Ce lecție ne dau judecătorii din Republica Moldova? Că poți omorî pe cineva fiind la volanul unei mașini și să te bucuri de libertate… Câți copii trebuie să mai moară ca șoferii iresponsabili să fie închiși? Câți oameni trebuie să fie schilodiți ca legile să devină mai aspre? Galina Muntean mi-a fost colegă de muncă. Aceasta era mereu veselă și era foarte energică. Într-o zi a fost lovită pe trecerea de pietoni, alături de Aeroport. În urma accidentului, femeia a decedat. Cum a fost pedepsit șoferul? Doar nu va mai putea conduce. Atât.

Judecătoria Chișinău a decis că inculpatul nu va fi închis. A omorât un om, așa că poate fi în libertate. Instanța a suspendat executarea sentinței pe un termen de 4 ani și dacă inculpatul nu va săvârși alte infracțiuni, el nu va merge la pușcărie. Această decizie l-a nemulțumit pe soțul femeii, Simion Muntean, care este decis să meargă mai departe în instanță ca să-și facă dreptate.

Cum vom disciplina șoferii dacă instanța de judecată decide că aceștia nu merită să fie închiși? Cum îi vom învăța pe șoferi să respecte regulile dacă aceștia sunt impuși să plătească doar daunele morale?

Trăim în statul în care dacă ai bani, scapi basma curată. Deci dacă devii șofer, pune-ți o sumă frumușică deoparte și nu ține cont de limita vitezei că oricum vei fi achitat.

Recent, Alexandru Coșcodan și-a pierdut fiul din cauza unui șofer responsabil. Valerian Răilean era campionul la ciclism, avea un viitor strălucitor în față. Viața lui a fost curmată de un șofer iresponsabil. Acesta conducea chiar dacă avea permisul suspendat. De ce credeți că acesta nu a ținut cont de interdicția de a se afla la volan? Pentru că justiția e oarbă și infractorii nu sunt aspru pedepsiți. Gheorghe Bivol avea permisul suspendat din 2020 și, în prezent, se află în arest preventiv. Oare de câte ori a urcat la volan?

Unii șoferi nu înțeleg că mașina lor devine o armă și că pot omorî pe cineva. Legile din Republica Moldova trebuie să devină mai aspre și să aibă scopul de a educa șoferii. Aceștia trebuie să se teamă de justiție și să se simtă obligați să respecte regulile de circulație.

Distribuie articolul: