Mulți visează să devină jurnaliști, dar totuși, la fel de mulți nu înțeleg și nu știu că această profesie nu este atât de ușoară. Munca angajaților media e dificilă și, de prea multe ori, periculoasă. Acum câteva săptămâni, doi jurnaliști și un activist de mediu, au fost bătuți crunt de circa 20 de persoane, care i-au forțat să se dezbrace și i-au amenințat cu topoarele. Ulterior, jurnaliștii publicației Recorder au efectuat o investigație.

Doi jurnaliști și un activist de mediu, care realizau un documentar internațional pentru Greenpeace despre tăierile ilegale de păduri din România, au fost la un pas de moarte. Au fost bătuți crunt într-o pădure din Suceava, iar echipa Recorder a făcut o investigație pentru a afla adevărul despre acel caz. Și au reușit.

Jurnaliștii, care pur și simplu își făceau munca, au fost la un pas de moarte pentru că au deranjat mafia lemnului. Aceștia au încercat să documenteze posibilele tăieri ilegale de păduri. Astfel, fără prea multe dialoguri, ei au fost atacați cu bâte și topoare de zeci de indivizi. 

„Nu am avut dialog cu ei, au alergat după noi și ne-au luat la bătaie. Am fost umilit, dezbrăcat și bătut în pielea goală. Toată discuția dintre noi era dusă cu topoarele îndreptate spre mine”, a povestit unul dintre jurnaliști. 

Autoritățile nu au putut găsi dovezi despre aceste tăieri și spuneau că totul este în regulă. Datorită investigației pe care au făcut-o, chiar dacă era una foarte periculoasă ei au reușit să afle adevărul.

În acea pădure erau mai multe „produse accidentale”, care trebuiau scoase de mult timp din pădure, mai mult decât atât, echipa recorder a aflat ce ascundeau acei agresori. Și anume că mulți arbori care trebuiau să garanteze continuitatea pădurii au fost tăiați. 

„Mii de oameni mă întrebau de ce m-au bătut acei pădurari. Iată și răspunsul, acum eu nu mai am ce explica”, a spus jurnalistul.

Tu ce părere ai despre profesia de jurnalism, crezi că e periculoasă?

Mai multe detalii din investigație vei afla din videoul de mai jos:

Sursa: youtube/recorder