Astăzi s-au împlinit 25 de ani de când inimile gemene ale Basarabiei, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, au trecut în neființă. Un omagiu de comemorare a marilor martiri ai neamului românesc, le-au adus și membrii Asociației UNIREA-ODIP.

Evenimentul de comemorare a avut loc la Monumentul Ion și Doina Aldea – Teodorovici din Parcul „Valea Morilor”, acolo unde membrii asociației, promotori ai Unirii, au informat trecătorii despre personalitatea celor care au stat la baza mișcării de renaștere națională din ’89-’91, au împărțit panglici tricolore, iar în boxe au răsunat piesele nemuritoare ale celor doi.

Citește și: Un grup de tineri din Chișinău a adus un omagiu victimelor incendiului din Clubul „Colectiv” (Foto)

Asociatia Obștească „UNIREA – Onoare, Demnitate și Patrie” a dat curs unui demers la Ministerul Culturii, Educației și Cercetării, în frunte cu ministrul Monica Babuc, pentru a-i omagia pe Ion și Doina, ținând un minut de reculegere în instituțiile de învățământ din Republica Moldova.

„În fiecare an îi omagiem pe Ion și Doina. Aceasta activitate modestă este una de încununare a șirului de activități dedicate lor. Zilele trecute au avut loc sonorizări de piese în școli, licee și universități, în urma demersului pe care l-am depus la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Ne bucură că, deși se schimbă miniștrii, neschimbată rămâne poziția ministerului față de Ion și Doina. Respectiv sperăm ca această atitudine să fie păstrată și pe viitor. Este imperios necesar să aducem la cunoștința opiniei publice și a tinerei generații importanța, activitatea și creația lui Ion și Doina. Ei au fost asasinați pentru faptul că și-au permis să cânte despre limba română și tricolor, despre independență și suveranitate în niște perioade foarte complicate și periculoase în care se afla Republica Moldova”, a declarat Vlad Bilețchi, președinte UNIREA-ODIP.

Citește și: Țara a pierdut și o icoană a stilului. 24 de ani de când soții Aldea-Teodorovici nu mai sunt printre noi

După omagiul adus la monument, tinerii de la „UNIREA-ODIP” s-au deplasat la Cimitirul Armenesc. Acolo a urmat o depunere de flori la mormântul lui Ion și Doina, pilonii românismului din Basarabia.

Foto: Constantin Grigoriță