Orheiul este un oraș cu statut de municipiu din centrul Republicii Moldova și este situat la doar 48 km (spre nord) de Chișinău, pe malul râului Răut. Este centru administrativ al raionului cu același nume. Orheiul este unul din principalele centre economice ale regiunii centrale a țării.

Orheiul, unul dintre cele mai vechi orașe din Moldova, concurent demn de altădată al Chișinăului pentru statutul de capitală păstrează și astăzi monumente care au în spate povești impresionante despre trecutul nostru.
În anii 1918-1940 și 1941-1944 Orhei a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Basarabia. Totodată a fost reședința județului Orhei.

Județul se afla în partea de nord-est a României Mari, în estul regiunii Basarabia, la granița cu Uniunea Sovietică. Se învecina la nord-vest cu județele Soroca și Bălți, la nord-est și est cu U.R.S.S., iar la sud cu județul Lăpușna.
Orașul ocupă o suprafață de 1402 ha, are un cadru natural foarte variat și pitoresc, situarea dealurilor și a versanților permițând crearea de perspective și compoziții urbane ce accentuează formele naturale. Terenurile agricole extravilane ocupă 218 ha, cariera de piatră „Ivanos” ocupă 54 ha. Cadrul natural, în care este situat orașul, are un mare potențial urbanistic neexploatat, ce permite crearea unui sistem diversificat și bine structurat de zone verzi. În acest sens, trebuie menționată lunca râului Răut, precum și atractivitatea din punct de vedere turistic, istoric și rolul de agrement cu microclimat balnear a codrilor din apropierea localității. Râurile Răut și Ivanos și iazul din oraș constituie rețeaua hidrografică a orașului.

Astăzi, vă recomandăm imagini rare ale Orheiului de odinioară.

              

 

Sursa: pagina de facebook Оргеев. Улицы и лица – Orhei. Străzi și oameni