Ivan Malearschi este un fotograf originar din Soroca. Este pasionat de fotografie și își iubește foarte mult orașul. În grupurile de Facebook locale, Plai natal și Soroca sunt eu mereu o să vezi postări din oraș făcute de Ivan.

De unde vine pasiunea pentru fotografie și de ce își promovează orașul în mediul online, aflăm împreună.

Daniela Gorincioi: Sunteți fotograf de meserie. Unde ați făcut studiile?

Ivan Malearschi: Am început a fotografia cu telefonul, mergeam pe străzile orașului, de-a lungul râului Nistrului, prin păduri, am fotografiat mult, mult. Am schimbat trei telefoane în patru ani. Camerele s-au îmbunătățit de fiecare dată, fotografiile s-au îmbunătățit și ele, dar nu era suficient pentru mine, îmi doream mai mult. Câțiva ani, am economisit bani pentru o cameră mai performantă și acum un an visul mi s-a împlinit. Mi-am cumpărat o cameră profesională și două obiective ieftine și am început să filmez tot ce mi-a atras atenția. Prietenii mei au aflat că am o cameră profesională, au început să mă cheme la evenimente pentru a le păstra în poze alături de cei dragi, iar aici au început problemele, m-am confruntat cu faptul că tehnic nu prea înțelegeam setările. Când se afla un număr mare de oameni în fața mea și trebuia să-i fotografiez rapid, dar nu puteam seta claritatea, nu puteam focaliza corect oamenii, am început a mă panica, mi-am dat seama că trebuie să studiez. M-am înscris la cursurile Școlii de Fotografie Roman Rybalev, profesori excelenți, două luni de teorie și practică mi-au dat încredere, am învățat o mulțime de lucruri și cel mai important, am pierdut frica. Am învățat să fac poze în modul manual, adică setări manuale, eu însumi decid de care setări am nevoie pentru o fotografie bună. Apoi doar exersez!

DG: Cum te asiguri, ca fotograf, că subiectul pe care vrei să-l fotografiezi arată așa cum îți dorești?

IM: Instinctul interior, intuiția, mă duc în mod specific către locație, unde uneori poți prinde o fotografie frumoasă. Ieșind din casă, neapărat  mă rog și cer Domnului: dă-mi câteva fotografii frumoase. Și știi, mi le dă!

DG: Din punctul dvs. de vedere, ce reprezintă o fotografie bună?

IM: O fotografie bună, la vederea ei, mă bucur ca un copil mic căruia i s-a oferit o jucărie preferată.

DG: În prezent, practic, toată lumea are acces la dispozitive cu ajutorul cărora este posibil să realizeze fotografii. Care este diferența dintre un fotograf profesionist și un amator care face fotografia ca hobby/fapt divers?

IM: Cunosc fotografi care filmează de mai bine de zeci ani, dar creațiile lor nu este atrăgătoare, nu există ceva unic, acel ceva ce poate să te atragă. Te uiți la alții, fiecare fotografie e o capodoperă…

Cineva fotografiază pentru a câștiga bani, cineva fotografiază pentru suflet…

Personal, fotografiez  din plăcere, în  procesul acesta mă regăsesc, mi-am dat seama că exact asta am căutat toată viața și, în sfârșit, am găsit.

DG: Postați adesea imagini din orașul Soroca. Ce face deosebit acest oraș, în opinia dvs?

IM: Public în mod constant fotografii cu orașul nostru.

În primul rând m-am născut aici și îmi iubesc foarte mult orașul. Mulți sunt interesați de ce nu fac poze cu problemele orașului, de exemplu despre gunoi. Eu le spun că îmi iubesc orașul atât de mult mult încât nu observ toate astea, văd doar momente frumoase.

În al doilea rând, mulți oameni au plecat în alte țări și prin fotografiile mele își pot vizita casele, își pot aminti tinerețea și anii trăiți aici. Mulți oameni îmi scriu cuvinte de recunoștință, oameni cu care nu mă cunosc, pentru mine este foarte emoționant și foarte motivant.

DG: Ce vă place în mod deosebit în orașul în care locuiți?

IV: Îmi place liniștea în orașul nostru, Soroca. Nu este forfotă de oraș mare, suntem înconjurați de păduri din toate părțile, suntem pe malul Nistrului. Soroca este cel mai frumos loc de pe pământ.

DG: Orașul Soroca are sloganul „Uimește și cucerește”! Care sunt obiectivele turistice din Soroca care vă plac?

IM: Există multe locuri interesante în orașul nostru:

  • Cetatea Veche în mod evident;
  • Lumânarea Recunoștinței;
  • Dealul romilor, cu un adevărat baron;
  • Peștera Călugărului Bechir.

Și panorama a orașului de sus, e doar un basm!

DG: Imagini din Soroca sunt postare în grupurile Plai Natal și Soroca sunt eu de pe facebook. Imaginile sunt frumoase. Dar mai aveți vreo platformă unde postați imaginile din Soroca?

IM: Pe lângă grupurile Soroca, împărtășesc fotografiile mele cu multe grupuri, inclusiv cu toată Moldova și Chișinău.

DG: Schimbările din ultimii ani, a presupus la un număr mai mare de turiști în Soroca?

IM: În orașul nostru apar schimbări în fiecare an, indiferent de guvernare, cu fiecare primar, în oraș se face ceva necesar și frumos, orașul nostru devine din ce în ce mai atrăgător. Iubesc foarte mult Soroca.

G: Ce le-ați sugera potențialilor turiști care vor să viziteze Soroca? Ce ar trebui să ia în considerare când vin în Soroca?

IM: Aș dori să sfătuiesc turiștilor să vină în orașul nostru cât mai curând posibil. Sunt sigur că le va plăcea.