Muzeul de Istorie si Etnografie este un monument istoric din satul Mereni, fiind inclus în registrul monumentelor istorice ocrotite de stat. Clădirea sa, construită special pentru Banca Populară „Rejep” în 1910-1911, cu arhitectură unică (a fost ridicat dintr-o compoziție de lut, păr de cal si ouă de pasăre), cu podea din teracotă adusă din Germania. Apoi, din 1989 în această clădire se află muzeul de Istorie şi Etnografie. Muzeul, inițial a fost inaugurat la 22 Aprilie 1980 în incinta bisericii, de către profesorul de geografie Emilian Baciu.

Larisa Ciobanu, directoarea muzeului de Istorie și Etnografie din satul Mereni: „Mie mi-a plăcut istoria din școală și când am fost propusă pentru acest post de muncă am acceptat cu drag. Tot ceea ce vedeți azi la noi în muzeu este contribuția sătenilor. Ne bucurăm că oamenii din Mereni au ajuns să conștientizeze valoarea patrimoniului pe care-l dețin”.

Pe tot parcursul excursiei în muzeul din Mereni, Larisa Ciobanu ne-a povestit despre fiecare exponat în parte, despre proveniența acestuia și valoarea spirituală pe care o are vizavi de aceste lucruri. „Eu țin tare mult la lucrurile din muzeu. Cu drag le vorbesc”.

 

Pho

Foto credit: Diana Botnaru

Distribuie articolul: