Recent moldoveanca Irina Rîngaci, din satul Sărățica Veche, raionul Leova, a cucerit medalia de aur la Campionatul European de lupte printre seniori. Deja de opt ani practică luptele libere și în această perioadă a fost dublă vice-campioană europeană, dublă premiantă cu bronz la campionatul mondial și a primit locul 4 la jocurile olimpice.

A început să practice acest sport fiindcă o admira pe sora ei care deja se ocupa cu lupte libere și astfel i-a urmat pașii. Deși, la început au avut îndoieli față de acest „sport masculin”, părinții au încurajat-o să meargă pe această cale și acum sunt mândri de succesele Irinei.

La fel ca majoritatea sportivilor, pentru a obține succese, a petrecut foarte multe ore în sala de antrenamente și nu a avut timp pentru a se juca cu copiii.

„Când abia am început să merg la antrenamente, mi se părea un sport doar pentru băieți în care nu o să mă regăsesc, dar acum mi-am schimbat părerea și nu mi se pare nimic dificil”, spune Irina Rîngaci, campioană europeana la lupte libere, pentru EA.md.

A depus un efort enorm de mare ca să ajungă la acest nivel, era mereu plecată în cantonamente și își petrecea tot timpul în sala de antrenamente, îmbunătățind fiecare mișcare. Cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în această perioadă este că: „atunci când ies pe saltea adversara din fața mea este dușmanul meu, chiar dacă ne cunoaștem bine”, a completat sportiva.

Când a primit medalia de aur la campionatul european, ochii i s-au umplut cu lacrimi de fericire și nici nu putea realiza că a ajuns la un astfel de nivel. Următorul scop al sportivei este să obțină cota olimpică, iar noi, echipa ea.md, îi dorim succese pentru realizarea lui.

„Luptele libere pentru mine înseamnă totul, nu-mi imaginez ce aș fi făcut acum dacă nu începeam să practic acest sport.”, a mărturisit Irina.

Autor: Micaela Nemîchin, reporteră ea.md

Citește și: Irina Rîngaci a devenit campioană europeană la lupte! Performanțe frumoase ale sportivelor din R.Moldova!