Anul acesta vom fi reprezentați la Eurovision de către trupa „Zdob și Zdub”, cu piesa „Trenulețul”. Piesa a devenit cunoscută înainte de selecția națională a concursului și după spusele băieților nu a fost menită pentru Eurovision, ideea de participarea le-a venit pe parcurs. 

„Trenulețul” a reușit deja să stârnească controverse, asta după ce la selecția națională s-au modificat niște versuri. Publicul a avut o reacție negativă asupra acestui fapt, fiind de părere că așa melodia își pierde mesajul.

Amintim versurile originale: 

„Țară veche, țară nouă

Parcă-i una, parcă-s două

Ba aparte, ba-mpreună

Parcă-s două, parcă-i una.”

La selecția națională s-au cântat alte versuri: 

„Cât de mică-i lumea largă

Trenul vede când aleargă

Și că nu mai pare mare

Pentru că nu are hotare.”

Reacția publicului a fost destul de dură, fiind de părerea că melodia și-a câștigat aprecierea publicului tocmai pentru versurile considerate unioniste.

Astăzi avem prima reație oficială a trupei. Producătorul trupei „Zdob și Zdub”, Igor Dânga, a declarat într-un comentariu pentru Europa Liberă că la Torino va răsuna varianta originală a piesei „Trenulețul”, nu cea cu versurile modificate.

Piesa nu a fost făcută pentru Eurovision, abia în luna ianuarie am decis să depunem cerere. Din experiența noastră, noi, dacă dorim să participăm la Eurovision, adaptăm piesele. Și a fost o improvizație din partea lui Roman – a testat alte cuvinte, dar asta nu a fost o versiune finală, a fost o improvizație. Dar vedem, din reacții, că oamenii sunt pentru textul inițial, prin urmare clar că vom folosi acest text. Va fi totul bine.

„Nu a fost nici o rea voință din partea lui Roman Iagupov. A fost un fel de prudență, poate cumva exagerată, în fața rigorilor impuse de regulamentul Eurovision. El mi-a spus că sunt niște reguli ale euroviziunii care interzic aluziile politice și, pentru orice eventualitate, să-i dau niște variante mai neutre,” a declarat Igor Dânga.

Amintin că anul acesta Trupa Zdob și Zdub va pleca Eurovision Song Contest pentru a treia oară. Prima prestație a formației a fost în 2005, atunci au obținut locul șase, cu piesa „Bunica bate toba”.

În 2011, Zdob și Zdub ne-a reprezentat din nou cu piesa „So Lucky”, plasându-se  pe locul 12.