Atunci când ai unele presupuneri despre o eventuală sarcină, primul lucru la care apelezi este un test de sarcină, află că acesta poate să nu arate mereu un rezultat „credibil”. Deși testele de sarcină existente pe piață sunt destul de concludente, ele nu îți vor da răspunsul corect decât în anumite condiții.

Indiferent că este vorba de un test de sânge sau unul de urină, ambele măsoară nivelul hormonului HCG – gonadotropină corionică umană, hormon ce este eliberat de organismul unei femei însărcinate.

Hormonul HCG este prezent și în sânge și în urină și poate fi identificat la 10-14 zile de la concepție. HGC este denumit și hormonul sarcinii deoarece este produs de către celulele ce formează placenta și rezistă în organism între 8 și 12 săptămâni de gestație.

Un test de sarcină este pozitiv în momentul în care nivelul hormonului HCG este mai mare sau egal cu valoarea 35 mlU/ml și este negativ când valoare hormonului este ai mică de 5 mlU/ml.

Când este momentul cel mai potrivit pentru un test de sarcină?

Așa cum spuneam, hormonul HCG poate fi depistat în sânge și urină la 10-14 zile de la concepție. Un test de sânge efectuat în a zecea zi de la concepție ar putea să-ți arate un rezultat real, la fel cum un test de urină efectuat în a 14 zi de la concepție îți poate spune adevărul despre starea ta.

Important de menționat este faptul că acest hormon își dublează valoarea cu fiecare zi ce trece. Așa că, dacă ai răbdare, după 3-4 zile de la data la care ar fi trebuit să-ți vină ciclul, vei primi o confirmare cât se poate de reală. Dar pentru a scăpa de orice îndoială, un test de sânge repetat o dată la 2 zile îți va confirma și cele mai fine bănuieli.

Testul de sânge este un test cantitativ care îți măsoară valoarea hormonului HCG, în schimb, testul de urină este unul cantitativ, care poate depista doar dacă hormonul este sau nu prezent în urină.

Testul de urină este indicat să fie făcut la prima oră a dimineții, cu prima urină, așa cum se cere și la analizele uzuale. Se pare că pe timpul nopții hormonul HCG crește în concentrație, iar astfel rezultatul testului ar putea fi mai relevant.

Test de sarcină. Cum se face?

Modalitatea de folosire depinde de producătorul testului, la fel ca și modalitatea de afișare a rezultatului: două liniuțe roz pentru rezultate pozitive sau o liniuță roz pentru rezultat negativ. Alte teste își schimbă culoarea sau folosesc un simbol (+ sau -) în dreptul zonei tratate chimic care intră în contact cu urina. Există și teste digitale care afișează un mesaj simplu de genul „ești însărcinată” sau „nu ești însărcinată”.

Avantajul unui test de urină este acela că îl poți face oricând, la tine acasă, fără o programare la medic și fără o înțepătură. În plus, acuratețea unui test de urină este de aproximativ 99 %. În restul de 1% dintre cazuri se poate întâmpla ca testul să fie expirat sau să nu fie efectuat corect.

Sursa: totuldespremame.ro

Distribuie articolul: