De câte ori vi s-a întâmplat că ați acceptat să faceți ceva, din politețe, deși ați simțit că nu vă doriți acel lucru, fie din cauza oboselii sau din simplul motiv că nu vă aduce plăcere. De ce nu ați refuzat? Pentru că nu puteți spune „nu”? Poate a venit timpul să vă gândiți mai întâi la voi înșivă?

Iată 5 motive să spuneți cu fermitate „nu” atunci când simțiți acest lucru, explicate de andreearaicu.ro.

1. Nu ai timp, energie sau alte resurse

Multe femei au tendința de a se suprasolicita, acceptând mult mai multe lucruri decât pot face fără să se epuizeze. Chiar dacă, în teorie, ai putea înghesui un task în plus în program, acest lucru nu înseamnă că trebuie s-o faci. Așadar, dacă simți că nu ai timpul sau energia necesară pentru a spune da, nu te simți vinovată atunci când refuzi. Pe lângă faptul că te protejezi pe tine însăți, îi faci o favoare și celui care a lansat propunerea; acesta va avea oportunitatea să lucreze cu cineva care poate, într-adevăr, să îi acorde toată atenția cuvenită.

2. Știi că ai regreta dacă ai spune da

Ai primit o propunere și, deși știai că vrei să spui nu, ai răspuns totuși cu un „da” hotărât. După câteva minute, deja regreți decizia, te simți obosită, stresată și irascibilă. Cu siguranță, ai trecut prin asta de cel puțin câteva ori. Dacă propunerea sau rugămintea primită te face să te simți rău in orice fel și din orice motiv, știi deja ce ai de făcut: spune NU!

3. Ai mai spus da înainte și nu a funcționat

Aceeași persoană ți-a propus același lucru și dată trecută. Atunci ai acceptat, însă ți-ai dat seama ulterior că nu vrei să mai repeți experiența din anumite motive. Acum, se repetă istoria. Ai spune nu, cu siguranță, însă te simți prost să refuzi după ce, data trecută, ai acceptat. Ei, bine, simplul fapt că ai fost deja acolo o dată și ți-ai dat seama că nu îți dorești să te întorci este un motiv mai mult decât bun pentru a spune NU cu fermitate.

4. Situația nu se aliniază cu valorile tale

Poate că este vorba despre un parteneriat profesional sau un alt tip de colaborare cu un brand, o persoană sau o firma cu care nu rezonezi. Chiar dacă nu ai nimic personal cu nimeni, simți că valorile tale nu se aliniază cu valorile celeilalte părți. Este un motiv serios și destul de bun pentru a spune nu. Bineînțeles, într-un fel diplomat și politicos.

5. Pur și simplu, nu vrei

Uneori, nu ai un motiv anume pentru care vrei să refuzi ceva. Câteodată, pur și simplu, simți că nu vrei să faci acel lucru. Poate că preferi să îți petreci timpul altfel, să prioritizezi altceva sau, pur și simplu, să îți canalizezi energia altfel. Dacă ți se întâmplă, este mai mult decât OK să refuzi invitația într-un mod politicos, fără să inventezi scuze false sau motive închipuite. Sinceritatea este cea mai bună varianta – întotdeauna!

Sursa: andreearaicu.ro

Foto: Pexels.com

Distribuie articolul: