Deosebită și plină de dragoste - așa se poate defini relația dintre Lilia Ojovan și fiicile sale. Le adoră la propriu și încearcă să le ofere tot binele din lume.


Cea mai frumoasă declarație de dragoste, spune Lilu, este alăptarea. Mai multe despre asta, jurnalista a povestit chiar pe blogul său. Lilia și-a alăptat ambele fetițe, iar cu micuța Teia continuă și astăzi. Ba mai mult, fericita mămică planifică să îi ofere „cel mai de preț lichid”, așa cum îl definește ea, mai mult decât a făcut-o pentru Amelie.

„Mi-am zis asta când am conştietizat, că asta poate fi ultima şansă de a ţine la piept un bebeluş, de a simţi cum miroase viaţa, şi de ai oferi cel mai de pret lichid – laptele matern.”

14448898_10153899055254599_2971291398443003897_n

Totuși, pe lângă clipele de neprețuit pe care le dăruiește alăptarea unei mămici, Lilu a vorbit și despre riscurile ce pot apărea pe parcurs sau chiar imediat după naștere:

„E adevărat, alăptarea nu e chiar o binecuvântare de la început, mai ales la primul copil, când mai ai ghinionul să nu te îndrume nimeni, să îți arate poziționarea bebelușului.E un adevărat chin când puiul de om încearcă să se hrănească dar pe tine te doare de ai roade toți pereții. Cu sfârcurile angrojate, chiar rupte până la sânge, cu lacrimi în ochi treci peste toate pentru ca îți dai seama că sacrificiul merită.Îmi amintesc cât de stângace era la început când trebuia să o ghidez, iar acum o admir cum se poziţionează şi se serveşte singură, apucând sânul de care are nevoie, sau din care are poftă.”

MariannaPetrenko_Lilu_03-1024x682

„E adevărat, nu mai am bustul pe care îl aveam înainte de a naşte copii. Şi ador la nebunie glumele între mamele care au alăptat, glume pline de umor negru despre starea sau asemănarea. Dar oare asta contează, până la urmă timpul îşi va lua ce e a lui… frumuseţea şi fermitatea vor fi furate de gravitaţie”, adaugă Lilia Ojovan.

Jurnalista a povestit și despre situațiile neprevăzute în care s-a pomenit în timp ce o alăpta pe mezina Teia. Una dintre acestea a fost de curând, atunci când întreaga familie a fost la mare:

IMG_1349

„Întotdeauna am susţinut şi voi încuraja femeile să facă acest gest de afecţiune şi grijă – să alăpteze. Întotdeuna am fost încântată de curajul şi frumuseţea femeilor care îşi hrănesc puii în public. Eu am alaptat-o pe Amelie şi acum pe Teia în cele mai diverse locuri şi evenimente. Cel mai straniu lucru mi s-a întâmplat pe plajă. în România, când câteva domnişoare, care făceau topless și se uitau criticând poziţia mea de mamă care îşi alăptează copilul. Culmea, aşa? Dar, e un zicală în popor ce mi-o spun când am de-a face cu aşa gen de oameni… şi nu mă supăr”, conchide Lilu.

Foto: Marianna Petrenko, Facebook.com, Lilu.md