Te-ai gândit că ar fi timpul să începi să economisești și nu știi cum să faci să cheltui mai puțini bani? Poate fi o adevărată provocare încercarea de a nu cheltui nici un leu într-o zi. Nu este ușor, dacă ești obișnuit să cheltui mult, dar există câteva tactici care te pot ajuta. Vă prezentăm mai jos câteva metode de a nu cheltui niciun ban aiurea.
15. Un calcul simplu:
cât poți câștiga, în cazul în care ai economisi, dacă tu cheltui 5 lei pe cafea în medie pe zi:
– într-o luna 150 de lei
– într-un an 1 825 de lei
– în 10 ani 18 250 lei
14. Treci mai rar pe la supermarket
Micșorează numărul de ocazii în care poți să cheltui bani aiurea și mergi mai rar la supermarket. Cu o lista bine făcută, poți face cumpărături și o singură dată la două săptămâni. Astfel economisești timp și banii cheltuiți pe transport la o vizită săptămânală.
13. Economiste energie
Folosește becuri economice, nu lăsa lumina aprinsă în camerele în care nu stai, nu lăsa calculatorul sau televizorul deschis dacă nu le folosești.
12. Economisește apa
Nu lasă apa să curgă la chiuvetă dacă nu o folosești direct, pentru ce nu necesită neapărat spălare sub jet de apă, pune apa în chiuvetă sau într-un recipient pentru a spăla (vei consuma mai puțin), fă duș în loc de baie în cadă.
11. Păstrează pachetul basic la cablu TV
Fii atent cam de câte ori pe săptămână și cât de mult te uiți pe acele canale pentru care plătești în plus față de pachetul de bază. Îți vei da seamă că nu se merită și poți face ceva mai bun cu banii.
10. Nu fugi la shopping să te relaxezi
Nu folosi shoppingul drept mod de relaxare și calmare. Sigur vei cheltui mai mult decât e nevoie.
9. Cumpără legumele și fructele în sezon
De primăvară până toamnă, te poți bucură din plin de legume și fructe chiar atunci când sunt în sezon. În afara sezonului le poți găsi uneori mai ieftin, dar calitatea lor este mai îndoielnică dacă au fost importate și păstrate timp îndelungat în depozite sau tratate în diferite moduri pentru a nu se deteriora.
8. Încearcă să reciclezi
Când să reciclezi dacă nu într-o perioadă de cădere economică precum cea pe care tocmai o traversăm?
7. Hainele
Cumpără în afara sezonului. Dacă îți planifici cheltuielile și prioritățile, nu vei fi presat să cumperi haine, încălțăminte, electrocasnice atunci când ai neapărată nevoie ci le poți cumpăra atunci când nu cumpără nimeni, sau aproape nimeni: în afara sezonului. Le vei putea cumpăra astfel la un preț mai mic.
6. Lista de cumpărături
Nu pleca niciodată la cumpărături fără să-ți faci lista cu ceea ce ai de luat. Mai important decât să ai lista la tine este să o respecți. Învață-te să cumperi doar ce scrie acolo. Dacă nu crezi că te poți abține, evaluează suma necesară pentru a cumpără ce ți-ai propus și ia doar banii respectivi la tine.
5. Pentru fiecare lucru nou achiziționat, scapă de unul vechi
Dacă vrei să-ți cumperi un produs nou, vezi dacă poți vinde ceva ce nu mai folosești pentru a-ți acoperi din costuri.
4 . Evită raioanele care nu au legătură cu lista
Pericolul cel mai mare pentru portofelul tău atunci când optezi pentru un hipermarket este plimbarea relaxată prin întregul magazin. Dacă ți-ai propus să cumperi doar mâncare și produse de curățat, evită zonele cu haine, cărți sau alte produse care te-ar putea atrage.
3. Acordă-ți o pauză
Dacă iei o pauză între momentul în care ai ales ceva și momentul în care îl duci la casă cresc dramatic șansele să nu cumperi acel lucru.
2. Lasă cardurile acasă!
Studii publicate în Journal of Experimental Psychology confirmă suspiciunea potrivit căreia sunt mult mai ușor de cheltuit banii care se află pe un card. Doar banii reali dau senzația de „durere” când sunt cheltuiți, în vreme ce cardurile pur și simplu acționează că un anestezic.
1. Mănâncă înainte să pleci la cumpărături
Cea mai importantă regulă atunci când faci cumpărături de alimente este să fii sătulă. Când mergi la supermarket înfometată, riscul de a cheltui bani în exces pe mâncare este mult mai mare. Chiar dacă îl conștientizezi, poți cădea în această capcană.
Comentarii