Joia Mare este a patra zi din Săptămâna Patimilor și mai este cunoscută drept Joia Neagră. Această zi este una plină cu tradiții și obiceiuri. Cea mai cunoscută tradiție este că în această zi se vopsesc ouăle în roșu, dar acum le putem face și în culori de verde, albastru, mov sau galben. De fapt culoare roșie a ouălelor reprezintă sângele Domnului care a curs când a fost răstignit pe cruce.

Iată câteva tradiții și obiceiuri păstrate cu zel de către strămoșii noștri, potrivit libertatea.ro.

În această zi, se prăznuiește spălare picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtășanii, rugăciunea din grădina Ghetsimani și prinderea Domnului de către farisei.

Joia Mare- tradiții și obiceiuri 

În Joia Neagră se fac focuri pentru sufletele morților care vin la geam 

  • În unele zone ale țării, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaților, care se spune că vin și se așează la streașină. De aceea, în această zi, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morților.
  • Joi seara se țin Cele 12 Evanghelii la care participă femeile și la care merg cu o sfoară cu noduri și se tot desface câte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei, femeile însărcinate, ca să nască ușor.

Se merge la casele oamenilor, iar gazdele trebuie să dea ouă copiilor

În unele zone ale țării, o femeie bătrână merge pe la casele oamenilor împreună cu fete tinere pentru a îndeplini tradiția, iar în altele se trimit cete de copii, unși pe față cu negreală. Aceștia merg la oameni pentru a le îndeamnă pe fete la muncă. Pentru a scăpa de pedeapsă, gazdele trebuie să le dea copiilor ouă.

În Joia Mare se vopsesc ouăle 

Joia Mare este cunoscută mai ales ca ziua în care se vopsesc ouăle, pentru că se spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul.

Ce nu se face în Joia Mare

  • În Joia Mare nu trebuie să îți săruți prietenii

În Joia Mare și cam pe toată perioada Săptămânii Mari oamenii se spovedesc, chiar și cei care nu s-au spovedit decât o dată pe an. Pentru că joia a fost Sărutul lui Iuda, e bine ca oamenii care se întâlnesc sau care nu s-au văzut de mult timp să nu se sărute pentru că acest sărut ar fi răstălmăcit, va fi înțeles ca o trădare.

  • Există o anumită reținere la atingeri în Joia Mare. Oamenii își dau mâna, dar nu se ating.
  • În Joia Mare nu se spală haine pentru că, după cum spune o vorbă din bătrâni, li se vor duce morților lături din spălături în loc de pomană.
  • În Joia Mare nu se fac parastase.
  • O vorba din bătrâni mai spune că de Joia Mare nu se trag clopotele bisericilor, ci doar se bate toaca

Sursa: Libertatea.ro