Accesoriile pe care le creează Lilia Caraush deja de 3 ani, în Republica Moldova, au cucerit sute de femei care le-au purtat și alte câteva sute, cate încă le mai admiră. Recunoaște că a devenit meșteriță handmade în timp ce era însărcinată – perioadă care nu doar a inspirat-o, ci i-a dat aripi.

Azi, creează bijuterii și alte accesorii la mare căutare în rândul femeilor contemporane. Mă refer la căciulile handmade, turbanele și atrăgătoarele tikka, inspirate din portul arăbesc, toate lucrate manual, în forme și cromatică exclusivă. Prin ceea ce creează, Lilia îndeamnă femeile să manifeste curaj și să se evidențieze frumos în societate. Am descusut-o de secrete și m-am convins de adevărul frazei „fă ceea ce-ţi place cu adevărat şi nu vei mai munci nicio zi din viaţa ta”.

Lilia, mărturisește-ne despre cum a început pasiunea ta pentru hand-made și cât de dificil ți-a fost să muncești pentru a obține statutul de meșteriță. E o artă care se învață în singurătate?

Pasiunea mea pentru handmade a început încă din perioada pe când eram însărcinată. Acum 3 ani, am împletit prima păturică pentru fiica mea și cam atunci mi-am dorit un fulărel, o căciuliță și tot așa. Postând pe internet pozele, am început să primesc comenzi. În ceea ce privește accesoriile, la fel: prima coroniță am făcut-o pentru mine, fără a mă gândi că mă pot ocupa de acest hobby pe viitor, însă a fost pe placul multor domnișoare și astfel am început să le confecționez tot mai frumoase și variate.

Este deja al treilea an și vreau să zic că da, într-adevăr am muncit și muncesc în continuare foarte mult, prin asta acumulând și mai multă experiență. Tind către vârful cel mai înalt și mă străduiesc să adun cât multe cliente fidele și să le propun accesorii din ce în ce mai variate și senzaționale.

Pot zice că acest hobby sigur e o artă pe care o înveți în singurătate, deoarece aici totul depinde de imaginație, doar ea te împinge spre ceea ce dorești să faci. Până în prezent, toate accesoriile mele sunt strict confecționate din bagajul meu de imaginație și dorința de a face ceva frumos, ca la nimeni!

A fost greu să-ți transformi pasiunea într-o afacere? E posibil să te întreții, într-o țară ca RM, dintr-o astfel de meserie?

Nu pot spune că a fost greu ca din pasiunea mea să fac o afacere. Greu a fost o perioadă, când am vrut să aduc la cunoștința doamnelor și domnișoarelor ce le pot propune și de ce încă mai sunt în stare, de fapt. Grea a fost perioada când doar investeam în materiale, iar venit nu prea aveam, însă din ce materie aveam, încercam să prezint ceva inedit, pentru a fi pe placul potențialelor cliente. În ceea ce privește profitul acestei afaceri, pot spune că da, este o afacere profitabilă, iar doamnele noastre pe zi ce trece apreciază tot mai mult accesoriile și alte articole din categoria „handmade”. În prezent, este singurul meu venit și remarc că sunt mulțumită.

12483327_1111819195504209_1699686795_n

Dacă ar fi să tragi anumite concluzii vis-à-vis de preferințele moldovencelor, la capitolul bijuterii și accesorii, ce detalii ocupă locuri de frunte?

Cele mai solicitate accesorii au fost colierele, gulerașele, papioanele și brățările. Dar sincer, sunt cam la același nivel cu cerceii voluminoși și coronițele, totul depinde de motivul pentru care sunt cumpărate. Mereu am încercat să fac ceva nu prea elegant ca stil: mai casual, spre sport. Astfel, accesoriile mele au fost purtate atât de fete purtând adidași, cât și de domnițele purtând ținute de seară, pe tocuri.

12498711_1111819725504156_234506795_n

Acum, când privești spre 2015, despre ce lucrări hand-made poți spune cu mândrie că au fost niște realizări care te-au marcat?

Pot vorbi cu încredere și mândrie depre accesoriile ce m-au marcat în anul 2015, acestea fiind turbanele – accesorii inedite în garderoba oricărei iubitoare de moda și stil. Au fost și accesoriile„tikka”, pentru cap, care sunt purtate în stil arăbesc și scot în evidență feminitatea oricărei domnișoare. Vara trecută, probabil am depășit numărul de 50 de astfel de accesorii confecționate.

12498824_1111819645504164_1717124043_n

Mărturisește-ne mai multe detalii despre colecția de căciuli pe care ai lansat-o în această iarnă.

Da, această colecție a făcut furori printre fashionistele atât din țară, cât și din alte stateGrație acestei colecții de căciuli, am urcat cu o treaptă mai sus în cariera mea de meșteriță handmade.

Aceste căciuli și fulare sunt împletite din cele mai calitative materiale. Pietre de calitate superioară și cristale din sticlă cehă, ce sunt cusute manual pentru fiecare model în parte, inclusiv blănița naturală. Am vrut să expun pe piață ceva frumos și deosebit.

Aceste seturi costă 3000 lei. Recunosc, prețul este mare, însă și munca este enormă. Iar în momentul în care nu vor să întâlnească pe stradă pe cineva care poartă aceleași modele, domnițele mele abia așteaptă sa le procure. Aceste seturi sunt create în exemplar unic. Varietatea de culori și pietre este foarte mare, adică pot face ceva strict individual, la dorința potențialelor cliente.

Te-ai gândit deja la cum ai putea aborda culorile nou-alese ale anului 2016?

Momentan, nu m-am gândit la combinarea culorilor acestui an, însă e în vigoare acest proces. Acum muncesc la seturile, culorile cărora sunt combinate la dorința clientelor mele. Însă cu siguranță voi aplica și nuanțele actuale.

Împărtășește-ne câteva secrete legate de păstrarea și îngrijirea bijuteriei hand-made.

Nu pot spune că accesoriile mele necesită o îngrijire aparte. Ar fi de dorit păstrarea în cutioarele ce cu siguranță se găsesc în garderoba fiecărei femei. În ceea ce privește căciulile, ele pot fi spălate lejer și fără frică. Chiar și după spălare, forma lor se păstrează perfect.

12506909_1111818695504259_1964121442_n

Se spune că bijuteriile sunt purtătoare de energie. Ai resimțit asta, în timpul procesului de lucru? Ce mesaj vin să aducă bijuteriile tale în societate?

Sa știi că aici ai dreptate. Eu, spre exemplu, nu mă apuc de muncă atunci când sunt obosită, nervoasă ori când nu am chef. Iubesc să muncesc din plăcere, deoarece mă dedic în totalitate. De altfel, bijuteriile mele nu au cum să ajungă a fi purtate cu o oarecare energie negativă.

Prin accesoriile mele, vreau să îndemn toate doamnele și domnișoarele să fie mai îndrăznețe și să experimenteze mereu; să tindă spre importanța lor în societate, deoarece ele sunt tot frumosul din această lume.

De unde crezi că s-a luat obiceiul de a purta un fir de ață roșie la încheietura mâinii?

Sincer, chiar nu știu exact de unde a apărut acest obicei, însă ceea ce țin minte încă din copilărie, de la bunei, e că ei mereu puneau ață roșie și la animăluțe, și la copăcei, contra deochiului. Eu chiar cred că într-adevar ar ajuta și ar îndrepta ochiul rău de la propria persoană. Am avut și în colecția mea câteva modele de ață roșie, însă înfrumusețate cu pietre Swarowski. Au fost vândute super bine.

Afară de arta hand-made, ce alte pasiuni te inspiră în fiecare zi? Ce motto crezi că ți-a schimbat viața?

De fapt – tot ce mă inspiră în fiecare zi e faptul că stau și mă gândesc la ce să mai fac nou, ca să fiu și mai bună în ceea ce fac, să urc cât mai multe trepte atât spre succes, cât și spre dezvoltarea mea personală.

Am un motto în care mă regăsesc de foarte multe ori, însă nu numai eu, ci chiar și unele persoane observă acest lucru în mine. Acesta este: „Toate succesele mele în viață le datorez faptului că, în toate lucrurile, am fost întotdeauna cu un sfert de oră înainte.” Horatio Nelson

Foto: Hand Made by Lilia Caraush, Arcady Manah, Marin Petic

Distribuie articolul: