Mă număr printre persoanele pentru care călătoria e un soi de terapie, un soi de comunicare lăuntrică ale cărei rezultate se văd mult timp după ce ai revenit acasă. De când am devenit mamă, una dintre fricile mele mari era că voi rămâne închisă în casă, privată de posibilitatea de a călători așa cum îmi place mie (trebuie să deschid o paranteză: detest statul în hotele și odihna pasivă).

Dar, se pare că Universul, Dumnezeu sau orice altă forță supremă a decis că voi avea un copil căruia călătoria îi va fi înscrisă în ADN.

Revenind la acest jurnal de călătorie, o să încep prin a spune că în familia noastră regula numărul 1 e spontaneitatea. Avem mereu gata o valiză cu cele necesare, mașina verificată cu meticulozitate și un scaun auto pentru cea mică (siguranța și confortul ei e prioritar). Ne-am înarmat cu gustări, apă, haine comode și, profitând de aniversarea soțului, am pornit încet să traversăm România.

Trebuie să admit că sunt profund amorezată de pământul românesc. E suficient să trec această frontieră fictivă pentru ca să simt senzația aceea de acasă, de liniște, de regăsire. Totuși, contemplând astăzi România, am ajuns la concluzia că e un spațiu al contrastelor. Am traversat sărăcia din Iași și Pașcani, liniștea din Borsec și Târgu Neamț, pentru ca să ajungem într-un Cluj modernizat. Aproape 9 ore de drum în stare mult mai bună decât cele din Republica Moldova și de peisaje care se schimbau cu locul într-un ritm rapid, galopant.

Este al naibii de greu să vezi cum în partea Moldovei oamenii sprijină gardurile din fața caselor dărăpănate, pe când în Ardeal curățenia și ordinea sunt la ele acasă. Apropo, pentru cei care poate cred că afirmațiile mele sunt desprinse din neant, le recomand acest documentar:

Totuși, acest contrast poate fi pus pe seama realităților istorice, pe mentalitate, pe nivel cultural sau educațional. Indiferent de motivul apariției lor, pentru noi, basarabenii, acest lucru poate servi drept lecție de „așa nu”. Înțelegerea potențialului nostru turistic, a aptitudinilor noastre socio-umane – iată câteva dintre elementele care ne-ar pune ușor pe harta călătorilor europeni drept un stat must-see.

Distribuie articolul: