Se face un an de când s-a stins din viață istoricul și profesorul Gheorghe Palade. A fost cel care a contribuit la elucidarea unor probleme controversate ale trecutului istoric românesc. S-a manifestat ca om integru, fiind înzestrat cu spirit critic, demonstrând permanent intransigență, verticalitate şi curaj.

Pe 6 septembie, anul acesta, renumitul istoric, Gheorghe Palade, ar fi împlinit 67 de ani. Oamenii care l-au iubit și-l țin minte, s-au adunat pe 28 aprilie, pentru ai comemora activitatea în cadrul unei conferințe. Evenimentul a fost organizat de Departamentul Istoria Românilor, Universală și Arhiologie aUSM. Realizatorii evenimentului, dar şi spectatorii-studenți, profesori, mentori și rude au depănat amintiri despre personalitatea marcantă a profesorului.

participanții de început ai conferinței

otilia dandaraPrezentă la eveniment, Otilia Dandara, profesoară universitară, prorector la Universitatea de Stat din Moldova își amintește de Gheorghe Palade ca fiind un profesor cu o tactică deosebită, deoarece promova prietenia între profesor și student. Ea afirmă că: „Niciodată nu l-am auzit să strige, mereu era binevoitor, calm și binedispus.  A știut să vorbească cu oamenii”.

Profesorul Ion AgrigoroaieIon Agrigoroaie, istoric și profesor al Universității „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași, România, spune că Gheorghe Palade a fost un om cu dedicație care s-a jertfit pentru Basarabia. „A fost un mare istoric al Basarabiei cu care am împărtășit o prietenie de mare valoare”. „Îmi mai amintesc de perioada olimpiadei istorice pentru întreaga țară, la liceul național din Iași, când am avut datoria de a-l invita de la Chișinău pe profesorul Palade. Niciodată nu voi uita cum un coleg de-al nostru l-a numit „istoricul romantic” al Republicii Moldova”, mai menționează Ion Agrigoroaie.

Sorin CostreieSorin Costreie, doctor în filosofie și prorectorul Universității din București spune că: „Suntem geloși pe Iași, pentru că, din punct de vedere geografic, RM este mai apropiată, dar din motive geo-academice, vă rugăm să ne luați și pe noi în considerație, pe bucureșteni, pentru că aici vorbesc despre renumiții profesori, istorici și filozofi născuți în Moldova, printre care și Gheorghe Palade”.

Vedeți mai jos o arhivă de familie a imaginilor și creației lui Gheorghe Palade:

Gheorghe palade

Istoricul Gheorghe Palade a fost cel care a apărat și promovat spiritul național românesc în aulele universitare, în cadrul conferințelor naționale și internaționale, în paginile numeroaselor sale articole. „Vom păstra în memorie urmele adânci lăsate de către Omul şi Profesorul Gheorghe Palade, pentru aportul adus ca istoric şi promotor al valorilor naționale românești, pentru nobleţea sa sufletească, pentru calităţile alese de dascăl”, se menţionează într-un text al panoului profesoral al Facultăţii de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova.

Autor: Dumitrița Andriuța, stagiar ȘSAJ