Știm că-ți place să afli curiozități despre viața vedetelor, dar știm că-ți place la fel de mult să descoperi povestea oamenilor simpli, a oamenilor care au ce spune, a celor care inspiră! Parcursul moldovencei Lilia Todorov este unul intens și inspirațional, de asta am decis să ți-l prezentăm și ție, cine știe poate te încurajează să cucerești noi culmi. În cadrul unei noi ediții Live Instagram ți-o prezentăm pe Lilia Todorov, femeia stabilită de mai bine de 20 de ani în Franța. Am vorbit despre carieră, dor de casă, provocări, stilul de viață al franțuzoaicelor și multe altele, pe care ți le povestim în cele ce urmează. 

Când le-am dat noutatea părinților…

„Când le-am dat părinților noutatea că plec, s-au bucurat foarte mult, vezi că fiica lor plecă în Franța! Astfel, la 23 de ani am fost nevoită să mă adaptez unui mediu nou. Am ajuns să lucrez fille au pair (*un student care vine din străinătate într-o familie franceză pentru a împărtăși viața de familie și pentru a-și îmbunătăți cunoștințele sale de limba franceză) la o familie care trăia pe malul mării. Îngrijeam de un băiețel de 8 luni. Când am ajuns nu prea aveam experiență de a discuta în această limbă, chiar dacă am învățat franceza la școală, îmi venea dificil să mă exprim. Faptul că am avut grijă de acel băiețel a fost un imbold pentru mine ca să depășesc frica de a mă exprima – el fiind foarte mic, mă simțeam mai liberă să mă exprim știind că nu are cum să mă judece pentru accentul meu, sau alte greșeli pe are le aveam în comunicare”, spune Lilia.

Pe malul mării, cu un carnețel, am scris poezii, am mai plâns…

„Cu părinții comunicam prin scrisori, iubitului din Moldova la fel îi scriam scrisori, pe atunci nu era internet, ne descurcam cum puteam, dar ceea ce mă apăsa cel mai mult era singurătatea”, recunoaște femeiea.

Un vis care-mi dă aripi

Te întrebi poate ce a determinat-o pe o tânără moldoveancă să plece în Franța, află că, în cazul Liliei Todorov, a fost marele ei vis. Femeia a visat să continue să evolueze în domeniul pe care l-a început în Moldova.

„În Moldova am terminat facultatea de biochimie. Când am venit în Franța mi-am dorit să fac o echivalare a acestei diplome pentru ca să pot continua să evoluez în acest domeniu, chiar și familia la care stăteam acolo mi-a recomandat să echivalez diploma de studii. În anul 3 m-am pomenit cu diploma echivalată, asta m-a ajutat să fac cursuri de Biochimie la universitatea Aix-Marseille care au fost urmate ulterior de masterat 1, apoi masterat 2”, povestește ea.

Adesea în perioade atât de surmenante îți vin diverse gânduri, iar uneori te gândești dacă cărarea pe care ai luat-o este una potrivită, te întrebi dacă merită să continui.

„Nu eram sigură pe atunci dacă făceam ce trebuia, dar mai știam că aveam un scop – cel de a avea studii în Franța, și indiferent de greutățile pe care le întâlneam în calea mea, tot timpul mi-am știut valoarea. Nu doream să fac curățenie sau să fiu casier toată viața. Știam că dacă nu muncesc acum, o să-mi fie încă mai dificil în viitor. Am dat mult din coate, și am obținut diploma, numai cu răbdare și perseverență”, zice Lilia.

„Când eram studentă făceam diverse job-uri, apoi, după ce am absolvit a urmat o perioadă în care nu-mi puteam găsi de lucru, iar asta cred eu că se datora faptului că noi, cei veniți, avem un accent, care într-o oarecare măsură este un dezavantaj chiar dacă suntem competenți. La interviuri de angajare le ceream o șansă, le spuneam că asta e suficient pentru mine ca să le arăt că sunt capabilă și competentă în domeniul pe care l-am învățat. Transmiteam sute de cv-uri , mergeam la oficii și lăsam cv-urile mele, încercam să împing ușile cu ele, ca în cele din urmă să se deschidă”, povestește ea.

