Este în teatrul Guguță de la fondarea acestuia, iar de circa 10 ani se află la cârma lui. Vorbim despre Gabriela Lungu, femeia care ne-a recunoscut că nu poate ține un teatru, dar totuși ține o trupă și o motivează la fiecare stagiune să aducă un suflu nou în repertoriu. Am provocat-o pe Gabriela Lungu la un interviu despre teatru, despre viitorul teatrului de păpuși în țara noastră și cum acesta rezistă. Am aflat ce este modern într-un teatru autentic și de ce un actor-păpușar nu poate lucra în 5 locuri. 

Cum reușiți să mențineți și motivați echipa?

„Este echipa care mă ține pe mine. Este echipa care stă uneori în spatele meu, alteori stă în fața mea și suntem gașca și familia care încercăm să păstrăm teatrul, să păstrăm dragostea față de copii și copilul din suflet”, recunoaște Gabriela Lungu.

La ce lucrează trupa pentru 2020?

„Mai avem foarte puțin și Teatrul Guguță ajunge la o vârstă frumoasă, la 30 de ani de activitate. Ne dorim un eveniment pe măsură și asta nu ar însemna doar Șampanie și flori. Asta ar însemna realizări, evenimente făcute, aprecieri, pași și nu în ultimul rând o imagine bine construită a teatrului. De asta noi mai avem cam un an și jumătate în care să le facem. Nu putem să dăm mâinile în jos sau să ne odihnim. Noi trebuie să muncim. Lucrăm la premiere, lucrăm să mai aducem o surpriză, pe lângă proiectul „Night Guguță”, dar las aici niște puncte de suspensie pentru ce nebunie urmează. Eu așa îi zic, nebunia noastră. Dar orice nebunie a pornit la Teatrul Guguță a fost ok și a fost bună”, spune directoarea de la Guguță.

Cum reușiți să păstrați autenticul în personaje, subiecte, decor… în teatru?

„Atâta timp cât o țară, o națiune nu știe, nu-și cunoaște cultura, nu știe de unde vine – niciodată n-o să știe unde tre să meargă. Pornirea teatrului Guguță, acu 27… acuși 30 de ani a fost un teatru cu tentă națională, unde să promovăm tradiția, clasicul, literatura, literatura universală, autentică, autohtonă și nu voi ceda și nu voi refuza niciodată la asta”, declară Gabriela Lungu.

Cum teatrul autentic se îmbină cu modernitatea?

„A moderniza nu îndeamnă să schimbi cursul apei – râul nu va curge niciodată la deal. A moderniza înseamnă a aduce într-o formă un pic altfel pentru copii. Credeți-mă: când ies cu capra la sărbătorile de iarnă pentru ei e o mare modernizare – pentru că ei nu știu ce e asta. Ei nu știu ce înseamnă cojoc de blană de oaie – el vede altceva la televizor – pene și prințese cu diamante pe cap. El nu știe ce-i aia maramă și atunci când eu îi scot marama într-un spectacol și el vede o altă podoabă capilară el privește asta foarte modern”, ne mai spune intervievata.

Ce nevoi are un teatru de păpuși la ziua de astăzi?

„În teatrul pentru copii lucrează oameni cu familii acasă, cu copii acasă, oameni care vor condiții, oameni care vor posibilități. Vorbim de modernizări… ca să-mi permit un pupitru eu trebuie să achit un an, pentru că nu pot să îl plătesc deodată și mulțumesc celor care ne susțin și ne ajută și ne înțeleg. E foarte greu să pun niște becuri altfel pentru că ele costă. Partea financiară, materială, ne mănâncă foarte mult. E foarte greu să păstrezi un actor cu 3000 de lei și cui îi spun… Hai măi, Gabi, că îi mai plătești de spectacol, mai lucrează în alte părți. De spectacol eu pot să îi plătesc dacă aș avea venituri pentru că poți să plătești de spectacol doar dacă ai venituri, dar în altă parte un actor (păpușar) nu poate să lucreze. A lucra în 5 locuri înseamnă a face nimic. Nu ai calitate nicăieri. Ori noi punem accentul pe calitate, ori pe cantitate”, zice ferm Lungu.

Un mesaj pentru demnitari și cei care vă pot susține?

„Eu în 27 de ani, pentru că sunt în acest teatru de la fondare, am văzut copii din toată țara. Avem copii în țara noastră care nu au văzut în viața lor teatru, care nu știu ce înseamnă teatru, care nu au văzut o păpușă, care ne întâlneau ca pe Dumnezei și cel mai trist este că atunci nu te simți actor de la Hollywood, atunci ce bușește plânsul, vrei să plângi, ți-e milă de ei și jale… Nu pot să rog pe nimeni, suntem oameni maturi, vii și înțelegem că e în puterile noastre să schimbăm ceva. Nu vreau să cer, nu e corect să cerșești, că după aia o să tot așteptăm să ne vină ajutor de la americani de la europeni. Haideți să facem noi ceva și cred că după aia lumea va veni și va spune hai și noi să vă susținem”, Gabriela Lungu, directoarea Teatrului Guguță.