Fiecare dintre noi și-a dezvoltat deja un obicei mai mult sau mai puțin sănătos în materie de alimentație. Este important totuși să știți că există ore la care metabolismul este mai activ și că cele mai „grele mese” pot fi consumate anume atunci, nu mai devreme sau mai târziu. Iată cum explică medicul din România, Florin Ioan Bălănică, pentru csid.ro.

Fiecare masă este importantă

Micul dejun este prima masă a zilei şi setează practic întreaga zi din punct de vedere alimentar. Gustările nu ne lasă să ne repezim înfometaţi asupra farfuriilor pline cu mâncare la prânz şi cină. Cina este masa care trebuie să ne pregătească pentru perioada de odihnă, de somn.

Metabolismul este adaptat perioadelor zilei

  • Prima parte a zilei, între 7 şi 14, este o perioadă de vârf metabolic, când „uzina” funcţionează la capacitate maximă.
  • Perioada cuprinsă între 14 şi 22 este una de scădere metabolică şi de pregătire pentru perioada de somn, de metabolism bazal.
  • În timpul nopţii, funcţiile noastre vitale au nevoie numai de energia minimă necesară funcţionalităţii, nu de vreun boost de energie.
  • Este important să cunoaştem acest comportament metabolic şi să ne adaptăm, deoarece astfel ne vom menţine sănătoşi şi nu vom lua în greutate. Nu este acelaşi lucru dacă mâncăm un „dulce” seara, după ora 20, sau dimineaţa, la ora 7!

Când trebuie luată ultima masă a zilei şi ce alimente trebuie evitate

  1. Cina trebuie să conţină nutrienţi care să ne dea senzaţia de saţietate, dar cu bună digestibilitate.
  2. Masa de seară trebuie să se întâmple înaintea orei 20, pentru a-i da organismului răgazul să se „pregătească” de somn. Totodată, nu este potrivit să ne culcăm sau să ne „întindem puţin” după masă, deoarece procesele metabolice trebuie ajutate, nu încetinite!
  3. Totodată, obiceiuri alimentare de genul „mănânc ceva uşor seara, adică fructe, pepene, mămăligă cu brânză şi smântână, iaurt cu fructe” sau „m-am relaxat şi am băut un pahar cu vin sau o bere” nu sunt nici pe departe corecte din punct de vedere nutriţional.
  4. Cina incorectă, din punctul de vedere al compoziţiei farfuriei, cantităţii, orelor de masă, sau/şi asocierea cu alcoolul reprezintă cauze ale steatozei hepatice, adică ficatul gras.
  5. Această afecţiune este frecvent întâlnită mai ales în rândul bărbaţilor şi nu trebuie trecută cu vederea aşa uşor. Ficatul gras înseamnă o digestie nepotrivită şi procese metabolice incorecte!

Sursa: csid.ro.

Foto: Pexels.com