Viața omului e ca un coridor. Acest coridor are diferite uși, dacă vom merge liniștit pe acest coridor nu se va întâmpla nimic. Ușile trebuie forțate ca să se întâmple ceva. Exact așa e cu viața omului: dacă nu forțezi destinul, nu vei obține prea multe.

„Perseverența mi-a fost răsplătită, am fost angajată la Centrul de Cercetări Științifice în domeniul de cancerologie, în filiera financiară. Cei care m-au angajat sunt mulțumiți de munca mea. Așa cum sunt angajată public, la un moment dat s-a deschis un post național pentru angajarea pe profilul meu de activitate, astfel am candidat la acest post și în urma uni concurs public, printre 500-400 candidați francezi, am postulat și eu, într-un final am fost foarte mândră de mine când am aflat că am obținut locul 2 în acest concurs”, spune Lilia.

Bărbații importanți nu pleacă

Sunt căsătorită cu un moldovean. Flăcăul pe care l-am abandonat acum 20 de ani când veneam pentru prima oară în Franța, m-a urmat și a venit după mine, astfel am întemeiat o familie împreună. Emoțiile noastre au fost emoții profunde, îmi spune adesea: „Nu am venit aici pentru țara aceasta, am venit pentru că aici ești tu””, zice ea.

„La 24 de ani, îmi amintesc că încă eram în programul de licență, dar oricum ne doream să întemeiem o familie, să avem copii. În pofida acestei dorințe continuam să-mi spun că încă nu e momentul, că încă nu sunt în situația potrivită, că nu am încă bani. Apoi am înțeles că trebuie să-ți urmezi dorințele, să știi să-ți asculți inima, ea mereu îți sugerează ce trebuie în momentul în care trebuie. Așa că în 2005 am născut băiatul, pe atunci făceam deja studii de masterat, la universitate mergeam cu burtica rotunjită, iar în afara studiilor mergeam la lucru și reușeam să-mi fac timp și de familie”, își amintește Lilia.

Franțuzoaicele-s altfel decât în filme

„Știi când am venit pentru prima oară în Franța, acum 20 de ani, eu îmi imaginam că franțuzoaicele poartă pe stradă pălării, aveam aceste idei, pentru că au fost așa hrănite cu reviste și filme. Când am venit aici am fost surprinsă să văd că realitatea e alta, am să risc să-mi expun părereaa că totuși femeile din est sunt mai elegante și luminoase”, mărturisește ea.

„Franțuzoaicele, din câte observ, se îmbracă scump, optează pentru mărci scumpe, dar într-un final asta e cel mai grandios cu ce se pot lăuda. Fetele noastre sunt mai creative, au gust, știu a asorta. Eu când vin în Moldova și văd domnișoarele de la noi, sunt ca niște păpuși!”

„Franțuzoaicele sunt diferite din alt punct de vedere… noi, moldovencele, o să avem grijă mai întâi de copii, de casă, de soț, de lecții… lista este foarte lungă și numai atunci când am pus bifa pentru aceste sarcini, vom avea timp poate și pentru noi. La franțuzoaice lucrurie stau puțin diferit, ele nu pun accent pe curățenia din casă, ele își acordă mai multă ateție și timp sie însăși. Nu vor răsturna casa cu tălpile în sus până o văd curată, dar vor merge la cafea, se vor întâlni cu prietenele, își consacră mai mult timp lor decât noi, dacă ar fi să le comparăm cu moldovencele. Ele pun accentele pe ele, își fac pasiuni, fac sport, picturi, fiecare își găsește câte un hobby”, a povestit femeia.

Poți urmări varianta integrală a acestui interviu, accesând discuția în format video pe care ți-o lăsăm mai jos.

De ceva vreme, Lilia, ca și majoritatea franțuzoaicelor, a început să-și dezvolte un hobby, femeia și-a făcut un canal de Youtube în care le vorbește femeilor despre produse beauty, le oferă sfaturi de îngrijire a tenului. De asemenea, Lilia Todorov crede că frumusețea începe din interior, așa că pe canalul său de Youtube, vorbește și despre alimentația sănătoasă.

Sursa foto & video: Instagram