În cea de-a doua etapă de vaccinare împotriva infecției cu noul coronavirus ar urma să fie vaccinați și angajații din domeniul mass-media. Cel puțin acestea sunt asigurările Ministerului Sănătății potrivit unui răspuns oficial expediat Celulei de criză a jurnaliștilor, creată de Centrul pentru Jurnalism Independent, scrie media-azi.md.

Demersul Celulei de criză a jurnaliștilor a fost expediat Ministerului Sănătății  așa cum jurnaliștii, în pofida promisiunilor anterioare a instituțiilor responsabile de procesul de imunizare, nu s-au regăsit în lista grupurile prioritare eligibile pentru vaccinare.

„Având în vedere faptul că reprezentanții mass-media desfășoară activități în colectivități organizate, dar nu necesită contact cu persoane cunoscute sau suspectate de a fi activ infectate cu virusul responsabil de COVID-19, vaccinarea acestei categorii de populație va fi efectuată la etapa a II-a, de către prestatorii de servicii de asistență medicală primară, indiferent de tipul și forma juridică de organizare”, se arată în răspunsul semnat de secretara de stat Tatiana Zatîc.

Astfel, potrivit ministerului, redacțiile urmează să prezinte instituțiilor responsabile de imunizare, lista beneficiarilor. „Pentru inițierea procedurii de imunizare urmează ca fiecare organizație/instituție din domeniu mass-media să prezinte un demers cu lista angajaților din subordine, care urmează a fi vaccinați, către instituția medico-sanitară publică de asistență medicală primară Centrul de Sănătate raional/Centrul medicilor de familie/Asociația Medicală Teritorială, în dependență de localizarea organizației/instituției, care va stabili data și orele programate pentru vaccinarea anti-COVID-19, în dependență de disponibilitatea vaccinului”.

AGORA amintește că în R. Moldova a fost dat start procesului de vaccinare împotriva COVID-19 la 2 martie. Primele persoane imunizate au fost medicii din prima linie- cei care activează în secțiile de reanimare și terapie intensivă unde se tratează persoanele infectate. Mai exact, inițial au fost vaccinați lucrătorii medicali din cadrul Spitalul Clinic Republican și la Institutul de Medicină Urgentă.

În prezent imunizarea se desfășoară în cea de-a doua etapă. Ministerul Sănătății a anunțat că în prezent sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu maladii cronice care fac parte din grupul de risc sporit. În total, prima doză de ser a fost administrată la circa 47.500 de persoane.

Agora.md

Distribuie articolul: