Peste 1200 de copii şi părinţi au participat la cel mai grandios program de coding din ţară #SuperCoders. În Săptămâna Europeană a Codingului, în 37 de biblioteci din Moldova au fost organizate ateliere gratuite, la care participanţii au fost invitaţi să cunoască noţiuni elementare de programare informatică. Astfel, Orange şi-a propus să ofere copiilor o perspectivă distractivă și educativă asupra valorii mediului digital, iar Internetul să devină o platformă pentru exprimarea creativităţii, dezvoltarea abilităţilor analitice şi aplicarea cunoştinţelor.

#SuperCoders este un proiect internaţional, dezvoltat de Grupul Orange. În Moldova acesta a fost lansat în 2016, iar succesul său a permis transformarea sa în program naţional. Ediţia din acest an a fost organizată în parteneriat cu reţeaua de biblioteci publice Novateca.

Ludmila NISTORICĂ, Director Marketing şi Comunicare, Orange Moldova: „Educaţia IT este un răspuns natural la schimbările care se petrec în societate. Suntem foarte mândri că în Moldova #SuperCoders din acest an a înregistrat cel mai mare număr de participanţi din cadrul Grupului Orange. Aceasta demonstrează interesul sporit faţă de mediul digital, în special în rândul celor mici. Prin dezvoltarea unor astfel de programe răspundem aşteptărilor societăţii şi ne reconfirmăm angajamentul strategic de a aduce mai aproape tehnologiile şi revoluţia digitală. Codingul este limbajul internaţional al viitorului, iar copii de astăzi sunt cei care ulterior vor crea, promova şi utiliza aplicaţiile digitale, pentru a ne simplifica viaţa de zi cu zi.”

La #SuperCoders au fost invitaţi copii din toată ţara, cu vârste între 10 și 14 ani. Sub atenta îndrumare a profesorilor de informatică, participanții au învățat în doar câteva ore să animeze personaje și să dea viață unor povești, folosind platforma Scratch. Copiii au exersat limbajul de programare și au produs conținut digital, activități care au stimulat gândirea creativă și lucrul în echipă.

Carmen ARMEANU, elevă, raionul Cantemir: “Am reuşit să facem nişte personaje, imagini – o casă din dulciuri. Foarte interesant.”

Tatiana BANCIUC, elevă, raionul Hânceşti: “#SuperCoders este o oportunitate să ne dezvoltăm şi să învăţăm lucruri noi.

În cadrul proiectului au fost organizate şi ateliere dedicate părinţilor susţinute de către bibliotecari, la care adulţii au învăţat avantajele şi riscurile lumii virtuale, dar şi cum să asigure securitatea copiilor online. Componenta dedicată părinţilor, dezvoltată ca parte a proiectului doar în Moldova, a fost asigurată în parteneriat cu specialiştii Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal din Republica Moldova.

Aliona BUSUIOC, părinte, raionul Cantemir: ”Văd proiectul foarte util, fiindcă, mai ales pentru părinţi este o informaţie foarte utilă, importantă. De multe ori părinţii sunt cu un pas în urma dezvoltării tehnologiilor informaţionale pe când copiii sunt, practic, în pas cu acestea.

Atelierele #SuperCoders au fost organizate în 37 de localităţi: Basarabeasca, Cahul, Cantemir, Căușeni, Cimișlia, Dubăsari, Comrat, Ceadâr-Lunga, Leova, Ștefan-Vodă, Taraclia, Bălți, Briceni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Fălești, Florești, Glodeni, Ocnița, Râșcani, Sângerei, Soroca, Anenii Noi, Călărași, Chișinău, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina şi Strășeni. Proiectul a fost implementat de Centrul de Informaţii Universitare.

Angela MUŞET, Directorul Centrului de Informaţii Universitare: „Orange a fost dintotdeauna un trend setter şi aduce în Moldova proiecte inovative cu un impact major pentru societate. Ne bucură faptul că la această ediţie am reuşit extinderea programului la nivel naţional, astfel încât şi copii din regiunile rurale să beneficieze de oportunităţi educative. Suntem siguri că abilităţile pe care le-au obţinut la ateliere îi vor ajuta pe copii să petreacă timpul pe calculator în mod util, iar pe părinţi să fie ghidul celor mici în explorarea lumii digitale.”

Pentru a răspunde aşteptărilor societăţii şi a contribui la crearea unei lumi digitale pline de oportunităţi, în 2014, Grupul Orange a creat proiectul #SuperCoders. Programul reprezintă un eveniment internaţional desfăşurat în Săptămâna Europeană a Codului în 20 de state în care este prezent Grupul Orange: Belgia, Franța, Niger, Botswana, India, Polonia, Camerun, Italia, România, Coasta de Fildeș, Mali, Senegal, Egipt, Maroc, Tunisia, Spania şi Moldova.

P.

Distribuie articolul: