O fostă jurnalistă din SUA care îl dă în judecată pe Donald Trump pentru un presupus viol comis în urmă cu aproape 30 de ani a declarat că a luat această decizie pentru a încerca să își recuperez viața.

E. Jean Carroll a declarat în procesul civil de viol și defăimare că nu a putut avea o viață sentimentală de la presupusa agresiune.

Fosta jurnalista de la revista ELLE susține că  Trump a acostat-o într-un magazin din Manhattan în 1996.El a negat în mod constant acuzațiile ei, considerându-le ficțiune, anunță BBC.

„Sunt aici pentru că Donald Trump m-a violat, iar când am scris despre asta, el a mințit și a spus că nu s-a întâmplat”, a declarat miercuri  Carroll în fața unui tribunal federal din Manhattan, New York. „A mințit și mi-a distrus reputația, iar eu sunt aici pentru a încerca să-mi recuperez viața”.

Jean Carroll, fostă editorialistă de sfaturi pentru revista Elle, a declarat că întâlnirea cu  Trump a început inițial cu un flirt, după ce acesta a abordat-o la magazinul Bergdorf Goodman și a întrebat-o dacă vrea să îl ajute să cumpere un cadou pentru un prieten.

Ea a spus că gluma a luat rapid o turnură când  Trump i-a cerut să probeze o piesă de lenjerie intimă și a urmat-o într-o cabină de probă. Odată intrată înăuntru, a susținut ea, el a închis ușa, a ținut-o lipită de perete și a violat-o.

„În timp ce stau astăzi aici, încă mai simt”, a declarat ea în fața instanței.

Ea a încercat să îl împingă pe  fostul președinte, spunând că era clar că nu voia să se întâmple, a spus ea. Întâlnirea extrem de dureroasă s-a terminat în câteva minute, a spus ea, și a părăsit rapid magazinul.

În anii care au trecut de atunci, ea s-a simțit vinovată de decizia ei de a intra în cabina de probă, a declarat  Caroll. Acesta a povestit cele întâmplate la  la doi prieteni, care i-au dat sfaturi contradictorii cu privire la faptul dacă ar trebui să își facă publică povestea.

În interogatoriul său, avocatul jurnalistei a părut să anticipeze întrebările pe care le-ar putea avea de răspuns din partea echipei lui Trump, inclusiv dacă a fost motivată să îl dea în judecată pe fostul președinte din motive politice. Carroll, care a votat doar pentru candidații democrați, a declarat că nu a fost așa.

Trump, care candidează la alegerile prezidențiale din 2024, a negat în mod repetat acuzațiile ei.

Miercuri, într-o serie de postări pe site-ul său de socializare, el a calificat totul drept o „poveste frauduloasă și falsă” și a pus-o sub semnul întrebării.

„Ea nu a țipat? Nu există martori? Nimeni nu a văzut asta?”, a scris el.

Postarea lui Trump a fost adusă în atenția judecătorului districtual american Lewis Kaplan.

Judecătorul a admonestat echipa de avocați a lui Trump pentru comportamentul clientului lor și a spus că postarea a fost „o declarație publică care, la prima vedere, pare complet nepotrivită”.

Apărarea lui Trump s-a concentrat pe motivul pentru care Carroll nu a raportat public presupusul viol la momentul respectiv sau nu a atras atenția celorlalți din magazin.

Avocatul Joe Tacopina a pus în repetate rânduri întrebări despre motivul pentru care Carroll nu a țipat în timpul presupusului atac de aproximativ 3 minute într-un vestiar Bergdorf Goodman, sau chiar după aceea.

„Nu sunt o persoană care țipă”, a declarat Carroll la Tribunalul Districtual al SUA din Manhattan. „Eram prea panicată pentru a țipa”.

Nu puteți să mă bateți pentru că nu am țipat. Femeile care nu ies în față, unul dintre motivele pentru care nu ies în față este că sunt întrebate de ce nu au țipat. Unele femei țipă, altele nu. Asta face ca femeile să tacă. Vă spun, m-a violat indiferent dacă am țipat sau nu. Nu am nevoie de o scuză pentru că nu am țipat..

La fel cum a făcut miercuri în cadrul procesului, Carroll a descris lupta cu Trump în vestiar.

Carroll descrie viața de când a intentat procesul

La începutul zilei de joi, avocatul lui Carroll a întrebat-o pe aceasta de ce l-a dat în judecată pe fostul președinte și ce s-a întâmplat cu ea de când a intentat procesul.

Cred că violul este unul dintre cele mai violente și oribile lucruri care i se pot întâmpla unei femei sau unui bărbat.

Întrebată de avocatul ei, Mike Ferrara, dacă regretă vreodată că a intentat procesul, ea a răspuns: „Cam de 5 ori pe zi”, adăugând: „Nu este plăcut să fii amenințat”.

Carroll a spus că după declarația lui Trump au urmat comentarii negative la adresa ei. Aceasta a menționat că a urmat un val de comentarii denigratoare, care îi iau apărarea lui Trump. Aceștia au zis despre jurnalistă că e urâtă, o mincinoasă, o femeie ușoară și un troll.

Donald Trump a făcut o mulțime de declarații sexiste. Într-un articol al revistei New York Magazine publicat în noiembrie 1992, la un an după ce Trump a divorțat de prima sa soție, Ivana, Trump a fost citat dându-și cu părerea despre cum trebuie tratate femeile.

„Trebuie să le tratezi ca pe un r…t”.

 

În 2022, New York a adoptat Legea privind supraviețuitorii adulți, care a permis o perioadă de un an pentru ca victimele să depună procese de agresiune sexuală în acest stat pentru reclamații care altfel ar fi depășit termenul de prescripție.

Sursă imagine reprezentativă: NPR

Distribuie articolul: