Talentul trezește invidie în sufletele mici și admirație în sufletele alese. / Sandor Petofi /

Nu e pădure fără uscăciuni, iar oamenii din Moldova, în acest caz, tot nu sunt o excepție. Invidia, nu este doar un mare păcat, ci mai e și o boală foarte periculoasă, care macină încet – încet sufletul și creierul celui ce o nutrește. Această boală poate fi curabilă sau incurabilă, totul depinde de atitudinea și alegerea persoanei. Partea bună e că la fel ca orice boală, are tratamentul său, în caz că, într-adevăr, vrei să te tratezi.

Totodată, invidia poate fi clasată în 2 tipuri: invidia albă și invidia neagră.

Cea albă ar fi echivalentul la faptul că admiri o persoană și o iai drept inspirație și motivație în cazul tău, astfel dorindu-ți să ai și tu minimum aceleași rezultate în viață.

Marcus Aurelius spunea:

Invidia e informație. Îți spune ce-ți dorești, ce admiri și ce nu-ți place la tine. Ai putea să înveți de la persoana pe care o invidiezi dacă nu ai fi orbit de resentimente.

În cazul invidie albe, o iai ca un exemplu că și tu poți obține anumite lucruri, scopuri în această viață. Partea bună în cazul dat e că aici, atât tu, cât și cel/cea pe care o invidiezi nu suferiți. Atât timp cât tu nu treci limita de inspirație și motivație, atât timp cât tu nu îi dorești răul și nu te vei bucura de suferința sau eșecul acestei persoane, la un moment dat.

Căci oricum ar fi, viața e făcută din urcușuri și coborâșuri la fiecare om. Azi la cineva e bine, mâine poate fi mai puțin bine, sau dimpotrivă, poate fi formidabil, sau dezastruos. Cert e că viața e colorată cu toate experiențele, chiar și la cei pe care tu la un moment dat îi poți considera extrem de norocoși.

Invidia e un factor de motivație pentru mulți oameni. / Shia LaBeouf /

Invidia neagră, în schimb, e periculoasă, atât pentru cel ce o nutrește, cât și în cazul celui spre care e îndreptată această invidie. Acest tip de invidie înseamnă că cel ce o nutrește vrea ca tu să nu ai nimic și se bucură la fiecare nenorocire, tristețe sau eșec din viața ta…

Omul invidios? Este acel om care moare de ciudă când ție ți-e bine și râde când te vede la suferință. Este acel om care în față te venerează și pe la spate te bârfește în cel mai urât mod. Este omul care se hrănește din răul tău. / Silviu Silva /

Din păcate, astfel de oameni sunt gata să invidieze chiar și o înmormântare frumoasă sau un monument în memoria celui ce a plecat din viața cuiva. Astfel de persoane sunt incapabile să simtă durerea celui ce are parte în viața sa de astfel de momente, de pierderi…

Nimeni nu invidiază procesul, doar rezultatele. / Regan Jacklin /

Știai că, de fapt, omul care invidiază, pe lângă această boală, care suge toată energia lui și îi otrăvește sufletul, mai suferă și de:

  • frustrări personale;
  • o stimă foarte joasă a personalității sale. Jean Vanier spunea că: „Invidia se naște din ignoranță sau lipsa de încredere în propriile calități.”;
  • prostie și lipsă de inteligență. Un om inteligent nu va fi niciodată rău. Răutatea se naște din prostie, inferioritate și frustrare;
  • încredere scăzută în sine.

Invidia este simptom al lipsei de apreciere a propriei unicități și a valorii de sine. Chiar dacă poate fi destul de greu de crezut de către unii, dar fiecare dintre noi are ceva unic de oferit. E destul doar să ne schimbăm focalizarea de pe rezultatele străine pe cunoașterea adevărată despre sine; și rezultatele noastre nu se vor lăsa mult așteptate.

În caz că suferi de această boală, dar nu ai curajul de a admite în voce sau măcar în gând acest lucru, în schimb ai intenția de a te vindeca, deja ai făcut primul pas spre vindecare și ești de apreciat, și de lăudat! Mai jos, îți recomand să răspunzi sincer la opt întrebări în vederea tratării și depășirii acestei boli, pe care dacă nu o vei trata, te va mistui treptat și tu vei avea de pierdut cel mai mult, într-un final.

  1. Ce câștigi în viața ta, dacă te focalizezi pe rezultatele străine și nu pe reușita rezultatelor personale?
  2. Ce ai putea lua ca inspirație, exemplu din fericirea/reușita persoanei care ți-a atras în mod deosebit atenția, în viața ta?
  3. Ce abilități/calități de fapt are acea persoană pe care ai vrea și tu să le însușești pentru a ajunge la același rezultat ca și el/ea?
  4. Ce calități și abilități ai tu la ziua de azi, pentru a obține aceleași rezultate, sau chiar mai frumoase decât persoana pe care o invidiezi?
  5. Ce ai putea face începând de azi pentru a forma obiceiuri pozitive în vederea tratării invidiei ce te vizitează uneori, sau des, în viața ta?
  6. Ce s-ar schimba în viața ta, dacă ai învinge boala invidiei?
  7. Cum crezi, cine și cum te-ai simți dacă te-ai focaliza asupra dezvoltării personale și nu asupra ținerii evidenței rezultatelor străine?
  8. Dacă ai cunoaște traseul adevărat al rezultatelor pe care le-a obținut persoana pe care o invidiezi, ești sigur că ai mai dori să o invidiezi?

Ține minte: Dacă vrei să învingi invidia, ești deja o persoană minunată și puternică!

Așadar, poți obține tot ce îți dorești, dacă îți canalizezi energia asupra perfecționării tale și a realizării propriilor scopuri. Nu există vreun sens în a-ți irosi energia prețioasă pe monitorizarea vieților străine, poți, în schimb, să-ți creezi propriul scenariu al vieții. Astfel încât să nu-ți mai pierzi timpul în fața vizionării filmelor străine, care îți creează frustrări și îți amărăsc sufletul, și calitatea vieții tale.

Mai mult chiar, nimeni nu îți datorează nimic, doar tu singur/ă ești responsabil/ă de calitatea vieții tale. Căci fiecare își creează propriul noroc în viață, chiar dacă deseori ai impresia că norocul le cade din pod unora. De altfel, fiecare dintre noi are toate instrumentele necesare de a obține tot ce își dorește de la viață. E nevoie doar de dorință intensă de a explora propria personalitate: de a găsi punctele noastre forte, de a ne dezvolta, de a seta scopuri concrete, de a ieși din zona noastră de confort și de a fi perseverenți în acțiunile noastre, spre realizarea scopurilor, stabilite în mod inteligent și ecologic. Folosirea termenului de ecologic în cazul dat are în vedere faptul că scopul tău nu va cauza nefericirea altor persoane.

  La această idee, voi mai menționa patru citate:

  1. „Nu subestima ce ai deja, nu îi invidia pe alții. Cel care simte invidie nu va avea niciodată pace sufletească.”/ Buddha /
  2. „Să trăiești fără să te compari cu alții înseamnă să te eliberezi de o povară redutabilă.”/ Jiddu Krishnamurti /
  3. „Ești invidios pentru că nu ești conștient de faptul că tot ce ai nevoie pentru a avea succes este deja în tine.”/ Peter Deunov /
  4. „Comparația este hoțul bucuriei.”/ Theodore Roosevelt /

Comparația nu este doar sămânța invidiei, ci și a nefericirii, căci nu poți fi fericit dacă ești invidios. Și, invers, dacă ești fericit atunci nu invidiezi pe nimeni. Or, cum spunea Marcus Aurelius: „Fericirea vieții tale depinde de puterea gândurilor tale.”

Iar, pe final, mesajul pentru cei invidioși este:

Nu fi invidios! Fii inspirat! / Thibaut /

În timp ce pentru persoanele ce sunt invidiate, mesajul ar fi:

Nu poți schimba oamenii din jurul tău, dar poți schimba oamenii pe care-i alegi să te înconjoare!

Autoare:

Business, Career & Life Coach,

Viorica Eremciuc-Okhrimovskaya

Distribuie articolul: