Persoanele cu dizabilități din Republica Moldova sunt adesea discriminați de către instituțiile statului și de către oameni. Unii dintre ei sunt un exemplu de urmat și, în pofida dizabilității, aceștia ne demonstrează că ei pot avea succes. Radu Raicu e o persoană cu dizabilități care ne demonstrează că perseverența și încrederea în forțele proprii sunt elementele care te ajută să ai succes indiferent de obstacole. Acesta a acceptat să ne povestească despre ce probleme au personale cu dizabilități din Republica Moldova.

Mă numesc Radu Raicu, sunt Președintele A. O Egalitate. Am fost alături de oameni, și alături de nevoile lor pe măsura posibilităților. Încă din anul 2020, am primit cu toți o lovitură grea, care se numește Pandemia Covid-19. Am fost alături de administrația publică locală, medici și cetățeni, asigurând instituțiile cu viziere de protecție, măști pentru oxigen, dar și măști chirurgicale. În calitate de activist civic am participat la mai multe campanii sociale, subiecții fiind persoanele cu dizabilități, dar și persoanele social-vulnerabile din societate. Am fost și sunt promotorul echității și egalității tuturor, indiferent de gen, rasă, dizabilitate etc. Acestea au fost unele acțiuni în care am luat parte pe parcursul a 3 ani, însă dacă nu eram loviți de criza energetică, de criza economică, război și alți factori, sunt sigur că Republica Moldova, dar și comunitățile din care facem parte, indiferent unde ne aflăm, ar fi luat o altă întorsătură referitor la dezvoltarea economică, socială, relațiile bilaterale între localități și țări și nu în ultimul rând reforma justiției, care este așteptată de cetățeni. De asemenea, am contribuit la renovarea bisericii din satul de baștină împreună cu comunitatea din localitate și din diasporă.

Care sunt cele mai comune probleme ale persoanelor cu dizabilități?

Accesul limitat la educație, accesibilitatea în instituțiile publice, dar şi încadrarea în câmpul muncii. Sunt doar câteva probleme cu care se confruntă zilnic persoanele cu dizabilități din ţara noastră.

Cu ce probleme vă confruntați dumneavoastră zi de zi?

Zi de zi ne confruntăm cu multe dificultăți, parte din acestea sunt din cauza societății per ansamblu, care are un comportament urât față de persoanele cu nevoi speciale.

 Ce facilități au persoanele cu dizabilități în țara noastră?

Facilități pentru persoanele cu nevoi speciale în raioanele țării sunt: rețetele compensate, polița de asigurare care este acordată persoanelor asigurate, pensia de dizabilitate, educația în instituțiile de învățământ.

Care e atitudinea societății față de persoanele cu dizabilități?

Din păcate atitudinea societății față de persoanele cu dizabilități nu întotdeauna este salutabilă prin comportamentul persoanelor cu abilități depline față de cei mai triști ca ei, prin cuvinte urâte, insulte uneori,  etichetări nefondate. O persoană care are o problemă locomotorie a fost întrebată: Ai băut de dimineață?  De exemplu, în troleibuz cineva mi-a spus în față: Ce mai vor calicii ăștia?

Cum apărați drepturile persoanelor cu dizabilități?

Personal, sunt activist civic în republică privind apărarea drepturilor persoanelor cu dizabilități de 15 ani. Am implementat proiecte în parteneriat cu APL, am ajutat persoanele cu campanii sociale, am făcut advocacy pentru ca vocea noastră să fie auzită în comunitate.

Ce lacune sunt în lege privind persoanele cu dizabilități?

Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități se face inclusiv cu participarea acestora la elaborarea politicilor sociale pentru categoria dată. Legea nr.60 din 30.03.2012 privind incluziunea persoanelor cu dizabilități ne redă expres faptul cum această categorie poate fi tratată la nivel egal cu drepturi egale față de ceilalți cetățeni. De asemenea, Convenția ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități stabilește expres drepturile și obligațiile persoanelor din această categorie. Însă nu e de ajuns.

În opinia mea, persoanelor cu dizabilități trebuie să li se acorde o cotă parte obligatorie privind includerea în listele electorale pe liste partidelor. De asemenea trebuie organizate flash- moburi în promovarea drepturilor acestora. Totodată ar fi binevenite seminare privind socializarea și integrarea acestora în societate. Ar trebui să învățăm copiii din școală să fie empatici. Aș vrea ca elevii să citească povestiri despre persoane cu dizabilități. E nevoie să vorbim despre aceste lucruri, nu doar să le scrie în actele normative.

Care a fost atitudinea profesorilor față de dumneavoastră?

Față de mine mine începând cu treapta preșcolară și până în prezent atitudinea profesorilor este una pozitivă și chiar aș spune stimulatoare pentru a face lucruri mărețe în continuare.

Sunteți șef de promoție la facultatea dumneavoastră. Care e atitudinea colegilor și a profesorilor?

De 2 ani sunt șeful grupei la Facultatea de Drept a USM, unde studiez. Am parte de o abordare corectă și încurajatoare din partea profesorilor, conducerii instituției și colegilor, iar asta îmi inspiră încredere în sine pentru a atinge noi înălțimi.

Vin cu un sfat către toate persoanele cu nevoi speciale, să iasă din zona de confort, să se manifeste în public și în societate și să se afirme pe plan personal și profesional.

Ce mesaj aveți pentru persoanele cu dizabilități?

Faptul că ești o persoană cu dizabilități, nu este un impediment pentru a face o carieră, să fii promovat în societate și să schimbi lucrurile în așa mod ca percepția comunității față de persoanele cu nevoi speciale să se îmbunătățească prin recunoașterea drepturilor și implementarea acestora în viața de zi cu zi.