Pe 24 iunie, de Ziua Universală a Iei, două verișoare Dorina Baltag și Ana-Maria Eftodi lansează proiectul comunitar IE CălătorIE prin care și-au propus să creeze o colecție (virtuală) de istorii a cămășilor populare (IA) a moldovenilor din diasporă.

Descifrarea acestui proiect se află undeva la intersecția între tema migrației și a tradițiilor pe care moldovenii le păstrează oriunde s-ar afla. Deși fetele au început să lucreze la ideea acestui proiect încă în 2017, acesta a căpătat formă și conținut atunci când ambele au identificat că IA este acel element din tradițiile de acasă pe care le iau cu sine în toate călătoriile.

„Pe lângă faptul că IA este un accesoriu indispensabil din dulapul nostru și alături de noi face înconjorul lumii, noi ne-am propus să arătăm un subiect sensibil pentru țara noastră, migrația, prin punerea în valoare a istoriilor moldovenilor. Or, resursa cea mai de preț pe care o are țara noastră sunt oamenii”, explică Dorina, cercetătoarea în studii de politică externă stabilită la Maastricht.

Ana-Maria, visual designer stabilită la Strasbourg, povestește că „IA a devenit un brand de țară, mai ales pentru noi, cei care ne-am stabilit cu traiul temporar sau permanent peste hotarele Republicii Moldova. Iar cămașa tradițională este prezentă în viețile noastre și purtată la evenimente deosebite dar și în viața de zi cu zi”. Iată de ce co-fondatoarele proiectului doresc să colecteze 365 de istorii a iilor moldovenilor din diasporă pe care le vor expune în fiecare zi la ora 19.00 (CET).

De asemenea, Dorina și Ana-Maria au lansat un apel către toți doritorii să facă cunoscută inițiativa lor prin distribuire a paginii și recomandare de noi persoane, istorii și ii. Detalii găsiți aici.


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA