Muzeul de Istorie şi Etnografie Orhei a postat o serie de fotografii din orașil Orhei de odinioară. Sunt imagini vechi și rare în care se arată viața cotidiană a localității de azi, care este reședință de raion, Orhei. Dacă în prezent putem vedea un oraș modern, verde, cu drumuri renovate și activități de tot felul, hai să facem o călătorie în timp și să vedem cum arată Orheiul în perioada sovietică.

Conform Muzeului de Istorie şi Etnografie Orhei, imaginile postate sunt fotocopii din cartea „Orgeev. Alive and Destroyed”, editat de Y. Spivak, dar publicat în Tel Aviv, în anul 1959. Pozele sunt donate de Olga Allgraph.

Orhei este un oraș cu statut de municipiu din partea centrală a Republicii Moldova, situat la 48 km spre nord de Chișinău, pe malul râului Răut. Este centru administrativ al raionului cu același nume. Orheiul este unul din principalele centre economice ale regiunii centrale a țării.

În epoca sovietică, se căutau pentru toate denumirile moldovenești etimologii turco-tătare (iar când existau, ele erau oficializate în locul celor moldovenești, precum Bender sau Cahul, în loc de Tighina sau Frumoasa). Prin urmare, și pentru Orhei s-a presupus o origine tătărească, mai ales că tătarii au stăpânit o vreme cetatea, astfel că în epoca sovietică, etimologia maghiară nu putea fi luată în seamă. Se invoca atunci motivul că nu este atestat în dicționarele maghiare cuvântul “várhely”, obiecție puerilă deoarece limba maghiară este una sintetică, și aproape toate substantivele pot fi alăturate ca să formeze un cuvânt nou. Dicționarele se limitează la înșirarea cuvintelor compuse mai des folosite, iar “várhely” este un cuvânt maghiar specific, deci rar folosit.