Regiunea de coastă a Turciei de la Marea Neagră a fostinclusă în rândul celor mai bune locuri de vizitat  în 2024 de CNN Travel. Lista este publicată anual și prezintă diferitelocații adresate pasionaților de călătorii. În nordul Turciei, regiunea Mării Negre a fost apreciată din mai multe puncte de vedere: geografic, climatic, istoric, pentru rutele ascunse șipentru ceaiul delicios.

Un traseu istoric în Turcia

Regiunea Mării Negre a Turciei mărginește marea cu un șir de versanți înalți. Turiștii pot găsi acolo o bogată moștenireculturală, frumuseți naturale și pot face divere activități pe unadin cele mai pitorești rute din Turcia.

O excursie de-a lungul regiunii oferă oportunitatea de aexplora fortificațiile antice, plajele și satele de pescari de lângă port. Este un traseu ideal pentru pasionații de ciclism.Marea Neagră atrage și iubitorii de aventură cu pădurile sale, cascadele și platourile pe care se pot practica diverse sporturide aventură precum rafting, trekking și alpinism.

Zona are totodată mai multe destinații istorice, printre care:

Mănăstirea Sümela, fondată în Trabzon în secolul al IV-lea și închinată Fecioarei Maria;
Castelul Zil din Rize, la 750 de metri deasupra niveluluimării;
Muzeul Naval Bandırma (Bandırma Gemi Müzesi) din Samsun;
Orașul Luptei Naționale;
Capul Yason din Ordu, originea Legendei Altınpost.

Zona atrage atenția cu platourile sale acoperite de nori și viațasatului. Regiunea Mării Negre este, de asemenea, renumităpentru orașele sale mici și fermecătoare:

Safranbolu, Patrimoniul Mondial UNESCO din Karabük;
Kastamonu, cu casele sale istorice care păstreazăarhitectura urbană tradițională turcească până în zilelenoastre;
Mudurnu și Göynük, destinațiile Cittaslow din Bolu;
Amasra, cu frumusețea sa naturală uimitoare.

Aventura culinară la Marea Neagră

Clima ploioasă și solul fertil din regiunea Mării Negre au contribuit, de asemenea, la cultura culinară a zonei. Produselecultivate în regiune, inclusiv varza kale, porumbul și magul, se numără printre elementele fundamentale ale bucătărieiMării Negre. Regiunea Mării Negre este renumită și pentruproducția de ceai și alune. Cele mai gustoase alune din Turciasunt cultivate în Ordu și Giresun, în timp ce Rize găzduiește60% din plantațiile de ceai din Turcia.

Ceaiul turcesc este mult mai mult decât o simplă băutură. Este o parte inseparabilă a stilului de viață local, adâncînrădăcinată în cultura turcă. Băutura este cea mai popularăcomponentă a micului dejun și cel mai consumat tip de băutură în Turcia.

Peștele, în special faimoasele hamsii de la Marea Neagră, suntun pilon central de-a lungul coastei Mării Negre. Peștii de dimensiuni mici sunt folosiți pentru specialități locale, cum arfi:

(hamsi kușu), un fel de mâncare din hamsii prăjițe;
Pilaf cu hamsii (hamsili pilav);
Pide (pâinea turcească umplută cu diferite ingrediente) este, de asemenea, foarte populară în regiunile MăriiNegre;

Distribuie articolul: