Lidia Puică are 29 de ani și este absolventă a Universității de Arte „George Enescu” din Iași, dar și a Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. E pasionată de fotografie, iar de curând și de croitorie - hobby-uri care îi aduc satisfacție și plăcere în activitățile zilnice. Totuși, un cuvânt ar putea-o caracteriza cel mai bine pe EA - artistă! Și asta pentru că, de aproape trei ani, Lidia creează adevărate opere de artă. Bijuteriile pe care le concepe sunt unice, iar fiecare dintre ele poartă o încărcătură deosebită și transmite un mesaj aparte. Admirați-le mai jos și apreciați talentul acestei tinere, unul demn de toată admirația.

Lidia, SPECTACULOS – e cred prea puțin spus pentru ceea ce faci tu. De unde ți-a venit această idee și de când ai pasiunea pentru a croșeta?

Ideea de a face bijuterii a apărut din necesitatea proprie de a-mi accesoriza ținutele. Îmi doream bijuterii personalizate, unice, pe care să nu le mai întâlnesc la altcineva. Treptat, am început să creez accesorii pentru prieteni, iar, ulterior, și pentru clienți. Pasiunea pentru a croșeta am dezvoltat-o încă din adolescență, după ce am făcut un curs, acolo unde, timp de doi ani, am învățat tot ce e posibil de făcut cu o croșetă, ba chiar și imposibil.

16585315_392670627772762_1295229044027031552_n

Cine sau ce te inspiră atunci când creezi bijuteriile, pentru că fiecare este unică și deosebită în fielul său?

În general, lumea e cea care mă inspiră, natura, tot ce e viu. Caut să explorez texturile, formele, culorile și le dau un alt sens. Sunt, însă cazuri în care mă inspiră combinațiile dintre diversele materiale. Pot spune că procesul de creație diferă de la caz la caz. Uneori, ideile apar spontan, alteori, trebuie să lucrez pe etape și să gândesc foarte bine forma și conținutul.

Povestește-ne despre experiența primului accesoriu și ce feedback ai primit atunci? Dar acum, oamenii apreciază munca ta, așa cum în țara noastră, arta lucrului manual nu a atins încă cel mai înalt nivel?

11252530_836077989805541_329225151_n

Primul accesoriu a fost un colier realizat dintr-un șnur și piulițe. L-am făcut pentru o colegă de facultate, care, în cele din urmă, l-a purtat la examenul final de licență. Aceasta a fost o motivație de a explora în continuare drumul lucrului manual.

Oamenii îmi apreciază munca, chiar și în țară, doar că nu sunt foarte deschiși să poarte așa ceva. Desigur că dincolo de hotarele Moldoveni, situația e alta. Tehnicile tradiționale sunt apreciate mult mai bine, iar bijuteriile neobișnuite sunt purtate cu mândrie. Totuși, rămân optimistă că și aici va veni un moment în care se va schimba mentalitatea, iar oamenii vor fi mult mai deschiși.

Lidia, cât e de complicat să realizezi o astfel de lucrare? Cât timp îți fură și ce materiale utilizezi?

Execuția unei lucrări depinde de complexitatea acesteia. Uneori, reușesc să fac un colier în 2-3 zile, alteori durează și 2-3 luni. Prefer materialele naturale: fire de bumbac, mătase, elemente din lemn, pietre semi-prețioase. Dar, mai lucrez și cu fire sintetice, mărgele din sticlă. Încerc să le combin pe toate cât mai armonios.

12142057_932395053519278_1419907145_n

Presupun că îți dorești să aduci o schimbare la nivel de accesorii prin ceea ce faci. Zi-ne dacă tu porți colierele marca Lidia Puică?

Nu intenționez neapărat să schimb lumea bijuteriei. La nivel global, bijuteria contemporană a ajuns deja la o etapă destul de avansată, acolo unde nu mai poți atât de ușor să impresionezi pe cineva cu o piesă handmade. În schimb, ceea ce urmăresc eu este să îmi găsesc un loc al meu, să explorez la maxim acest domeniu.

Port bijuteriile mele, însă o fac doar la evenimente importante, speciale. Am ajuns la concluzia că primesc o satisfacție mult mai mare atunci când le văd purtate de către alte persoane.

Și pe final, cum îți dorești să evoluezi în viitor? Ce planuri ai la acest capitol?

Ceea ce vreau este să delimitez bijuteria comercială de cea artistică, să lucrez atât pentru un public larg, cât și pentru cei cu educați în acest domeniu.

Foto: Arhivă personală