Poze, albume, amintiri, câți dintre noi mai răsfoiesc printre timpurile de odinioară, prin imagini printate? Nimic nu se poate compara cu emoțiile care ți le stârnește atingerea filelor de albume cu amintiri. Diana Babîră este cea care îmbracă anii trecutului în straie noi. Așa, cum păstrează ea momentele unice ale vieții oamenilor este pur și simplu magnific. Despre arta sa de a crea și ce oferă ea clienților săi, ne-a povestit în secret și nouă.

Cristina Botnarevschi: Povestiți puțin despre Dvs., drumul spre succes.

Diana Babîră: Mă numesc Diana Babîră, am 28 de ani, sunt mămică de 3 ori și împlinită, fericită alături de cel mai minunat soț! Datorită susținerii lui și a întregii familii, am reușit să merg înainte și să „dau viață” unor lucrări atât de deosebite și dragi mie.

 Încă din adolescență am fost fascinată de lucrul manual: croșetatul – acesta l-am deprins de la mama, și ea, când eram copii mici l-a practicat. Apoi în primul an de universitate am fost prinsă de „magia” origami. Aproximativ un an de zile toată bursa mea a mers spre procurarea diferitor foi colorate. Încă și acum, am mai păstrat o parte din lucrările confecționate atunci. Pasiunea pentru albume foto, cutiuțe, felicitări și alte lucrări scrapbooking, a început prin anul 2-3 și am pornit de la o cărțulie oferită în dar iubitului meu, actualul meu soț și reprezenta povestea noastră de dragoste povestită pe capitole cu desene și poze – tip colaj. O avem păstrată și acum în cutia de comori a familiei noastre și conține atâtea amintiri minunate, pe care la sigur nu le țineam minte acum, dacă nu le înșiram pe hârtie. Apoi, peste ceva timp, am descoperit albumele, iar primul a fost realizat pentru băiatul nașilor părinților mei, drept cadou de nuntă, sigur atunci nu aveam nici pe departe materialele de acum, dar a fost confecționat cu multă dragoste și suflet. Iar prima comandă de album, la fel, de nuntă, am făcut-o pentru sora soțului. Apoi, au urmat încercări de albume pentru copii, primul, nici pe departe nu se compară cu ceea ce fac acum, dar mama l-a păstrat ca amintire, de unde am pornit. Primii cumpărători i-am avut de la universitate. Și iată așa, am combinat studiile universitare de sculptură cu handmade-ul. Da, sunt, licențiată în sculptură, am studiat- o la Universitatea Tehnică, și poate, cumva, m-au ajutat unele obiecte să mă perfecționez în această direcție.
CB: Cine va inspirat să începeți activitatea în acest domeniu?
DB: Mereu mi-a plăcut să ofer celor dragi daruri confecționate de mâna mea. Au ele un farmec aparte, poartă o aură pozitivă și binevoitoare și poți transmite o parte din dragostea ta pentru ele. Câțiva ani mai târziu, când deja îmi creasem stilul meu propriu, inspirația mea a devenit familia mea: soțul și copiii.
CB: Ce produse sau servicii oferiți? Povestiți mai multe despre domeniul de activitate.
DB: Confecționez albume foto pe orice tematică: de nuntă, de familie, pentru primul anișor de viață, momente de la grădiniță, școală, Crăciun, Paște. Dar și diferite cutiuțe pentru bijuterii, păstrarea albumelor sau a micilor comori a bebelușilor ( cum ar fi, prima suzetă /jucărie, brățara de la naștere/firele de păr/testul de sarcină etc.) Ocazional am efectuat și felicitări cu tematica sărbătorilor de iarnă sau de Paște, invitații de nuntă pentru nași și părinți, cărți pentru urări la nuntă/cumătrie sau zi de naștere. Am mai creat și jucării din fetru pentru pomul de Crăciun, și deja al 4-lea an sunt prinsă și de „febra” mărțișoarelor, la fel confecționate din fetru. Uneori, când mai găsesc puțin timp liber, croșetez jucării, am o dragoste aparte și pentru ele.
CB: De la cine ați preluat procesul sau unde ați studiat această meserie?
DB: Cum am menționat și mai sus, unele etape în crearea albumelor le-am deprins cumva de la universitate, dar, fără a avea vreo legătură directă cu scrapbooking-ul. Apoi deja când m-am orientat spre această direcție mi-au fost de ajutor câteva filmulețe de pe YouTube. Perfecționarea a venit cu timpul, după multe încercări și experiențe diverse.
CB: Este pasiune și timp liber sau muncă și bani?
DB: Mai întâi de toate este o pasiune mare, căci orice lucru frumos, dacă nu e realizat cu dragoste atunci nu-si are rostul.

Apoi e o muncă colosală, care nu este vizibilă, dar care trece prin atâtea etape: de la lacrimi și frici până la stări de euforie și mândrie când vezi lucrarea finisată.

Și desigur pentru a fi motivat să mergi înainte este nevoie de remunerare, dar primează totuși recenziile oamenilor, cuvintele de laudă și mulțumire. Și sigur, mai e și partea materială care nu izvorăște ca prin magie dar e acoperită de oamenii încântați de rezultatul final.
CB: Cum a fost prima comandă? Cum și cine a fost primul client?
DB:
Prima comandă a venit din partea surorii soțului, care a vrut să-și impresioneze prietena cu un dar minunat la nuntă – un album foto personalizat, pentru momente deosebite ce merită vizualizate iar și iar .
CB: Povestiți puțin din procesul de creare a albumelor?DB:

Practic fiecare lucrarea își are o schiță în creion, apoi urmează redactarea textului la calculator, printarea tuturor foilor necesare. Urmează măsurarea și tăierea tuturor bucăților de carton, lipirea coperții pe sintepon și stofă, coaserea tuturor detaliilor, confecționarea colțurilor pentru poze, decorarea coperții și deja lipirea tuturor detaliilor. Aceste etape pot să alterneze, dar cea finală este fotografierea. Și nu în ultimul rând admirarea rezultatului final.

Etapa mai dificilă este despărțirea de un album, căci fiecare își are un loc aparte în sufletul meu, dar ea este depășită, totuși, printr-o recenzie pozitivă și o licărire în ochi.
CB: Care a fost cel mai greu lucru cu care v-ați  confruntat până acum în activitatea Dvs.?
DB: Este-o vorbă, ochii sperie, mâinile bucură. Efectiv, uneori, până a începe o lucrare am impresia că-mi va fi atât de greu, dar toate aceste gânduri sunt spulberate din momentul începerii realizării lucrării. Au fost câteva albume mai deosebite, care mi-au luat mai mult timp ca de obicei, mai întâi pentru a „naște” însăși ideea, apoi pentru a o vedea materializată. Este vorba de un album sub formă de căsuță, sub formă de castel, apoi unul cu tematica de Halloween și St. Patrick.
CB: Ce solicită mai mult clienții?
DB: 
De obicei, sunt destul de întrebate albumele pentru primul anișor de viață, în care părinții pot nota toate reușitele și momentele hazlii din burtica mamei și până la prima aniversare, apoi urmează albumele de nuntă și cărțile de urări.

Dar am norocul să cunosc oameni minunați care-mi permit să dau viață noilor idei, și deci, nu reușesc să mă plictisesc.
CB: Totul este făcut cu dragoste pentru bebeluși și părinți, preconizați să faceți și alte modele?

DB: Printre lucrările mele se numără albume diverse , începând cu albumele de familie, de nuntă, aniversarea unei relații, albumele pentru primul anișor de viață, ani de grădiniță/școală, până la diferite sărbători specifice unei țări anume. Practic, pentru orice ocazie, ar putea fi creat un model deosebit. Iar acest lucru ajută la dezvoltarea unui meșter.

Distribuie articolul: