Liudmila Belostecinic este organizatoare de nunți cu sute de evenimente în spate și cu o experiență de 16 ani în domeniu. Inițial a fost moderatoare, dar mai apoi a devenit și wedding planner. Anii trec, iar dorințele mirilor se schimbă. Nu este ușor să ghicești ceea ce își doresc cuplurile, dar Liudmila reușește să le creeze o nuntă a visurilor. 

Pentru că sezonul nunților este declarat deschis, am provocat-o pe Liudmila să ne povestească care sunt trendurile în materie de nunți în ultima perioadă.

Mai optează tinerii de astăzi pentru o nuntă cu tradiții? 

Tinerii de astăzi se împart în două tabere:

– Cei ce optează pentru respectarea tradițiilor, care mai sunt încă actuale (întâmpinarea cu pâine și sare a oaspeților onorați, colacul miresei, însemnatul nașilor, podul de flori, înmânarea colacilor pentru nași și părinți, masa mare, despodobirea miresei). Aici țin să adaug că marea majoritate totuși aleg să le modernizeze.

– Cei care pun accentul pe o atmosferă degajată, cu muzică bună și apelează la serviciile prestatorilor care vin cu oferte interesante pentru evenimentul lor.

Ce este mai greu pentru un wedding planner: să organizeze o nuntă cu tradiții sau una mai modernă?

Eu cred că fiecare wedding planer e deschis spre a organiza ceva deosebit. Da, poate e mai solicitant, dar satisfacția de după a unui eveniment special, își merită efortul.

Există confuzia aceasta, legată de anumite tradiții occidentale, care se dau deseori drept ale noastre: Aruncatul buchetului, scosul jartierei, etc. Tu ce crezi despre ele?

Ce ține de aruncarea buchetului, nu l-aș exclude, ar fi un șoc pentru prietenele miresei dacă nu ar avea loc. Totuși este un moment așteptat de ele. Recomand însă să înlocuim aruncarea lui cu o formă de transmitere mai ingenioasă, pentru a evita căderea lui pe jos sau prinderea lui de 2 sau chiar 3 domnișoare simultan. Iar ce ține de jartieră, am exclus din program acest obicei de foarte mult timp. Nu mi se pare normal să oferi ceva atât de intim, ce aparține miresei tale, unui alt bărbat. Am înlocuit însă acest moment cu aruncarea papionului sau cravatei mirelui, pentru a marca totuși transmiterea ștafetei și pentru băieți.

Care a fost cea mai neobișnuită tradiție, fie de-a noastră sau occidentală, pe care ai fost rugată să o incluzi în program?

Nu am s-o uit niciodată! Era o nuntă de la nord, din orașul Briceni. La despodobirea miresei, voalul a fost scos și îmbrăcat pe o praștie și îmbrăcat nașei. Ciudată tradiție…

Care este obiceiul ce nu îți place și nu l-ai recomanda mirilor?

Îmbrăcarea darurilor pe spetele mirilor la despodobirea miresei. Putem organiza un colț în stil tradițional pe care îl vom predestina darurilor pentru înzestrarea miresei. Fiecare invitat își va putea lăsa acolo darul, semnând din partea cui este. Și desigur dansul găinii pentru nași, nu mi se pare a fi o tradiție actuală, căci pe timpuri ea se organiza de către bucătăresele care pregăteau masa, ca să ceară o recompensă nașului pentru efortul depus.

Cum am putea organiza o nuntă tradițională într-un stil mai modern?

– Întâmpinarea oaspeților sub o formă mai personalizată, pentru ai face să se simtă mai onorați, chiar de la începutul evenimentului. Excludem marșul traditional care răsună continuu o oră, două cât se adună oaspeții și îl înlocuim cu melodii ce dau un ton pozitiv evenimentului din start.

– La colacul miresei să nu se pună accentul pe ruperea colacului pentru a afla cine e capul familiei, mi se pare absurd. Într-o familie trebuie să existe echitate, înțelegere și susținere, nicidecum superioritate. Dar putem pune accentul pe un ritual frumos de împodobire al colacului, la care vom încadra prietenele miresei.

– Masa mare să fie mai interactivă, aici ține de inventivitatea moderatorului.

– Dansul mirilor să nu fie o simplă coregrafie, dar o reflecție a istoriei lor de dragoste.

– Să nu transformăm nunta în spectacol, dar să ne străduim să atragem atenția mai mult la trezirea unor emoții care în timp se vor transforma în amintiri valoroase.

Și nu în ultimul rând, să trăim la maxim fiecare clipă din acea zi, eliberându-ne de grijile în plus.

Ce ține de organizarea unor altfel de tradiții, eu cred că aici ar trebui să fie o colaborare și cu moderatorul evenimentului. Personal, când sunt în calitate de moderator, neapărat vin cu un scenariu deosebit pentru miri.

Autor – Nicoleta Bessarabova, stagiară