O asistentă medicală care lucrează în secția de neonatologie dintr-o maternitate din România spune că nu mai poate trăi cu conștiința liniștită dacă nu povestește lumii ce se întâmplă acolo. Recomandarea ei este ca fiecare femeie gravidă să se documenteze bine în momentul în care alege să nască într-un spital anumit. Recomandă informarea despre practicile, rutina și procedurile standard de acolo, iar dacă nou-nascutul este separat de mămică să fie solicitat ca bebelușul să rămână cu ea imediat după naștere. 

„Nou-născuții petrec minim 3-4 zile, în solitudine, separați de mamele lor, sedați și îndopați cu lapte praf ca să tacă. Toți, fără excepție. Nu contează că sunt sănătoși, că se nasc din mame sănătoase și perfect capabile să îi îngrijească și să îi alăpteze. De ce cred că această practică e greșită? Pentru că în primele zile de viață nou-născutul se adaptează mult mai ușor prin contactul cât mai apropiat cu mama sa, chiar pe piele tot timpul și nu doar o dată la 3 ore pentru câteva minute.

În primele minute după naștere, temperatura corpului, bătăile inimii și ritmul respirației se reglează cel mai ușor în brațele mamei, mai firesc, mai bine și mult mai rapid decât în orice incubator din lumea aceasta. Asta n-o spun eu, ci studii întregi care vorbesc de dezvoltarea mai armonioasă a nou-născutului în brațele mamei. Citiți despre „kangaroo care”. În maternitatea în care lucrez eu, ți se ia copilul și îl mai vezi peste 6 ore, dacă ești în stare să ajungi pe picioare la salonul de alăptare….aflat la un alt etaj […]

Noaptea e cumplit. Nou-născuții urlă și urlă și urlă…și asta pe bună dreptate, pentru că sunt separați de mame, flămânzi de îmbrățișări și lapte matern. Și trist este când vine medicul de gardă și îți indică FENOBARBITAL pentru acel copil agitat care nu se mai oprește din urlat. DA, ați citit bine: FENOBARBITAL la un nou născut. Pentru ca e „agitat”. Și pentru că e o singură asistentă care are responsabilitatea să vegheze simultan două saloane cu câte 5-6 nou-născuți…și pentru că trebuie să fie liniște.”

Vedeți continuarea articolului aici: dittadepner.ro