Studiul despre care se vorbește în articolul Neuroscience dezvăluie o legătură bidirecțională între somnul în timpul zilei și declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer. Cercetătorii spun că somnul mai lung și mai frecvent a fost asociat cu o cogniție mai proastă după un an, iar cogniția mai proastă a fost legată de somnuri mai lungi și mai frecvente în timpul zilei.

Cercetarea cu asemenea concluzii vine de la Rush Alzheimer’s Disease Center și sugerează o potențială conexiune, potrivit unui articol publicat în Alzheimer’s and Dementia. Conexiunea pare să fie bidirecționată, spun cercetătorii; somnul mai lung și mai frecvent a fost corelat cu o cogniție mai proastă după un an, iar o cogniție mai proastă a fost corelată cu siesta mai lungă și mai frecventă după un an.

Aron Buchman, MD, neurolog la Centrul Medical al Universității Rush și coautor al articolului, a spus că studiul oferă dovezi privind schimbarea viziunilor despre boala Alzheimer ca o tulburare pur cognitivă.

„Știm acum că patologia legată de declinul cognitiv poate provoca alte modificări ale funcției”, a spus el. „Este într-adevăr o tulburare multi-sistem, care include și dificultăți de somn, modificări ale mișcării, modificări ale compoziției corpului, simptome de depresie, modificări comportamentale etc.”

Cercetătorii au urmărit peste 1.400 de pacienți timp de până la 14 ani, ca parte a unui proiect. Participanții au purtat un senzor purtat la încheietura mâinii care a înregistrat activitatea în mod continuu timp de până la 10 zile și a venit o dată pe an pentru examinări și teste cognitive. Orice perioadă prelungită de lipsă de activitate în timpul zilei de la 9:00 la 19:00. a fost considerat un pui de somn.

Când a început studiul, mai mult de 75% dintre participanți nu prezentau semne ale vreunei tulburări cognitive, 19,5% aveau tulburări cognitive ușoare și puțin mai mult de 4% aveau demență cu boala Alzheimer.

Somnul zilnic a crescut cu aproximativ 11 minute pe an în rândul celor care nu au dezvoltat tulburări cognitive în timpul urmăririi. PAuzele de somn de zi s-au dublat după un diagnostic de afectare cognitivă ușoară și aproape s-au triplat după un diagnostic de demență cu boala Alzheimer.

Cercetătorii au comparat, de asemenea, participanții care aveau o cogniție normală la începutul studiului, dar au dezvoltat demență cu boala Alzheimer cu omologii lor a căror gândire a rămas stabilă în timpul studiului. Ei au descoperit că persoanele în vârstă care dorm mai mult de o oră pe zi au un risc cu 40% mai mare de a dezvolta Alzheimer.

Buchman a subliniat că studiul nu implică faptul că somnul cauzează demența Alzheimer sau invers.

„Acesta este un studiu observațional, așa că nu putem spune că „a cauzează b””, a spus el. „Dar putem spune că se dezvoltă în același timp și este posibil ca aceleași patologii să contribuie la ambele.”

Boala Alzheimer este cauzată de acumularea a două proteine, amiloizi, în creier. În timp ce declinul funcției cognitive este cel mai cunoscut simptom al bolii Alzheimer, această acumulare de proteine ​​poate apărea în diferite locații ale creierului, trunchiului cerebral și măduvei spinării, provocând o varietate de simptome.

„Odată ce ați identificat patologia și locația, puteți lucra la potențiale tratamente”, a spus Buchman. „Există proteine ​​sau gene care ar putea preveni acumularea de amiloizi, sau există modalități potențiale de a atenua sau încetini acumularea lor.”

Sursa: Neuroscience

Distribuie articolul: