Dragostea de țară se manifestă diferit pentru fiecare în parte. Pentru Irina Madan se manifestă prin culoare, pensula, croială, stil și stofă. Toate pentru că ea s-a lăsat dusă de valul inspirației, iar într-un final, acesta a adus-o tocmai pe țărmul Statelor Unite, și anume în San Diego. Deși se află doar de câțiva ani în SUA, aceasta a reușit deja să îndrăgească cultura americană, promovând, în același timp, adevărate capodopere de artă prin creațiile sale etno pictate pe stofe îmbrăcate. Mai mult decât atât, pe lângă creațiile cu specific moldovenesc, Irina participă activ la dezvoltarea și promovarea Moldovei, iar în perioada 28 – 30 septembrie va participa și la MAC5 (Convenția Moldo-Americană, ediția #5), un eveniment al diasporei din SUA care va avea loc în acest an în San Francisco.

Irina povestește că primele piese vestimentare pictate de ea au apărut încă de când era studentă, iar rezultatul a fost pe măsura așteptărilor.

„Ideea de a picta pe hainele pe care le creez s-a născut în timpul studenției la arte, atunci când lucram la colecția de licența (anul 2013). Valul inspirației a pornit din interior și s-a născut din admirația pentru orașul Veneția. Eram sigură că în magazine nu voi găsi țesăturile de care aveam nevoie, astfel, am început să-mi obțin stofa dorită, pictând-o manual. La prima mea încercare m-am regăsit total în această tehnică. Primele creații au fost cele 5 piese vestimentare din colecția de licență. Cu multă motivație și entuziasm, am depus efort maxim și rezultatul a ieșit pe potriva așteptărilor mele”, spune Irina.

Aceasta mărturisește că decizia de a se stabili în SUA nu a fost una plină de siguranță, mai degrabă a avut momente de ezitare, dar până la urmă tot ce a avut de făcut a fost să-și asculte vocea interioară.

„Am decis să mă mut în SUA după ce am câștigat Green Cardul la loterie în anul 2016. Ulterior, au fost perioade de ezitare, dar într-un final mi-am ascultat vocea interioară și am hotărât să profit de șansa care mi s-a oferit. În perioada care a urmat am avut parte de schimbări radicale. Am fost nevoită să o iau de la zero de câteva ori, dar toate acestea mi-au amplificat ambiția și m-au făcut mult mai puternică pentru a merge încrezută în drumul către visul meu”, povestește Irina.

Irina spune că indiferent de locul unde se află, dragostea pentru tradiții și obiceiuri nu dispare sub nici un context, din acest motiv continuă să creeze în cheia stilului Etno.

„Am o dragoste specială pentru ornamentele stilului național, pe care mereu încerc sa le includ in cantități mici sau mari în majoritatea creațiilor mele. Ornamentele sunt pline de culoare, creează un puternic efect vizual și ne reprezintă ca popor. Mă mândresc că avem tradiții, obiceiuri și artă veche pe care suntem datori să le valorificam cum putem. Eu am ales sa le valorific prin creațiile mele de suflet. Acum 2 ani am fost plăcut surprinsă când am primit prima mea comanda din SUA; o doamna nativă a ales sa comande anume o rochie cu motive etnice românești. Au urmat și altele, fapt care m-a motivat să creez și în continuare haine cu aceasta tentă”, povestește aceasta.

Chiar dacă majoritatea comenzilor vin din Moldova și România, Irina spune că a livrat colete în mai multe orașe ale lumii, deci oamenii care se îmbracă în creațiile ei sunt de pretutindeni.

„Oamenii care îmbracă picturile mele sunt de pretutindeni. Am livrat colete în multe orașe ale lumii. Majoritatea creațiilor mele au fost comandate din Moldova și Romania, pentru că am activat și m-am promovat acasă cel mai mult. Visul meu e sa călătoresc și să văd pe stradă din întâmplare oameni străini îmbrăcați în picturile mele. Aș fi foarte fericită să trăiesc acest vis!”, recunoaște aceasta.

Irina spune că fiind departe de casă, simte dorul plaiului natal, iar acest dor nu în ultimul rînd se face prezent și în creațiile ei.

„Aș fi vrut să rămân acasă, dar am fost nevoită să merg să îmi realizez visul în alta parte. Când sunt departe, dorul de casă e profund, intensitatea crește sau scade uneori în funcție de experiențele pe care le trăiesc. Încerc să vin acasă cât mai des și de fiecare dată când plec iau cu mine imaginile frumoase din Moldova. Mereu m-a inspirat frumosul și dorul de casă își lasă frumos amprenta în creațiile mele”, povestește Irina.

Irina povestește că în locul unde se află, lumea nu prea au auzit de țara din care vine, deși mai sunt și excepții.

„Majoritatea străinilor nu știu unde e Moldova, deși în California s-a întâmplat de mai multe ori să
întâlnesc oameni care au auzit despre țara noastră și mai cunoșteau detalii și din istorie”, mărturisește aceasta.

Irina spune că prin creațiile ei reușește să transmită partea frumoasă a Moldovei, aceasta mai crede că fiecare dintre noi suntem promotorii locului în care ne-am născut.

„Fiecare dintre noi suntem ambasadorii țării în care ne-am născut și mă simt mândră să reprezint Moldova prin frumosul ei. Creațiile mele, pline de culoare, ne duc cu gândul la cât de minunată e Moldova; dacă alegem noi să o vedem așa”, povestește Irina.

Irina spune că diaspora are o influență în derularea lucrurilor din Republica Moldova, asta pentru că fiecare prin activitatea lui încearcă să promoveze aspectele naționale în afara hotarelor, iar asta atrage potențiale investiții pentru susținerea culturi.

„Diaspora are o pondere considerabilă pentru creșterea economica a țării. Dacă este să ne referim la aspectul cultural, pe care, de altfel, o reprezintă activitatea mea, consider că promovarea aspectelor naționale în afara hotarelor Republicii Moldova are un potențial de a crea premise și a atrage potențiale investiții în susținerea culturii, inclusiv prin a face țara mai cunoscută, cu mici vise de a atrage turismul, de a promova frumusețea natală și a arată o față mai colorată și plăcută a patriei”, spune Irina.

Aceasta consideră importantă participarea concetățenilor noștri în astfel de evenimente cum este „Convenția Moldo-Americană” pentru că în acest fel aceștia nu doar că devin mai uniți, dar reușesc și să promoveze imagina țării.

„Participarea noastră la așa evenimente ca și „Convenția Moldo-Americană” este importantă, pentru că în așa fel devenim uniți, facem schimb de experiență, promovăm imaginea Moldovei, cultura și tradițiile noastre, cunoaștem istorii de succes ale oamenilor care au o poveste în spate. Toate aceste ar putea influența pozitiv și oamenii de acasă”, povestește Irina.

Distribuie articolul: