Rodica Mijaiche este născută în Reșița, absolventă a Facultății de Științe Economice și Administrative și cu un Master în Marketing și Management în Afaceri din cadrul Universității Eftimie Murgu din Reșița. A publicat până în prezent opt romane, toate la editura Librex Publishing. Pentru că reușește să îmbine munca de secretariat cu cea a scrisului, am decis să aflăm detalii.

Daniela Gorincioi: Aș vrea mai întâi să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră de a răspunde la întrebări, dar și publicul să vă cunoască mai bine. Deci, sunteți absolventa unei facultăți de Științe Economice, lucrați la un birou notarial, scrieți romane. Cum reușiți să îmbinați cele două meserii?

Rodica Mijaiche: Încep prin a vă mulțumi pentru această invitație.

Nu-mi este deloc greu să îmbin cele două meserii. Munca de la birou mă ține cantonată în realitatem pe când scrisul îmi permite să mă deconectez. Se creează un echilibru. În general, scriu seara când e liniște, iar ideile se așază mai bine.

DG: Ați debutat cu seria „Pasiuni”, care include patru volume: New York. Pasiuni ascunse; Roma. Pasiuni întunecate; Londra. Pasiuni dezlănțuite și J&C. Pasiune în dans. Personal, citesc romane în funcție de recomandări, dar și după titlul romanului. Mie mi-ar plăcea să călătoresc în New York și Londra. Respectiv, sinceră să fiu, asta m-a și motivat să citesc seria Pasiuni. Povestiți-ne, vă rog, care e povestea acestei serii (pentru cei care nu știu încă)?

RM: Mă bucur foarte mult că această serie a fost așa de bine primită de cititori. Nu am gândit-o ca pe o serie, dar, după ce am scris New York. Pasiuni ascunse am simțit că celelalte personajele secundare pot deveni mai mult decât personaje – suport,  așa că am continuat să scriu poveștile altor  vieți, altor visuri, altor dorințe, astfel ajungând la cele cinci volume, deocamdată. 😉

DG: Am citit toată seria „Pasiuni”. Este o serie de carte minunată. Mie dacă îmi place un roman, pot să-l citesc și de 2-3 ori, sau chiar de mai multe ei. Sinceră să fiu, am citit seria  „Pasiuni” de două ori. Cât de greu ori ușor a fost să creionați personajele și subiectul acțiunilor?

RM: Mă bucură întotdeauna să aud că vă face plăcere să citiți și, mai ales să recitiți seria. De la primul volum, pe care l-am scris în două luni, până la ultimul, pe care l-am scris într-un timp mult mai îndelungat, acțiunea a devenit mult mai susținută, iar personajele mult mai complexe. Nu a fost nici greu, dar nici ușor de scris seria. Îmi dă o stare de bine de fiecare dată când încep să scriu la această serie și cred că acesta este, de fapt, marele secret.

DG: Când e vorba de scrisul unui roman, obișnuiți să vă documentați, dar și să scrieți având o experiență personală în spate?

RM: Întotdeauna mă documentez pentru fiecare roman. Depinde unde este plasată acțiunea, ce tipuri de personaje voi avea, și un aspect foarte important pe care îl urmăresc este realismul cărții.  

DG: Povestiți-ne secrete din culise în ceea ce privește romanele Anotimpul iubirii, Secrete și Ape limpezi?

RM: Nu pot să spun că există secrete. Romanul Anotimpul iubirii a început ca un jurnal, dar pe parcurs s-a transformat într-o poveste de iubire, o poveste despre o iubire pierdută și, apoi, regăsită. Secrete este o carte în genul romantic – suspans, care prezintă în paralel, iubiri din trecut și iubiri din prezent cu toate provocările pe care le implică, iar Ape limpezi, este recomandată celor care se caută pe sine.

 DG: În grupurile de lectură de pe Facebook este încurajată ideea de a citi scriitori români contemporani. Care a fost reacția dvs. când ați observat că romanele pe care le-ați scris, sunt citite, recomandate și, respectiv, apreciate?

RM: Întotdeauna este o bucurie să văd că îmi sunt apreciate și recomandate pentru lectură cărțile scrise. Asta reprezintă recompensa mea cea mai mare pentru zilele și nopțile de nesomn petrecute scriind aceste povești de viață.

DG:  De la manuscris la publicarea romanelor este un drum lung. Cine vă citește manuscrisul? Care e drumul romanelor dvs. până la publicare?

RM: „Grupul de lucru” este format din familie și prieteni apropiați. După ce s-a conturat o formă inițială a cărții, vom citi și reciti povestea de muuuulte ori și după ce concluzionăm că e potrivită de trimis editurii, atunci încep emoțiile în așteptarea romanului în forma lui finală, gata de prezentat publicului.

DG: Un scriitor contemporan poate trăi doar din scris? Chiar dacă romanele sale sunt vândute.

RM: Personal, nu am ajuns la acel nivel, dar poate că sunt scriitori în România care o fac.

DG: În acest moment scrieți vreun roman?

RM: Da, scriu la volumul 6 din seria Pasiuni.

DG: Editura Librex face cumva livrări pe internațional? În cazul în care un cititor ar dori să comande romanele scrise de dvs.

RM: Din câte cunosc, da, se fac livrări și internațional.

DG: Ce pasiuni aveți? Ce obișnuiți să faceți în timpul liber?

RM: Îmi place foarte mult să citesc, să ascult muzică și bineînțeles să scriu.