Pentru oamenii de toate vârstele, conexiunea socială este vitală pentru supraviețuire. Suntem obișnuiți, la un nivel profund, să depindem unul de altul pentru sprijin. Când nu obținem conexiunea de care avem nevoie, suntem mai triști, mai bolnavi și mai expuși riscului de moarte prematură. După pandemia de Covid, când am fost, în mare parte, nevoiți să ne distanțăm de cei din jur, inclusiv de rude și prieteni, efectele izolării sociale se resimt și mai puternic și ating chiar și acele persoane, care anterior puteau afirma că duc o viață socială activă.

Izolarea socială poate afecta aproape fiecare aspect al sănătății tale mintale. Studiile arată că sentimentele de izolare pot fi legate de:

  • Gânduri suicidale și tentative de sinucidere
  • Somn mai puțin odihnitor
  • ‌Scăderea capacității de a regla alimentația
  • Mai mult stres, mai ales dimineața
  • ‌Dificultate mai mare de a acorda atenție rutinei zilnice și de a face sarcini complexe.

Oamenii de toate vârstele sunt vulnerabili la efectele izolării sociale. Dacă simți acut și frecvent singurătatea ca pre adolescent sau adolescent, de exemplu, este mai probabil să te lupți cu depresia la vârsta adultă. Pe cealaltă parte a monedei, adulții și cei în vârstă sunt vulnerabili din punct de vedere emoțional și cognitiv. Izolarea socială poate determina o creștere cu până la 40% a riscului de demență la vârste înaintate.

Cum să faci față izolării sociale

Indiferent de vârsta pe care o ai, este important să recunoști când te lupți cu izolarea socială. Observarea este primul pas către dezvoltarea unor mecanisme sănătoase de coping. Pentru a face față izolării sociale, încearcă următoarele metode.

Recunoaște-ți sentimentele. Uneori pare mai ușor să-ți ignori sentimentele atunci când te lupți cu ele, mai ales când simți că nu ai cu cine vorbi. Fă-ți timp să recunoști că lucrurile sunt dificile. Dacă ai nevoie, contactează un terapeut sau, dacă finanțele nu îți permit, apelează la o linie fierbinte ori la un centru local de asistență în domeniu. Vezi aici lista a 40 de centre comunitare de sănătate mintală din Republica Moldova.

Ieși afară. A fi în aer liber este benefic pentru sănătatea ta mintală și fizică. Lumina naturală te poate ajuta să îți îmbunătățești starea de spirit, iar vitamina D generată de lumina soarelui poate ameliora simptomele depresive.

Reconectează-te cu interesele tale. Dacă descoperi că ai mai mult timp pentru tine, gândește-te la ce hobby-uri îți plăceau, ca idee, sau de ce ocupație ai vrut mereu să le apuci. Urmărirea unui nou hobby îți poate redirecționa mintea și îți poate oferi ceva pozitiv la care să te gândești.

Practică pauzele de grijă față de sine. Este important să contracarăm răspunsurile la stres care vin odată cu izolarea socială. Stresul poate cauza probleme cu respirația, tensiunea arterială, mușchii și multe altele. Fă-ți timp să te relaxezi într-un mod care funcționează pentru tine, fie că este o baie caldă și muzică liniștitoare sau un program de meditație. O mască facială sau chiar și o rutină simplă de îngrijire a pielii (o cremă, un ulei natural de masaj) te pot ajuta să te simți mai bine. Gândește-te ce ai face pentru o persoană dragă pentru a o face să se simtă mai bine și aplică asta față de tine – așa vei găsi mai ușor idei pentru rutina de „self care”.

Reia legătura cu oamenii pe care îi cunoști. Dacă nu ați comunicat o vreme, este ușor să simți că oamenii se descurcă bine fără tine. Este o reacție obișnuită, cauzată de singurătate și, de obicei, nu este adevărată – cu excepția cazului în care te face să te retragi de ceilalți și să-i tratezi ca și cum știi că nu le pasă. Unele prietenii rămân vii și cu un minim de comunicare, altele sunt destul de ușor de reînviat cu o reuniune veselă, iar rudele apropiate oricum te vor iubi necondiționat și te vor primi, cel mai probabil, în viețile lor și după pauze în comunicare. Important este să te aventurezi în setarea noilor contacte fără așteptări și să nu te autobiciuiești dacă lucrurile nu merg din prima sau cu 100% din oamenii din jur. 

Toată lumea are o experiență diferită cu izolarea socială și ceea ce funcționează pentru tine poate fi diferit de ceea ce funcționează pentru altcineva. Poate ajuta să ții un jurnal și să scrii despre experiențele tale sociale. Un terapeut poate fi, de asemenea, o resursă utilă, ajutându-te să procesezi sentimentele de izolare și să optezi pentru un stil de viață mai conectat cu cei din jur.

Distribuie articolul: