Sarcina este o perioadă specială din viața oricărei femei, încărcată cu o multitudine de trăiri și sentimente, dar și cu diferite temeri. Una dintre acestea este legată de momentul nașterii. Deși multe dintre viitoarele mame își doresc o naștere naturală, durerile din timpul travaliului și nașterii le determină, uneori, să opteze pentru a-și aduce copilul pe lume prin operație de cezariană.

Se recomandă însă ca nașterea să se producă pe cale vaginală, datorită avantajelor pe care le are atât mama, cât și nou-născutul. În prezent, gravida poate naște fără dureri și natural, dacă optează pentru o naștere cu epidurală. Anestezia epidurală permite viitoarei mame să se relaxeze complet în timpul contracțiilor, să nu mai simtă durerea și să rămână perfect conștientă și cooperantă în timpul nașterii. Astfel, femeia poate împinge fătul atunci când medicul îi indică acest lucru.

Procedura implică injectarea, printr-un cateter plasat în spațiul epidural al regiunii lombare, a unui anestezic, cu scopul blocării durerii din timpul contracțiilor și al nașterii naturale. Pentru plasarea cateterului, femeia trebuie să stea în poziție de șezut sau așezată pe o parte, timpul de ameliorare a durerii variind, în funcție de caz, de la 5 la 30 de minute. Este important de știut că anestezia epidurală trebuie realizată de un medic anesteziolog, numai după o consultație preanestezică. Epidurala poate fi utilizată și în cazul în care nașterea nu se poate produce pe care naturală și există, de la început, indicație pentru cezariană.

Pentru o naștere în siguranță și fără dureri, este foarte important ca viitoarea mamă să aleagă o maternitate modernă, cu servicii integrate, care să facă parte dintr-un spital multidisciplinar. În acest fel, în cazul unor complicații neprevăzute ce pot apărea în timpul nașterii, gravida și fătul pot beneficia de o abordare interdisciplinară, astfel încât viața lor să nu fie pusă în pericol.

 

Distribuie articolul: