Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente cu genericul „ION LUCA CARAGIALE –  „…un om cât o lume”, prilejuită aniversării de 170 de ani de la nașterea prozatorului, dramaturgului, poetului, publicistului I.L.Caragiale.

Scopul expoziției: Reflectarea operei „dramaturgului, așezat valoric în galeria scriitorilor clasici prin care s-a născut teatrul românesc” (Titu Maiorescu); a clasicului literaturii noastre care a surprins secvențe din viața oamenilor obișnuiți, cu defecte, calități și slăbiciuni; a epocii în care s-a născut și a creai Ion Luca Caragiale, reflectată  în documentele din colecțiile BNRM; reconstituirea etapelor vieții marelui scriitor și principalele trasături ce-i caracterizează opera.

Expoziția are 10 compartimente:

1.       Epoca Caragiale: de vorbă cu trecutul…  

2.       Caragiale – ctitorul teatrului românesc;

3.       Caragiale, un geniu al satirei;

4.      Caragiale pe scena basarabeană;

5.        Publicistica lui Caragiale; 

6.       Caragiale povestind copiilor;

7.       Caragiale necunoscut;

8.       Caragiale în alte limbi;

9.       Caragiale după Caragiale;

10.   „Caragiale este cartea noastră de vizită și așa trebuie să rămână”  – Răzvan THEODORESCU

Printre exponate se regăsesc: „Momente, Schițe, Amintiri”, opere complete semnate de I .L. Caragiale, editate la București în 1908; Calendarul literar și artistic „Dacia” pentru anul 1898 editat sub îngrijirea lui I. L. Caragiale la editura Tipografiei „Dacia”; „Reminiscențe” de I.L. Caragiale, editată la București în 1915; „Teatru”, volumul I, apărut în 1922;  versuri, proză, dramaturgie, cărți pentru copii, semnate de către I.L. Caragiale și editate în diferite timpuri, inclusiv în alte limbi; amintiri ale contemporanilor protagonistului ș.a.

La fel, în expoziție au fost expuse din spectacolul „D’ale carnavalului…”, jucat la Teatrul Național „Satiricus. Ion Luca Caragiale” costumul bărbătesc, mantia și masca purtate personajul regretatului Mihai Curagău, Artist al Poporului  și rochia de damă a actriței Elena Oleinic, Artistă Emerită.

Vă așteptăm cu drag să vizitați expoziția, revenind în lumea clasicului literaturii noastre care a surprins secvențe din viața oamenilor obișnuiți, cu defecte, calități și slăbiciuni, care „prea actuală în urmă cu aproape un veac, a rămas actuală și astăzi” (Mircea Iorgulescu).

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 25 februarie 2022.

Distribuie articolul: