Mario Csipai este un călător care și-a transformat pasiunea pentru turism în profesie. Vizitând peste 60 de țări până în prezent încearcă să implementeze pe plan local idei, concepte sustenabile și actuale de pe piața turismului global. Mario este ghid de turism, formator de ghizi de turism, fondator și președinte al Asociației Turism Alternativ, un ONG din vestul României, care își propune să educe și să schimbe mentalitatea pe termen lung în turism.

Daniela Gorincioi: Timișoara a fost numită Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Ce înseamnă asta pentru Timișoara?

Mario Csipai: Depinde din a cui perspectiva privim. Există perspectiva administrației, a localnicilor sau a potențialilor turiști. Din punctul meu de vedere, această distincție înseamnă mai mult pentru localnici decât pentru turiști. Realist vorbind nu o să dea năvală turiști la Timișoara doar datorită acestui titlu, o să se bucure dacă prezența lor se intersectează cu un anumit eveniment cu care rezonează, și evenimente sunt destule, dar probabil cel mai mult o să beneficieze localnicii și cei din apropierea Timișoarei, mă refer la Arad, Oradea, poate chiar Szeged și Novi Sad.

Un oarecare impact există dar nu este neapărat foarte vizibil. Titlul de Capitală Culturală Europeană în general are un impact mare din punct de vedere al imaginii dar mai mult pe plan local raportat la țara respectivă. Ca să fim sinceri, cine își amintește ce orașe au fost Capitale Culturale acum patru, cinci sau șase ani? Foarte puțină lume. De asemenea, nu cred că prea multă lume își planifică un concediu în funcție de ce oraș e Capitală Culturală. Pot să spun că nimeni din anturajul meu nu face asta, deși am foarte mulți prieteni consumatori de cultură. La urma urmei în cazul acesta totul se rezumă la proximitate.

Prin concluzia acestea nu vreau să minimalizeze deloc acest titlu, consider că e un program util dar rezultate sau efecte lui nu sunt direct proporționale cu discuțiile de pe agenda publică sau cu așteptările uneori nerealiste ale organizatorilor sau localnicilor. Nu am găsit studii sau statistici foarte relevante legate de impactul acestui gen de eveniment, deoarece sunt foarte greu de cuantificat. La un eveniment sportiv de aventură europeană sau mondială de exemplu, se vând bilete, se pot măsura niște indicatori statistici referitor la cazare, la numărul de înnoptări și la impactul economic al evenimentului pe când aici majoritatea evenimentelor sunt cu participare liberă. Dar e bine că se creează emulație și e important ca orașul să rămână cu ceva și după încheierea acestui an.

Iar dacă stăm să analizam dincolo de clișee consumul de cultură și de evenimente culturale nu este pe primul loc pe listă nici la omul obișnuit și nici la turistul obișnuit.

DG: Ce evenimente curioase sunt planificate în acest an?
MC: Expoziții, concerte, spectacole de teatru, dezbateri, ateliere, conferințe și diverse evenimente culturale mai mult sau mai puțin convenționale.

DG: Ce ar trebui să știm noi, potențialii turiști, dornici de a face o scurtă vacanță în Timișoara?
MC: Timișoara este un oraș vibrant, prietenos, plin de studenți de corporatiști și cu o bogată ofertă culturală. Clădirile istorice sunt la tot pasul, chiar dacă nu toate sunt în cele mai bune condiții sau unele sunt încă în proces de renovare. Este orașul cu cele mai multe clădiri clasificate drept „monument istoric” din România. Sunt o multitudine de parcuri și să nu uităm râul Bega, care este navigabil și te poți plimba cu vaporașul dea lungul orașului. Cine dorește să descopere orașul prin intermediul localnicilor ar trebui să știe că Asociația noastră prin proiectul Timișoara Free Tours organizează tururi ghidate gratuite oferite de ghizi autorizați, care sunt localnici și care cunosc toate dedesubturile, toate ponturile și toate istorioarele și legendele urbane care fac deliciul turiștilor. Avem proiecte precum „Turist la tine acasă”, „În spatele ușilor închise”, „Timișoara Free Tours pe două roți”. Organizam atât evenimente cu acces liber cât și tururi private la cerere. Așadar turiștii sunt pe mâini bune dacă ajung în Timișoara!

DG: Dar care sunt obiectivele turistice din orașul Timișoara? Ce este bine de văzut dacă ne planificăm un city-break?
MC: Sunt atât de multe obiective interesate încât îmi e greu să mă rezum doar la câteva. Sunt bineînțeles obiectivele simbol ale orașului care în principal le caută orice turist, repere precum Catedrala Mitropolitană, Opera, Castelul Huniade, Domul Catolic, Bastionul, Casa Bruck și multe altele.

Noi în cadrul Timișoara Free Tours la turul clasic ne rezumăm la așa zisul cartier Cetate cu cele patru piețe: Victoriei, Libertății, Sfântul Gheorghe și cireașa de pe tort, piața Unirii. Mai sunt cartierele istorice Iosefin, Elisabetin, Fabric unde sunt locuri încărcate de istorie precum Piața Traian sau Piața Maria.

Mai merită menționat și Muzeul Național de Artă, Muzeul Satului Bănățean, Memorialul Revoluției unde se poate vedea și un fragment din Zidul Berlinului.

Dar spiritul orașului trece dincolo de clădiri, statui și alte obiective și se reflectă prin multiculturalitate, diversitate, toleranță. Este un oraș deschizător de drumuri, să nu uităm că de aici a început în decembrie 1989 scânteia revoluției și Timișoara a fost primul oraș liber de comunism din România. Iar dacă faceți un city-break și timpul permite recomand o fugă și până la Arad, aflat la doar 50 de kilometri pe autostradă.

DG: Dar care sunt locurile de văzut în județ?
MC: Sunt multe obiective interesante și la nivel de județ. Vă propun un „Mic dejun la Margina”, un proiect premiat la nivel european ca destinație pentru turismul cultural sustenabil. Apoi o tură până la Charlotenburg, singurul sat circular din România cu un prânz autentic bănățean la Altringen. Seara o plimbare prin Colonada de la Buziaș precum împărăteasa Sisi și împăratul Franz Joseph, apoi relaxare la SPA și la cină un pahar de creață de Banat!

DG: Fiind la graniță cu Serbia și Ungaria, municipalitatea așteaptă turiști din cele 2 țări?
MC: Bineînțeles. Atât municipalitatea cât și ceilalți „actori” care au tangență cu turiștii. Atât noi ghizi de turism cât și probabil patronii de localuri și de unități de cazare, dar și alți operatori economici. Dar să știți că turiștii din cele două țari sunt un lucru destul de obișnuit la Timișoara. E ceva normal ca mai ales în weekend să te intersectezi cu grupuri de turiști care vorbesc în sârbește sau maghiară.

DG: Care e locul tău preferat din Timișoara?
MC: Locul meu preferat în Timișoara e Biserica Reformată Noul Mileniu din cartierul Fabric. Un obiectiv relativ nou apărut pe harta turistică a Timișoarei. Ansamblul din care face parte impresionează prin arhitectura organică a renumitului arhitect maghiar Imre Makovecz, iar realizarea lui a fost o adevărată provocare inginerească.

DG: Povestește un pic despre Timișoara Free Tours. Cine este echipa care organizează tururile?

MC: Timișoara Free Tours merge mână în mână cu Școala de Turism Alternativ, respectiv cursurile pentru ghizi de turism. Prin Timișoara Free Tours absolvenți de la Timișoara au avut posibilitatea să aibă un punct de plecare în ce privește ghidajul. Ei sunt toți voluntari și fac asta din pasiune. Majoritatea sunt implicați civic, au legături puternice în comunitățile lor (sunt profesori, traducători, muzeografi, artiști, etc.) și toți au în comun pasiunea pentru istoria, patrimoniul și cultura locală.

Iar echipa este dinamică, tot timpul căutăm persoane noi, care se identifică cu valorile noastre și sunt gata să se alăture proiectului.