Aradul, poarta de vest a României, primul oraș important când intri în țară dinspre occident e cunoscut mai mult ca un oraș de tranzit și oraș industrial. Mario Csipai, președintele Asociației Turism Alternativ, ghid de turism și promotor al turismului din zona de vest a României demontează acest mit. „Aradul e precum o comoară neșlefuită, o nestemată care așteaptă doar să vină administrația potrivită să o pună în valoare.” Citește in interviul de astăzi ce poate oferi orașul și zona din punct de vedere turistic și cultural și data viitoare când ești în tranzit fă un popas și descoperă istoria și farmecul Aradului împreună cu Mario Csipai, ghid de turism.

Daniela Gorincioi: Ești un promotor ar turismului în județul Arad. Pe scurt, ce înseamnă județul Arad pentru tine?

Mario Csipai: Sunt născut și crescut în Arad, fiind județul meu natal, înseamnă clar ceva mai mult decât alte locuri, și poate uneori sunt subiectiv când vine vorba de Arad, dar o să încerc să fiu cât mai obiectiv.
Înseamnă poarta de vest a României, înseamnă râul Mureș, înseamnă Ioan Slavici, înseamnă „pita” de Pecica, salamul de Nădlac, Săgeata Verde, viță de vie, vin, echipa de fotbal UTA și multe altele. Pentru mine înseamnă în primul rând „acasă”.

DG: Care sunt cele mai importante obiectivele turistice ale județului Arad din punctul tău de vedere?

MC: Am să încep cu „Săgeata Verde”, trenul de epocă care a circulat în Podgoria Aradului și care de la 1913 a fost primul tren electric de pe actualul teritoriu al României, printre primele din Europa și al optulea din lume. Mai există în prezent unul funcțional, dar care zace în depou din păcate. A existat acum 6 ani un proiect de punere a lui în valoare, unde ghizii Asociației noastre au participat ca voluntari la tururile organizate de Consiliul Județean, dar birocrația și nepăsarea au pus lacăt proiectului după doar un sezon.

Domeniul Regal de la Săvârșin, a redevenit un punct de interes începând cu anul 2022 de când și-a deschis din nou porțile vizitatorilor, după un amplu proces de restaurare. Retrocedat Casei Regale după ce a fost confiscat de comuniști, devine încet încet un reper în zonă și merită luat în considerare pentru o vizită, chiar și dacă nu ești monarhist. Parcul Regal, Satul Regal compus din Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai, Casa Ceaiului și Satul Meșteșugului sună interesant, cum e și drumul pe Valea Mureșului care te duce la Săvârșin.

Iar dacă tot am menționat mai sus Podgoria Aradului, sau Podgoria Miniș-Măderat, printre cele mai vechi din țară, cu atestare documentară de peste un mileniu, renaște și ea pe zi ce trece. În prezent în județ sunt 46 de firme care se ocupă de cultivarea strugurilor și 16 companii producătoare de vin, ceea ce reprezintă peste 10% din industria viticolă din România.

DG: Ce vinuri ne recomanzi atunci?

MC: Vă recomand Cadarca de Miniș și Mustoasa de Măderat, două soiuri locale pe care producătorii locali le-au readus la viață. Văd mult potențial în Podgoria Aradului și speranța mea stă în investitorii privați de acolo, care mă surprind plăcut de fiecare dată când trec pe acolo. Au pasiune, au viziune și lucrurile evoluează.

Ca o completare la cele de mai sus la Ghioroc, avem Muzeul Tramvaiului și Muzeul Viei și al Vinului. Muzeul Tramvaiului Electric, aflat pe lângă depoul de tramvaie de la Ghioroc, aflat în administrarea Companiei de Transport Public Arad. Mai avem și ruta Arad – Ghioroc care din câte știu a rămas singura linie extraurbană de tramvai din România.

Tot la Ghioroc, care recent a devenit, stațiune turistică de interes local, avem și așa numitul „Litoral al Vestului”, Lacul Ghioroc, de fapt o fostă balastieră situată la 25 de kilometri de Arad, atrage zeci de mii de persoane pe timpul verii. Au fost amenajate plaja, parcarea și drumul de acces și au apărut localuri și restaurante ca într-o veritabilă stațiune de litoral.

