Lilia Rață este nutriționistă de meserie. Am discutat cu ea în interviu despre ce înseamnă postul pentru organism și cum ar trebui să avem grijă de corpul nostru în această perioadă a anului și la ce aspecte ar trebui să luăm în considerare.

Daniela Gorincioi: Ce înseamnă postul pentru organism? Ar trebui să ne pregătim pentru post?

Lilia Rață: Postul este perioada de curățire și restabilire a întregului organism. În perioada în care consumăm produse de origine animală, organismul cheltuie resurse enzimatice, apă și energie, iar când vine de post,  ne putem încărca din nou bateriile.

Beneficiile postului sunt: restabilirea organelor digestive, regenerare, detoxifiere, scăderea colesterolului, curățirea ficatului, creșterea imunității, reducerea proceselor alergice, hidratarea organismului și îmbunătățirea microflorei intestinale.

Postul ținut corect crește șansa la viață, conform unui studiu realizat de cercetătorul Dan Buettner, în așa numite „zone albastre” unde oamenii sunt longevivi, a scos în concluzie că persoanele longevive din „zone albastre” consumă preponderente produse vegetale, și doar o dată în săptămână o porție de carne de mărimea unui pachet de cărți.

Nu este obligatoriu să avem o pregătire specială, dar ar fi bine cu o săptămână înainte de post să se excludă carnea și oule, se consumă puțin din lactate și pește. Astfel, din punct de vedere psihologic, trecerea la mâncarea de post, se va realiza mult mai ușor.

DG: Totuși, care este masa principală a zilei? Unii spun că ar fi micul dejun, alții zic că e prânzul, indiferent dacă ținem post ori nu.

LR: Dacă ținem post ar fi bine să ne asigurăm cu trei mese pe zi, bine gândite, cu combinații care ne aduce proteine complete, și alți nutrienți importanți pe parcursul întregii zile. În post ambele sunt importante și micul dejun și prânzul, dar totul depinde și de activitatea personală. Dacă avem o muncă la care trebuie să fim devreme, atunci micul dejun va oferi energie pănă la prânz, ca să evităm iepuizările și excesul de mancarea la prânz, mai ales mâncare nesănătoasă. Dacă ne trezim tirziu, atunci o gustare de fructe cu nuci ar fi o alegere bună până la prânz, iar prânzul să fie unul nutritiv.

Să mânănci de post înseamnă să mâninci mai bine și mai divers din produsele vegetale, dar aceasta nu înseamnă multe calorii, înseamnă nutritiv. Persoanele care doresc să dea jos kilograme în post, să fie foarte atenți la alegerile alimentare, mai ales la carbohidrații simpli, aceștia fiind sursa cea mai rapidă de energie, dar nu și cea mai sigură.

DG: Pe ce produse ar trebui să punem accent când gătim mâncare în perioada postului, în contextul în care nu consumăm lactate și carne?

LR:  Punem acces pe produse integrale, bogate în elemente nutritive pentru a acoperi necesarul de proteine, vitamine, minerale, grăsimi, carbohidrați, fibre, fitonutrienți, etc..

Cu cât mîncăm mai integral cu atât suntem mai sănătoși și plini de energie. Alegem leguminoase ( năut, fasole, linte, produse de soia, măzăre, boabe ca mazărea verde), alegem semințe și nuci, cereae integrale, legume, verdețuri, fructe, condimente, amidonoase, uleiuri presate la rece și suplimente natural ca polenul de albine, spirulina, propolius, germeni de grâu, vlăstari, sucuri din legume, microplante, ceiuri din plante.

Secretul unui meniu de post este să facem combinații sățioase care ne asigură proteine. În carne și lactate, ouă avem surse de proteine complete în concentrație optime, adică mâncăm o bucățică și ne luăm toți aminoacii esențiali. În produsele de origine vegetală avem toți acești aminoacizi ensețiali doar că în cantătăți diferite, iar combinațiile reușite de produse vegetale oferă acești 9 aminoacizi esențiali în cantitate necesară pentru o activitatea bună celulară.

La fel postul este un prilej excelent pentru cure de deparazitare.

DG: Primăvara, organismul uman se simte slăbit. Cei care doresc să țină postul Paștelui, cum ar trebui să se pregătească de această perioadă? La ce alimente ar trebui să atragă atenția?

LR: Cei care doresc să țină postul Paștelui trebuie să evite mâncarea nesănătoasă de post, aici este cea mai mare greșeală. Din lipsa de organizare a meselor se apelează la mâncare confortabilă și ușor accesibilă, cu ar fi plăcinte, chifle, paste, pâine, semipreparate de post, pateuri vegetale, care au valoare nutrițională joasă, care oferă sațietate pe moment, crește zahărul în sânge și iepuizează, inhibă procesul de detoxifiere. Procură produse cât mai integrale adică neprocesate.

Un sfat practic este să se facă rezerve de produse sănătoase pe o săptămână înainte, atât mîncare  de pregătit ușor cât și de luat la pachet la muncă, gustări sănătoase. Să ne asumăm Postul înseamnă nu pur și simplu să-l ținem cu orice preț, chiar și cu prețul sănătății, înseamnă disciplină alimentară.

Recomand utilizarea polenului de albine la mic dejun, acesta oferă gama variată de micronurienți și asigură sațietate.

DG: Ce produse includem în meniul zilnic?

LR: În meniul zilnic, obligatoriu sunt acele produse care sunt mai proteice, ca leguminoasele, tofu, semințe și nuci, cerealele integrale ca orezul sălbatic fiind bogat în proteine, ovăzul, hrișca, meiul, orzul, boabe congelate sau mixuri de boabe precum mazărea verde, porumbul dulce, fasole verzi.  Fructul ca avocado aduce o gamă variată de nutrienți, grăsime și proteine. Cu cît vom încerca să mâncă mai divers cu atât vom fi mai energici și sătui. Soia este o leguminoasă cu proteine complete ca și carnea, chiar cu o concetrație de proteine mai mare decît o avem în carne, o brînză de tofu, pastă moale de tofu este o alternativă excelentă în post. Condimentele sunt acele care dau gust și culoarea măncărurilor de post, ele mai vin și la pachet cu antioxidanți și fitonutrienți.

Să ne aducem aminte de salatele de legume fierte cu sfeclă și mazărea, de supele cu fasole, mamaliga cu tocaniță de urzici, terciurile de cereale cu nuci, fasole cu murături. Primăvara ne bucură natura cu leurdă, urzici, părtunjel cu efecte extraordinare pentru noi.

Uleiurile care conțin omega 3 sunt obligatoriu de luat în post, avem omega 3 în concentrații bune în ulei de in, ulei de nuci,1 linguriță pe zi în salate

Surse de proteine – leguminoase, cereale integrale, nuci, seminte, avocado, măsline, spanac, ciuperci, tofu

Surse de grăsime – uleiuri presate la rece, semințe și nuci, măsline, avocado,

Sursa de carbohirdrați- cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, avocado, cartofi, paste, paine integral, verdețuri

 

DG: Care sunt combinaţiile alimentare care ne îmbolnăvesc în timpul postului?

LR: Nu atît este vorba de combinații, cât de alimentele nesănătoase. Pentru o adevărată curățire a organismului în post evităm excesul de carbohidrați rafinați cum ar fi pine albă, pastele, patiseriile. Un mare pericol sunt produsele de post care conține cantități mari de grăsimi hidrogenate, care pun în perciol sănătatea noasttră și a copiilor. La fel și conservanții, coloranții, adivitivii alimentari.

Din cauza lipsei de cunostinte cum să ne alimentăm correct in post oamenii consumă mancare are nu aduce sațietate și nutrieni, proteine, se simt iepuiati si flamanzi mereu, ceea ce duce la excese manacre cu valoare nutrutiva joasa. Iar un astfel de post se termin cu kilograme în plus și o sănătate precară.

Dacă ajungi să ții post cu produse nesănătoase apelând la dulciuri, paine, plăcinte și paste, băuturi dulci atunci mai bine cu ouă și pește.

Combinațiile bune care ne asigură cu sațietate și proteine sunt cerealele integrale cu semințe, leguminoase cu cereale integrale, leguminoase cu semințe. Un exemplu sunt: salata de naut cu legume, verdețuri și 2 nuci grecești. Sau avocado cu tofu și legume, bors rosu cu fasole și urzici cu paine integrală.

DG: Se zice că dacă mănânci într-o zi doar fructe, asta ar detoxifica organismul. E adevărat sau e o păcăleală?

LR: Fiecare din noi este atât de individual. Dar dacă cineva cu probleme gastrice va consuma într-o zi doar fructe ar fi putea face o criza de stomac. Nu toată lumea va simți efectul de detoxifiere după o zi cu fructe. E adevărat faptul că fructele se digeră repede, conțin apă și fibre, vitamine, după o zi cu fructe putem simți o ușurare. Dar  un detox adevărat nu se face într-o zi, se face permanent prin adaptarea unui stil de viață sănătos, nu doar mîncare sănătoasă dar și mișcare suficientă.

O zi cu legume ar fi mai eficientă decît cu fructe, fructele conțin mai multe zahăruri ceea ce poate  cauza disconfort gastric. Legumele cel mai des au indice glicemic mic.

DG: Așa zisele produse de post, sunt de post cu adevărat?

LR: Citim eticheta, este tot ce trebuie să facem, putem găsi produse cu adevărat sănătoase. Dar de cele mai multe produsele de post conțin grăsimi vegetale nesănătoase, zahăruri, conservanți. Perfect este să ne pregătim acasă deserturi de post sănătoase, batoane proteice, bauturi din fructe și legume cu miere.

DG: Ce este Postul negru şi în ce condiţii este recomandat?

LR: Postul negru este cind nu se maninca nimic doar se bea apa. Este o bună metodă de regenerare celulară, se cunoaște că repauzul alimnetar îl face pe organism să elimine gunoiul celular, acesta nu mai este focusat să cheltuie resursele pe digerare și asimilare, detoxifiere și se concentrează  să producă energie prin recilarea gunoiului celular și resturi de proteine nedigerate.

Puțini oameni au acea rezistență să nu consume nimic timp de 24 de ore. Dar nu este numaidecît să fie de dimineață până a doua zi dimineața. Poate fi adoptată metoda postului intermittent de a nu manca nimic de la ora 17.00 seara pină a 2 zi la 15-16.00 , astfel avem ore suficiente de post negru, iar pănă la somn putem avea 2 mese de post. În așa mod se evită iepuizarea și stresul.

Postul negru nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinte, care alăptează și persoanelor cu situație precară de sănătate.

Practicarea postului negru pentru mai multe zile sau săptămâni necesită supraveghere și pregătire specializată.

 

DG: În ce măsură este bună pentru organism apa cu lămâie și apa cu castravete?

LR: Apa este bună oricum, legumele și fructele adăugate în apă aduc un aport de aromă și gust. Lămâia conține vitamina C și minerale precum potasiul. Dar această apă cu lămâie nu trebuie să fie concentrate, totuși vitamina C este un acid, ceea ce poate duce la disconfor gastric, totul depinde de toleranță în mod individual. Ocazional, o astfel de apă aduce diversificare, dar nu este normal să fie o normalitate zilnică. Castravele lăsat în apă, ca și alte legume, fructe, fermentează ceea ce aduce un aport de enzime și vitamine în apă. Este o alternativă execelentă băurilor carbogazoase, băuturi cu fructe. Este o băutură hidratantă, mai ales pe timp de vară.

Sunt concepții că apa cu lămâie slăbește, de fapt, slăbim atunci când facem deficit caloric, poți să bei la infinit apa cu lamaie, dar dacă faci exces de mâncare, nu te va ajuta la nimic.