Atunci când a devenit mămică i-a apărut, pe lângă multe altele, o întrebare extrem de importantă: CE povești îi va citi fetiței ei? Vrea să o facă să creadă în „Feți-Frumoși”, minuni inimaginabile sau Zâne transformatoare? Jurnalista Irina Harea-Mardari a inventat atunci povești personalizate pentru fetița sa, iar altor copii le propune la fel povești personalizate, create după numele si preferințele sau pasiunile copiilor. Cum le născocește, aflăm chiar de la ea.

Irina, cum ai înțeles că poveștile pe care le ai în cap, în amintire din copilărie nu sunt tocmai cele mai potrivite pentru copilul tău sau că acestea pot fi personalizate?
 
„Totul a pornit de la gândul: ce povești ar trebui să-i citesc fetiței mele atunci când va crește? Cu siguranță i-ar plăcea să și-o imagineze pe „Cenușăreasa”, să învețe să fie curajoasă de la „Făt-Frumos” și să creadă în minunile din basmul „Harap-Alb”. Totuși, sunt convinsă că atât fetița mea, cât și toții copiii lumii au nevoie de încrederea că și ei, la fel ca eroii poveștilor pe care le ascultă, pot fi demni de admirație. Mi s-a părut interesantă ideea de a oferi oricărui copil șansa de a fi eroul propriei povești”, spune Irina.
 
Ce inseamnă de fapt o poveste personalizată și ce presupune crearea acesteia?
„În primul rând o poveste personalizată este o poveste unică. Nu există două povești la fel, așa cum nu există doi copii identifici. Fiecare micuț are propiul univers, propriile viziuni și propriul mod de a percepe sau de a accepta anumite lucruri. Astfel, atunci când creez o poveste pentru un anumit copil, am grijă ca fiecare cuvânt și fiecare imagine să-l reprezinte anume pe el, să-i trezească anumite emoții și să-l determine să fie mai bun, mai curajos, mai sigur pe sine”, ne-a declarat jurnalista și mămica unei fetițe de 10 luni.
Cum te găsesc cei care își doresc aceste povești și cât de anevoios este procesul creării unei istorioare?
„Nu o să ascund faptul că scrierea unei povești este un proces destul de anevoios, care îmi ia destul de mult timp. Totul pornește de la o discuție pe care o am cu părinții viitorului erou. De la ei încerc să aflu cât mai multe detalii despre copil. Firul poveștii este direct proportional cu vârsta eroului, dar și cu scopul pe care îl urmăresc părinții prin intermediul acestei cărțulii. De exemplu, unul dintre clienți și-a dorit o istorioară care l-ar detemina pe copil să nu mai aibă frică de întuneric. Sau să îndrăgească animalele, sau să fie mai generos. Odată stabilind care este laitmotivul poveștii, începe munca propriu-zisă. Cei care își doresc să dăruiască povești copiilor dragi din viața lor mă găsesc, de cele mai multe ori, pe facebook și pe Instagram”, a răspuns Irina pentru EA.md.
Care dintre procese este mai greu: cel de scriere sau cel de machetare și printare și de ce?
„Pentru mine scrisul este mai ușor, pentru că îmi este în sânge. Slavă Domnului, încă nu am avut crize de imaginație sau de inspirație. Se întâmplă că nu pot porni firul unei povești și mă frământ. Dacă îmi vine prin somn ideea, mă trezesc și o notez în telefon. Dimineața o pun pe foaie, iar de acolo totul parcă izvorăște. Machetarea e mai migăloasă, mai ales că trebuie să conțină și litere, cifre, animale, păsări, plante, pentru ca povestea să fie nu doar captivantă, ci și cognitivă”, mai spune tânăra mămică.
O poveste pentru fetița ta ai scris deja și cum ai descrie poveștile pe care tu le scrii, au un specific?
„Fetița mea în general nu este prea interesată de jucării, dar îi plac foarte mult cărțuliile pe care le aduc eu de la tipografie. Cu povestea ei se joacă, o răsfoiește, o târâie după ea prin casă. Acesta mi se pare un semn bun și sper că la fel reacționează și ceilalți eroi.
Poveștile pe care eu le scriu sunt pozitive și optimiste. Din păcate, generațiile trecute nu considerau că este importantă motivarea copiilor. Din această cauză avem tineri complexați, care nu au încredere în propriile forțe. Istorioarele mele își propun să sădească în sufletul cititorilor încrederea și siguranța în faptul că dacă ai un suflet bun, ești cinstit și încerci să faci numai fapte frumoase, nu ai cum să nu fii un adevărat erou”, ne mai mărturisește Irina Harea-Mardari.