Dar obiectivele de interes nu sunt concentrate doar în jurul podgoriei, mai există un pol în jurul orașului Lipova. Din păcate aceeași problemă și acolo, administrația nu prea reușește să pună în valoare obiectivele. Acolo avem Cetatea Șoimoș, Basilica Maria-Radna, Bazarul Turcesc, Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” o capodoperă a artei feudale românești, Muzeul orașului Lipova, unde se găsesc o mulțime de picturi de referință, podul vechi al orașului, stațiunea baleneoclimaterică și multe altele. Toată zona are un farmec aparte pe care îl poți redescoperi dacă ai citit opera lui Ioan Slavici.

Parcul Natural Lunca Mureșului, Mânăstirea Bodrog, stațiunea Moneasa, lacul și barajul de la Tauț sunt alte obiective ce merită luate în considerare. Ineul poate deveni un punct de atracție odată cu reabilitarea cetății Ineului. Sunt multe comori nedescoperite, neșlefuite și nepuse în valoare. Un loc deosebit am descoperit recent la Minișul de Sus, un sat rupt de lume, unde un cuplu s-a încăpățânat să transforme vechea casă a bunicilor într-o oază de liniște și bun gust și acum satul prinde din nou viață.

De asemenea județul Arad dispune de o serie impresionantă de castele și conace. Aici aș aminti Castelul Bohuș din Șiria, unde în prezent se află Muzeul Memorial „Ioan Slavici”, Castelul Csernovics din Macea, unde este și o grădină botanică, Castelul Konopi din Odvoș, Castelul Mocioni-Teleki din Căpâlnaș, Castelul Salbek din Petriș, Castelul Purgly din Șofronia și multe altele. Dacă mă provoci când vine vorba de obiective turistice îmi e greu să mă opresc! 😊

DG: Dar care sunt obiectivele turistice ale municipiului Arad?

MC: Sunt multe obiective, și din nou îmi e greu să mă rezum la câteva, dar aș începe cu Bulevardul central (oficial denumit Bulevardul Revoluției), sau „Corso” cum îi zic arădenii. Nu poți zice că ai vizitat Aradul dacă nu ai fost pe „Corso”. O plimbare pe „Corso” și una pe malul Mureșului, prin Parcul Eminescu, unde joacă bătrânii șah, sunt lucruri obligatorii dacă vrei să simți spiritul orașului.

Ar mai fi lăcașele de cult, Catedrala Ortodoxă Veche, Catedrala Nouă, Biserica Roșie, Biserica catolică „Sf. Anton de Padova”, Sinagoga Neologă, dar și altele.

Un alt obiectiv de referință ar fi „Cetatea Aradului”, una dintre puținele cetăți proiectate sub formă de stea din România, în stilul Vauban-Tenaille, dar de care nu ne putem bucura deoarece este o unitate militară și accesul civililor este interzis. Se discută cred de mai mult de două decenii de trecerea Cetății în circuitul civil și transformarea ei într-un centru cultural dar toată treaba pare a fi un miraj. Se tot discută dar nu se mai întâmplă. Noi am vrut să organizăm un tur pentru localnici în cadrul proiectului „Arad Free Tours – În spatele ușilor închise”, un eveniment care a adunat pe Facebook peste 450 de persoane interesate, moment în care cei de la Armată ne-au spus să anulăm evenimentul deoarece ei nu sunt pregătiți pentru un număr așa mare de turiști. Așadar ușile Cetății au rămas închise pentru noi. Încă sunt dezamăgit de acea situație și încă aștept ziua în care Cetatea Aradului o să fie deschisă turiștilor!

Recomand de asemenea Parcul Reconcilierii Româno-Maghiare cu „Statuia Libertății”, unul dintre cele mai frumoase ansambluri monumentale din țară, un obiectiv foarte important pentru maghiarii de pretutindeni, Aradul mai fiind numit și „Golgota Maghiară” iar statuia  comemorează execuția celor 13 comandanți militari antihabsburgici de la Revoluția din 1848, cunoscuți sub numele de cei „13 de la Arad”.

Vreau să mai amintesc și instituții de cultură precum Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Filarmonica și Complexul Muzeal Arad, cu secțiunea „Tezaur 1948/49” și „Arad – decembrie 1989” care aduce aminte faptul că Aradul a fost al doilea oraș liber de comunism din România după Timișoara, 19 oameni au murit și 38 au fost răniți, pentru a ne câștiga libertatea. Vă mai recomand să mergeți să vedeți Tripticul „Înmormântarea lui Hristos” tabloul realizat de pictorul maghiar Feszty Árpád la Florența, aflat în colecția de artă de muzeului din Arad, nu a mai fost văzut din anii ‘50, a fost recent restaurat și expus. E o splendoare!

Nici pe partea inițiativelor private nu stăm rău. Turnul de Apă un alt simbol al orașului merită o vizită, Muzeul Memorial „Vasile Goldiș” pentru cine dorește să afle mai multe despre importantul rol al Aradului la Unirea de la 1918. Există și Muzeul de Istorie a Calculatoarelor, unic în țară, în spatele căruia stă un tânăr pasionat de electronică, care și-a adus hobbyul la un alt nivel. Tot pasiunea a făcut să avem la Arad și un Muzeu al Cofetăriei, unde maestrul cofetar Ioan Gui a creat cel mai „dulce” muzeu din țară. Din păcate nu ne mai putem bucura de el, deoarece domnul Ioan Gui a trecut la cele veșnice acum 4 ani.

Un rol important pentru turiști l-ar putea juca și Ștrandul Neptun, la un moment dat printre cele mai populare din țară, a intrat într-un con de umbră, în ultimii ani.

DG: Există vreun blog specializat pentru cei interesați de istoria locală a județului Arad?

MC: Pagina de Facebook „Aradul de Altădată” mi se pare cea mai relevantă pe acest subiect. E una din cele mai urmărite și de succes pagini locale din Arad. Este o adevărată arhivă digitală cu imagini și informații valoroase din istoria orașului și județului cu o comunitate importantă unde se discută, se dezbat și se evocă lucruri foarte interesante legate de istoria, patrimoniul și moștenirea culturală a Aradului. Să nu mai spun că pagina este administrată de Teodor Stoica, care este și ghid de turism voluntar în cadrul proiectului „Arad Free Tours”. Ce îți poți dori mai mult decât un ghid care să fie o „enciclopedie” de istorie locală?!

DG: Ce festivaluri se organizează în județul Arad?

MC: Avem și noi o serie de festivaluri și evenimente. Nu sunt de amploarea celor din Cluj, cum e Untold-ul, dar încet încet prind rădăcini și se dezvoltă și aici.

Cel mai de amploare cred că e Arad Open Air Festival, organizat pe Aeroportul din Arad, care ajunge anul acesta la a 6-a ediție. Este deja considerat cel mai mare festival de muzică electronică din vestul țării. Avem și un festival de muzică simfonică care e la început de drum.

La festivaluri de teatru stăm chiar foarte bine. Avem Festivalul Internațional de Teatru Clasic, cu tradiție, ajuns la ediția a 27-a, Festivalul Internațional de Teatru Nou, a bifat anul acesta ediția a 8-a.

Iar Festivalul Internațional de teatru tânăr francofon „Amifran”, ce datează din 1991 și ajunge anul acesta la a 31-a ediție. Să nu uităm Festivalul Internaţional de Arta Animaţiei „EuroMarionete” ce are în palmares 21 de ediții până acum.

Avem și un festival internațional de film documentar „fARAD” ajuns la  9 ediții, plus „Laboratorul fARAD”, dedicat tinerilor documentariști, ajuns la 7 ediții.

Pe malul Lacului Ghioroc, de care v-am povestit, are loc în fiecare vară Ghioroc Summer Fest, ce constă în petreceri în aer liber în fiecare weekend de sezon, ajuns la ediția a 12-a. Mai sunt și alte festivaluri mai puțin cunoscute mai de nișă cum ar fi festivaluri de muzică rock, folk, jazz etc

La toate acestea se mai adaugă deja tradiționalele festivaluri ale berii, ale vinului și zilele orașului, evenimente în general cu acces gratuit dar cu conotații politice de cele mai multe ori.

DG: Ce tradiții specifice sunt în județul Arad?

