asta, ești un om fericit.

Autoare: Eliza Mihalache, stagiară