„Femeile au nevoie de comunicarea cu alte femei pentru a-și împărtăși experiențele, a se detașa de stresul cotidian și a resimți, astfel, o explozie de oxitocină.” Probabil aceasta e prima observație a Irinei Strajesco, de când s-a dedicat cu trup și suflet trainingurilor dedicate femeilor, în Republica Moldova. A însușit o serie de instrumente și tehnici prețioase doar pentru a le vedea pe femei un pic mai fericite decât sunt. Știe cum să direcționeze o femeie spre magnetism, succes profesional sau personal și nu încetează să admire numele unor femei notorii, care vor rămâne pentru totdeauna în istorie. Am provocat-o pe Irina la un interviu deschis despre slăbiciunea și vigoarea femeii contemporane. Am descoperit o personalitate care e fericită să-și împartă timpul pentru a-i motiva pe alții, o personalitate care adoră să călătorească și să vorbească despre ingredientele succesului.

Irina, sunteți un orator care a interacționat, de-a lungul carierei, cu sute de oameni. De câți ani abordați publicul feminin și care e cea mai importantă lecție pe care ați luat-o din această experiență?

Deja de 7 ani livrez traininguri. Primii 4 ani am activat în Rusia, unde am făcut şi studiile în domeniu. Puneam accent pe business traininguri. Trainingurile dedicate femeilor au fost o provocare pentru mine, care a venit din dorinţa de a împărtăşi instrumente şi tehnici pentru a le vedea un pic mai fericite. Proiectul Trainingurile dedicate Femeilor are 2 ani. A fost o mare bucurie când am văzut că femeile sunt gata de schimbări şi cu uşurinţă asimilează noi cunoştinţe, observăm cum de la training la training devin mai încrezătoare şi radiază fericire. Acesta este motivul principal care mă motivează să-mi continui activitatea.

12081014_1008281392527191_221922955_n

Există un model feminin pe care l-ați admirat dintotdeauna? Povestiți-ne despre femeile care v-au inspirat cel mai mult de-a lungul vieții.

Peste tot se vorbeşte despre un model de succes bărbătesc, domeniul trainingurilor nu este o excepţie. Deseori femeile inspirate de aceste modele, le preiau. Un timp îndelungat eram în căutarea unui model feminin care ar putea să mă inspire, până la urmă dacă abordezi un model masculin prea mult timp, pierzi din feminitate, ceea ce începeam să simt.

O femeie excepţională, care m-a inspirat în acel moment, era Marylin Atkinson – coach şi trainer internaţional de programare neurolingvistică. O femeie care radiază fericire şi o transmite tuturor participanţilor trainingurilor sale, indiferent de numărul lor.

Dacă ar fi să vorbim despre un model de femininate absolută, trebuie să o remarc şi pe formidabila actriță şi model de origine italiană Monica Bellucci, dar și pe Aishwarya Rai Bachchan – frumoasa actriţă din India şi câştigătoare a titlului de cea mai frumoasă femeie din lume. Ele radiază femininate în priviri, gesturi, mişcări.

Deseori le vorbiți femeilor despre faptul că slăbiciunea este un element de seducție. Sunteți de acord cu ideea că femeile din țara noastră au devenit prea puternice?

Cu părere de rău, femeia modernă şi-a asumat prea multe drepturi şi obligaţii. Este absolut normal când vorbim de carieră, însă nu funcţionează şi în cazul unei relaţii. Trebuie să putem îmbrăca diferite roluri în funcţie de anturajul în care ne aflăm. Bărbatul este responsabil pentru relaţie, iar femeia este responsabilă de viaţa ei. Trebuie să avem răbdare şi să nu furăm din responsabilităţile bărbaţilor, în cuplu.

12067993_1008282385860425_1182302773_n

Într-o societate în care ambalajele contează mai mult decât conținutul, credeți că este obligator ca o femeie să posede mai întâi imagine și apoi caracter, ca să poată fi fericită în plan personal?

Imaginea, caracterul şi sufletul sunt ingredientele succesului unei femei. Ele nu pot fi separate. Imaginea contează foarte mult, pentru că ea ne ajută să formăm prima impresie, dar încontinuu trebuie să lucrăm la conţinut.

În prezent, o persoană cărturară nu se consideră acea persoană care poate scrie şi citi, dar acea persoană care se perfecţionează în permanență.

Analizând, dintr-o parte, fenomenele care se întâmplă în societate dar și experiențea femeilor care vin la traininguri, care credeți că e cel mai important motiv pentru care au loc atâtea despărțiri și tot mai puține oficializări ale relațiilor?

Timpul se schimbă, evoluează ştiinţa, se schimbă şi relaţiile în cuplu. Cu părere de rău, nu toţi sesizează aceste schimbări şi se conduc după modelul infliltrat de mamele şi bunicile noastre. Relaţiile lor au fost unele foarte frumoase, dar modelul acestora nu mai funcţionează şi în momentul actual. Trebuie să fim cât mai flexibili pentru schimbările ce au loc şi să acordăm timpul necesar pertenerului şi familiei.

O relaţie înseamnă nu doar plăcerea de a te bucura de prezenţa celuilalt, dar şi muncă. Trebuie să acordăm atenţia necesară primelor conflicte care apar în relaţie, să sesizăm cauza acestora şi să le rezolvăm. Nu trebuie să ne temem de conflicte, ele ajută relaţia să evolueze când sunt soluţionate corect.

O atenţie deosebită trebuie să acordăm şi comunicării în cuplu. La începutul relației, petrecem zile în rând discutând valorile şi scopurile pe care dorim să le atingem. După 3-4 ani de căsătorie, comunicarea se reduce la acţiunile şi obligaţiile pe care le întreprindem sau nu. Trebuie să păstrăm acel nivel înalt al comunicării care există la început, nivelul de valori.

O relaţie trece prin 4 etape: când cei doi fac cunoştinţă, devin amanţi, locuiesc împreună şi dacă cele 3 etape decurg cu succes, se căsătoresc. Acum, cele mai multe perechi se opresc la etapă a treia, nu este nici bine, nici rău, ţine de decizia fiecăruia. Însă dacă totuşi există disconfort, trebuie să ştim că putem motiva bărbatul să facă şi următorul pas. Motivarea poate fi către ceva frumos ce îl așteaptă sau invers, pentru a evita ceva rău ce i se poate întâmpla în caz că nu o face.

12087395_1008281625860501_243491673_n

Irina, ați descoperit deja felul în care acționează NLP-ul. Ce frază credeți că, odată rostită în fiecare dimineață, poate schimba viața unei femei?

De nenumărate ori m-am convins că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce vorbim, deoarece cuvintele într-adevăr au puterea de a se materealiza.

Încrederea în sine este cel mai important ingredient al succesului, de aceea dimineaţa trebuie să rostim fraze care să ne inspire încredere. Recomand să avem în „bagaj” minim 10 fraze ( ex. Am tot necesarul pentru a avea succes; astăzi reuşesc tot ce-mi propun; merit doar ce-i mai bun; sunt frumoasă, fericită ș.a.). Important este ca frazele să fie rostite cu pasiune, admiraţie şi neapărat în faţă oglinzii. Oglinda are forţă magică, tot ce spunem în faţă oglinzii are o putere de două ori mai mare. De aceea, în niciun caz nu avem voie să ne certăm în faţă oglinzii.

12092196_1008282422527088_753349419_n

Sunteți un om care se bucură deseori de oportunitatea călătoriilor. Ce țări ați descoperit și cum credeți că au influențat aceste escapade în exterior, asupra universului femeii pe care o purtați în interior?

Da, aşa este. Ador călătoriile şi cel puţin o dată în două luni simt nevoia să evadez undeva. Călătoriile îmi redau energia necesară, totodată îmi oferă timpul necesar pentru a medita, a reflecta asupra multitudinii de lucruri şi evenimente care mi se întâmplă.
Fiecare ţară vizitată m-a marcat, cred că ţările unde aş putea să mă reîntorc de nenumărate ori sunt Ungaria şi Grecia.

Budapesta are o arhitectură specială, dar pe lângă toate, are un spirit deosebit, te învăluie o calmitate extraordinară când te plimbi pe străzile Budapestei. În Grecia, pe lângă peisajele şi locurile sacre, pline de o energie foarte puternică, retrăieşti încontinuu un spirit de sărbătoare.

Vizitând orice ţară, mă străduiesc să rătăcesc prin ea, prin cartierile mai puţin populare, să discut cu locuitorii de acolo despre priorităţile, valorile, visele şi aspiraţiile lor. Mise pare că doar aşa poţi simţi spiritul veridic al unei ţări.

12033105_1005430549478942_6196334029445146158_n

Foto: Sergiu Malenchi, Arhiva Personală

Distribuie articolul: