„Depășim prejudecăți” este un proiect social, un podcast realizat de jurnalista Mariana Țîbuleac-Ciobanu, în care putem descoperi istorii de succes care inspiră, dificultăți cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, dar și soluțiile pe care le găsesc atunci când pare imposibil, depășind stereotipuri și prejudecăți. Autoarea podcastului ne-a dezvăluit cum s-a născut ideea și de ce este important să promovăm potențialul și contribuția persoanelor cu dizabilități în comunitatea noastră.

„Se spune că perioadele grele din viață îți definesc personalitatea, probabil așa o fi, pentru că pandemia și statul acasă cu familia, m-au făcut să mă regăsesc pe mine și să mă apuc de ceva nou! De mai mulți ani de zile am tot cochetat cu microfonul, dar având o deficiență locomotorie, munca de reporter în cadrul unui post de radio, nu era una deloc favorabilă pentru mine.

Făcând parte din grupul „Femei cu idei” al NDI la finalul programului se cerea să venim cu o idee de proiect social, astfel am venit cu ideea de a crea ceva nou, util și bun pentru comunitatea din care fac parte – un podcast intitulat „Depășim prejudecăți”. Inspirația mea a venit de fapt de la podcastul Stellei Jemna „Aprinde Becul”, care în acest proiect a și fost un foarte bun mentor pentru mine încurajându-mă și oferindu-mi detalii despre ce înseamnă și cum creăm un podcast”, explică jurnalista.

„Sunt în primul sezon și am realizate deja două episoade, iar acum lucrez la cel de-al treilea.

În primul episod, vorbim despre barierele dar și soluțiile găsite de unele persoane cu dizabilități locomotorii în obținerea unui permis de conducere și adaptarea propriei mașini la nevoile personale, într-o țară în care nu există un service auto specializat pentru a realiza legal acest lucru.

În al doilea episod, vorbim „De ce societatea consideră persoanele cu dizabilități un blestem asupra familiei, și cum plătesc acestea păcatele părinților?!”. Este o întrebare care afectează, crează un disconfort emoțional, iar implicațiile ei se răsfrâng cel mai mult asupra mamelor, celor care le-a fost sortit să nască un copil cu dizabilități.

Și în episodul trei, aflându-ne în luna dragostei (februarie), vom dezbate subiectul  „Dizabilitatea și Dragostea – cât de ușor este să fii lângă cineva care este diferit?”. Pentru a afla răspunsul îi invit pe toți doritorii de a ne asculta la radio EcoFM sau să descarce aplicațiile Google Podcast, Spotify, Apple Podcast, etc., în telefoanele lor, ca să fie la curent cu orice subiect nou apărut”, relatează autoarea podcastului.

Primul și cel mai mare fan al Marianei este fiica ei, Constanța, de doar patru anișori: „Ea spune că e minunat când asculți vocea mamei la radio, curând va veni și ea cu o idee de podcast pentru copii 🙂 în care ea va fi moderatoarea”

„În Republica Moldova, circa 70 % din populație încă nu știe ce înseamnă podcast, de aceea ar fi bine ca și la noi să fie promovat acest produs media la fel ca și peste hotare, unde oamenii ascultă podcasturi când fac sport, când gătesc, se plimbă sau merg în mașină!

„Depășim prejudecăți” este un produs media creat în Republica Moldova, în care se discută despre istoriile de succes ale persoanelor cu dizabilități, care au depășit stereotipurile și prejudecățile găsind mereu soluții în situații dificile. Invitații mei sunt persoane cu dizabilități și v-om aborda împreună subiecte ce vor scoate în evidență stereotipurile și prejudecățile cu care aceștia se confruntă în viața de zi cu zi, precum și soluțiile la aceste probleme, promovând în acest fel potențialul și contribuția lor în comunitate”, conchide Mariana Țîbuleac-Ciobanu.

Un episod are o durată de aproximativ 30 minute, va apărea o dată la două săptămâni și este realizat în limba română.

Citește și: Jurnalista Mariana Țîbuleac-Ciobanu ne-a dezvăluit ce vise are. Iată #CEvreaEA într-un an (Video)