MC: Atât în România cât și în Republica Moldova, colindatul de ceată bărbătească, este un obicei tradițional ce a fost inclus în patrimoniul mondial imaterial UNESCO. Iar legat de această tradiție în satele de pe Valea Mureșului se practică colindul cetelor de dubași. Dintre aceștia cei mai renumiți sunt cei din Săvârșin, care erau și preferații Regelui Mihai când acesta venea la Castelul de la Săvârșin.

Mai am cunoștințe de o tradiție care datează de peste 150 de ani și despre care nu știu să se mai păstreze și în altă parte și anume, obiceiul gornitului de la Nădlac, un oraș cu o importantă comunitate slovacă, cea mai mare din țară. La Biserica Evanghelică Luterană, clopotarul bisericii, iese în turnul înalt de 54 de metri la fiecare sfert de oră și suflă într-o goarnă de alamă în fiecare din cele patru laturi ale turnului. „Ritualul” care acum are mai mult conotații simbolice avea și rolul de a alarma populație în caz de primejdie. Tot Nădlacul mai este cunoscut și pentru celebrul salam de casă, un amestec de porc cu vită, fără conservanți doar afumat, a cărui rețetă datează din secolul al XVI-lea. Și tot pe partea gastronomică, între Nădlac și Arad se află orașul Pecica, renumit pentru celebra „Pită de Pecica”, de care se zice că era pâinea preferată a lui Ceaușescu.

DG: Ce ar trebui să luăm în considerare atunci când planificăm o vacanță în Arad?

MC: Faptul că Aradul este poziționat foarte convenabil undeva la mijloc între un amalgam de orașe interesante precum Timișoara, Oradea, Szeged (Ungaria) și Novi Sad (Serbia). Consider că atât Aradul cât și celelalte orașe menționate anterior pot fi o destinație la pachet. Dacă suntem realiști realizăm că cel puțin în prezent e prea puțină lume dispusă din Republica Moldova sau din orice colț al Europei să facă o vizită exclusiv la Arad, Oradea, poate chiar și la Timișoara, deși datorită multitudinii de zboruri low-cost accesibile pe Aeroportul „Traian Vuia”, Timișoara are clar un avantaj față de celelalte orașe din zonă. Titlul de Capitală Europeană a Culturii, pe care îl deține în 2023, îi aduce un avantaj ca destinație de weekend, de city break, dar și așa numărul celor interesați e relativ limitat. Dar luate la pachet o zi la Timișoara, una la Arad și una la Szeged, face mult mai tentantă o asemenea vacanță. Eu cred că ar trebui mizat pe acest aspect.

Un minus ar fi programul de acces destul de limitat la multe obiective, situație cu care se confruntă majoritatea obiectivelor turistice care nu sunt de anvergură. Ca grup organizat cu programare prealabilă le poți vizita mai ușor decât în grup restrâns. Singur e mai greu uneori și depinzi de noroc, uneori efectiv se întâmplă să nu fie nimeni acolo să îți deschidă.

În ciuda minusurile evidente, avem și multe plusuri, în principal cele ce țin de moștenirea culturală și patrimoniul construit. Eu văd Aradul precum o comoară neșlefuită, o nestemată care așteaptă doar să vină administrația potrivită să o pună în valoare!

DG: Unde putem găsi un ghid de turism în Arad?

MC: La Arad Free Tours bineînțeles! Anul acesta împlinim 10 ani de activitate, 10 ani de pasiune pentru Arad, în care am încercat să promovăm orașul turiștilor dar și localnicilor, făcând sute de tururi și zeci de evenimente de popularizare și promovare a orașului încurajând voluntariatul și implicarea civică. Facem atât tururi la cerere cât și evenimente prestabilite cu diverse tematici. Avem turul clasic, care îl facem de obicei turiștilor străini cu principalele obiective din centrul orașului dar facem și tururi de nișă precum „Turul Revoluției”, „Turul Comunismului”, „Aradul Interbelic” sau „Aradul Industrial”. Avem proiecte precum „Turist la tine acasă”, „În spatele ușilor închise”, Arad Free Tours pe două roți”, și multe altele.

Vă așteptăm cu drag să ne vizitați!