Livia Țurcanu a făcut Facultatea de Economie Generală la ASEM, între timp și-a dat seama că dorește să studieze și un program de master. Țara în care și-a îndeplinit scopul nu a fost alta decât Olanda, iar despre experiența de acolo și educația internațională povestește într-un interviu realizat de Mentor Me

Livia spune că Olanda nu a fost o prioritate, a fost mai degrabă o întâmplare norocoasă în viața ei, care i-a oferit exact ce căuta, un program de master perfect potrivit dorințelor ei.

„Eu am fost o norocoasă pentru că am găsit și bursa și masterul în același loc, pentru mine ambele ingrediente au fost pe loc. Nici nu mă gândeam să aplic în Olanda, căutam o țară în care aș cunoaște limba care se vorbește acolo și mă uitam la masterate care sunt legate de IT și tehnologii. Nu aveam un backround tehnic educațional, absolvind Facultatea de Economie Generală la ASEM mi-am dat seama că nu sunt eligibilă pentru programele un pic mai avansate în IT. Atunci am găsit masterul pe care eu l-am făcut, se numește Studii Europene în Știință, Tehnologii și Societate, ceea ce practic era exact ce căutam eu- un master care studiază transformarea care are loc datorită interacționării societății cu tehnologiile și invers”, povestește Livia.

Livia recunoaște că, chiar și pe parcursul unui an, viața ei s-a schimbat considerabil. Iar despre perioada cât a stat în Olanda mărturisește că a fost o etapă transformatoare.

„Viața mea este cumva până la plecare în Olanda și după. A fost o experiență transformatoare pentru că am învățat foarte mule nu atât în domeniul academic, cât profesional și practic. Masterul meu avea doua componente, prima era studiile clasice ca peste tot, iar a după aceasta am urmat un stagiu de practică într-un laborator de cercetare, acolo am aplicat în practică ceea ce am învățat prima jumătate de an în cadrul studiilor de master. Toate astea au fost foarte noi pentru mine, din păcate la noi sistemul de învățământ nu oferă posibilitatea de a interacționa pe parcursul studiilor academice cu mediul exterior universității și de aceea toate lucrurile astea pentru mine erau noi, dar din cauza că erau noi îmi plăceu foarte mult și am reușit să acumulez maximă experiență din fiecare”, spune aceasta.

După acest an Livia nu a rămas în Olanda, s-a întors acasă ca să lucreze la un job care combina perfect ceea ce învățase în cadrul programului de masterat.

„Am finisat în vara 2014, și în timp ce-mi scriam teza de master văzusem un anunț de job în domeniul e-guvernării, instituția la care eu făcusem un internship înainte de a pleca la studii, deci îmi era foarte cunoscut domeniul și activitățile care se întâmplau acolo. Am zis că dacă sunt acceptată o să mă întorc și o să lucrez cu echipa de acolo, dacă nu, o să încerc să-mi găsesc ceva pe loc. Eu am aplicat fără ca să-mi planific ceva din timp, dar eram deschisă oportunităților care aveau să urmeze. Apoi am fost anunțată că am trecut interviul și etapa de verificare, în două săptămâni mă aștetau să muncesc împreună cu ei, ceea ce nu a putut să nu mă bucure deoarece este un domeniul care îmi place foarte mult și este foarte strâns legat cu ceea ce am învățat la masterat, o combinație perfectă. Și respectiv, m-am întors foarte repede în țară”, spune ea.

Mai multe despre experiența Liviei dar și despre Mentor vedeți în video de mai jos.

Distribuie articolul: