Irina Deminschii este îndrăgostită de fotografie de 14 ani. Consideră că pentru a fi un fotograf profesionist nu e obligatoriu să ai tehnica cea mai scumpă, ci trebuie să ai ochii care trebuie și să fii pasionat de ceea ce faci.

 

„Am început cu 14 ani în urmă, soțul meu este videograf și pe atunci eu eram cel mai mare critic a lui. Din curiozitate am încercat să descopăr lumea fotografiei, dar am înțeles ca este nevoie de o bază bună. Am făcut un curs de fotografie și am început să muncesc în acest domeniu. Dar fiind faptul că acest curs a fost unul pentru începători, a rămas după mine să studiez totul în detaliu”, susține Irina.

Este suficient să ai un aparat foto performant, ca să iasă ceva frumos?

„Nu. Când ne dorim ca fotografia să rămână cu adevărat o amintire frumoasă este necesar ca fotograful să aibă o viziune bună și să cunoască și câteva reguli și tehnici, numaidecât să facă cursuri de perfecționare – ca să fim mai buni învățăm de la cei mai buni. Eu, de exemplu, sunt axată pe fotografia de eveniment: nunți, cumătri, dar în pandemie m-am regăsit și în ședințele foto de familie, atunci am bătut recordul cu aproape de 100 de sesiuni cu tematica de Crăciun.

În general cuvântul «nuntă» te teleportează cu gândul la o atmosferă plină de veselie, distracție la maximum, zâmbete. Pe mine mă caracterizează foarte mult această atmosferă, de aceea, cu mare drag, captez momentele care se petrec la evenimente. Îmi place să fiu înconjurată mereu de zâmbete și voie bună”, adaugă Irina.

Cea mai mare parte a lucrării, susține Irina, constă într-o serie de cadre spontane ale mediului din jurul meu, legate strâns de călătoria de descoperire de sine.

Fotografia mea funcționează ca o oglindă, a tot ceea ce îmi atrage atenția, la un moment dat. Ghidată fiind de autenticitate,  fotografiez orice arată bine, însumând, astfel, un jurnal vizual interior.

Care este partea cea mai provocatoare pentru tine din a fi fotograf/ă?

„Este foarte important ca să fie o comunicare între fotograf/ă și client/ă, nu contează dacă clientul/a știe să cocheteze sau dacă e fotogenic/ă. Eu insist mereu să facem o întâlnire înainte de eveniment, ca să văd care sunt așteptările lor și totodată să consolidăm o relație de prietenie. Odată ce clientul/a capată încredere atmosfera e mai relaxantă la ședință”, povestește Irina Deminschii.

„Momentul de editare a fotografie îmi aduce și mai multă plăcere, pentru că mă reîntorc și trăiesc aceleași emoții care au mai fost. Din experența mea, în acest domeniu de activitate este imposibil să nu ai anumite emoții și sentimente legate de munca ta. Prin fotografie poți surprinde multe: stări, trăiri, emoții care nu pot fi vâzute cu ochiul liber. Criteriile cele mai importante sunt: viziunea fotografului, relația dintre fotograf și client și, abia apoi, aparatajul.

Fotografia pentru mine este un limbaj ce nu poate fi exprimat prin cuvinte, un mod de a comunica. Există un sentiment de satisfacție și împlinire sufletească, atunci când clientul este mulțumit de rezultatul final”, a mai spus ea.

Distribuie articolul: