De când era mică se visa medic. Acum, Larisa Sofroni este medic mamolog, a ajuns să facă „magie” și să le redea bucuria de a trăi pacientelor sale. Despre vocația de a fi medic povestește într-un interviu pentru ultimul număr al Revistei Fashion VIP. 

Larisa Sofroni povestește despre cum a simțit dorința de a deveni medic și spune că a luat această decizie chiar la începutul clasei a zecea.

„De când mă țin minte, niciodată nu am fost indiferentă față de suferința oamenilor. Am visat să le port grija, să le sar în ajutor în clipele grele. În ce moment are un om mai mare nevoie de ajutor, dacă nu atunci când se îmbolnăvește? Am ales medicina, în pofida faptului că nimeni din familie nu au studii medicale. Am luat această decizie chiar la începutul clasei a zecea. Am început a studia medicina în anul 1979 și de atunci nu m-am despărțit de ea nici pentru o zi. Din cei 34 de ani de activitate medicală, 26 i-am dedicat oncologiei, mai precis mamologiei oncologice”, povestește Larisa

Medicul Larisa Sofroni mărturisește care este cel mai dificil moment din munca unui doctor, dar și ce-i face pe medici să se simtă bine.

„Nimic nu este mai dur pentru un medic decât să realizeze că este neputincios în fața unor afecțiuni, chiar dacă aparent medicina modernă este dotată cu cele mai avansate tehnologii și dispune de cele mai eficace preparate. Cel mai complicat moment este să faci enunțul diagnosticului de cancer, nimeni nu e pregătit de așa ceva. Este un verdict dur, atât pentru pacientă, cât și pentru cei apropiați. Te simți bine atunci, când poți să le insufli pacienților optimism, când știi că ai la îndemână metode moderne, recunoscute pe plan internațional, când știi că oferi o șansă la viață. Cel mai fericit aspect al vocației de medic este atunci când întâlnești pacienții plini de viață peste mulți, mulți ani”, spune Larisa Sofroni.

În același timp, mamologul Larisa Sofroni povestește despre principiile de bază care pot ajuta o femeie să prevină bolile grave și să fie sănătoase.

„Un mod sănătos de viață este succesul prevenției multor maladii, inclusiv a celor oncologice. Dacă o persoană are grijă de sănătate, atunci reușita este în bună parte asigurată. Un om care are grijă de sănătate va pleda pentru o alimentație corectă, cu suficiente fructe și legume, nu va face abuz de alcool și nu va practica tabacismul. Un lucru foarte important este de a minimiza acțiunea stresului asupra femeilor, deoarece ele sunt mai vulnerabile în raport cu bărbații. Cât de ocupate n-ar fi, femeile trebuie să-și facă timp pentru menținerea sănătății”, spune Larisa.

Medicul Larisa Sofroni are un program încărcat, cu toate acestea, când dispune de zile libere, optează pentru timpul petrecut în compania celor apropiați.

„Programul încărcat nu îmi permite luxul de a avea prea multe clipe libere, barem zile. Însă atunci când reușesc să strecor câteva ore libere printre responsabilitățile de serviciu și treburile casnice, mă alint cu plimbări în sânul naturii, adesea înconjurată de soț și prieteni apropiați. Cea mai mare satisfacție o primesc atunci când sunt în concediu și alături de familie pot vizita locuri și țări noi”, povestește Larisa.

Citiți interviul Larisei Sofroni integral în ultimul număr al revistei Fashion VIP, care poate fi deja găsit în chioșcuri.

Distribuie articolul: