Jurnalista și scriitoarea din Rusia, Polina Voloșina, mamă a doi copii, consideră că societatea de astăzi promovează o falsă imagine a maternității. Aceasta este promovată ca fiind „o perioadă obligatorie pentru o femeie, minunată și veselă, trebăluială drăguță cu niște bebeluși simpatici care niciodată nu se îmbolnăvesc, iar dacă se îmbolnăvesc atunci e suficient să cumperi picături împotriva colicilor (care, apropo, nu ajută deloc, lucru despre care trebuia deja să vorbească cineva). De ce nu se obișnuiește a se spune adevărul despre toate pericolele care le așteaptă pe femei în timpul sarcinii? De ce nu se vorbește despre traumele care pot apărea în timpul nașterii (aici nu mă refer la rupturi, iar dacă știți doar despre ele, ați avut noroc)? De ce despre problemele de alăptare la sân unele femei află doar după naștere? De ce nu se vorbește la modul practic despre dificultățile care apar în primele luni, din pricina cărora îți vine să te cațeri pe pereți?”, se întreabă autoarea.

„Nu foarte demult, Peter Dinklage din „Game of Thrones” s-a adresat fanilor serialului cu rugămintea să nu cumpere pui husky, care au devenit extrem de populari din cauza asemănărăii cu lupul din film. O rugăminte similară a răsunat după Harry Potter. Oamenii cumpărau bufnițe. Animalele nu sunt jucării, nu te poți juca cu ele, apoi să le arunci. Atunci de ce nimeni nu spune să nu fie transformați copiii în jucării?

Puteți publica oricâte poze vă doriți, în care sunteți cu burta plată, cu sânii fermi și pielea netedă. Puteți primi sute de comentarii de admirație despre cum nu v-ați schimbat deloc, dar nu e adevărat.

Puteți mima destul de bine familia fericită, ca nimeni să nu își dea seama că nu ați avut demult sex, iar dacă a fost, ar fi bine să nu îl pomeniți. Pe lângă asta, strigați unul la altul, plângeți fără motiv, nu vă puteți odihni chiar și atunci când vi se oferă timp, nu puteți face sute de lucruri plăcute cu care erați obișnuită. Viața dvs. niciodată nu va fi la fel, așa cum nici relația cu soțul și prietenii nu mai este. Vorbind cu mamele tinere și ascultându-le plângerile, se creează impresia că aceste femei au fost trase în țeapă, căci nu au fost avertizate despre ceea ce le așteaptă de fapt. Aflându-se într-o situație dificilă, înnebunite de oboseală și cu insuficiență de somn, trăind în frică permanentă pentru sănătatea și viața bebeluțului care testează zilnic sistemul nervos al mamei cu tot felul de surprize, mamele sunt nevoite să mai facă față și miilor de pretenții din partea rudelor apropiate. Oricine își poate pierde mințile. La asta adăugați cântecele și dansurile hormonale și aveți în față femeia aflată la limita unei căderi nervoase. Cum să păstrezi, în aceste condiții, relații bune cu aceleași rude?

Copilul înseamnă o provocare serioasă pentru o femeie, dar și pentru  bărbat, pentru relația lor. Oboseala, nervii, lacrimile și conflictele nu pot fi evitate. O asemenea experiență poate întări uniunea dintre cei doi, dar o poate și distruge. Și ce e de făcut atunci?

Ce să facă mulțimea de mame singure care nu își iubesc copiii și îi consideră vinovați de eșecurile lor în viața personală? Nu încerc nicidecum să le conving pe femei să nu nască, dar îmi exprim sincer nedumerirea legată de imaginea falsă a maternității care se impune de societate.

Și tare mi-aș dori ca în viitorul apropiat femeile care vor prefera să nu aibă treabă cu copiii, ci să îi înlocuiască cu niște căței de exemplu,să fie considerate la fel de normale și responsabile ca cele care de exemplu nu vor să urce la volanul unui automobil simțind că nu au abilitățile necesare din cauza vederii slabe, a problemelor de concentrare sau pentru că nu le plac mașinile. Iar femeile care decid să facă actul de eroism, să devină mame, să fie susținute mai mult și mai sincer, asigurându-le nu doar cu indemnizații, dar și cu informație, susținere medicală”, scrie Polina.

Sursa: graziamagazine.ru