În secolul XXI  tot mai greu găsim ceva într-adevăr natural și de calitate. Suntem dornici de ceva organic  și fără de conservanți. În toate aceste substanțe chimice, doi tineri antreprenori au dat o rază de gust natural. Alexandr și Dorina Donici sunt gospodarii unei mici ferme de capre din satul Mălcăuți. Ei îți aduc lapte dulce pentru sănătatea întregii familii. Iar, dacă vrei note franceze în casa ta, „Gustul de țară” îți aduce cașcavaluri ca în cele mai frumoase locuri ale Provinciei Franceze. Despre mica lor afacere și procesul de preparare a tuturor bunătăților, ne-au povestit și nouă.

Cristina Botnarevschi: Povestiți câte ceva despre Dvs, de unde ați început și de unde a parvenit ideea de a forma o fermă?

Alexandr și Dorina Donici: Suntem o tânără familie de antreprenori care a decis să se mute la ţară după mai mulţi ani de experienţă în marketing  şi câțiva ani munciți peste hotare.

Ideea de a face o fermă a venit pe parcurs, din dorinţa de a rămâne acasă şi în speranţa că Moldova v-a deveni peste ani o ţară din care tinerii nu vor mai dori să plece.

CB: De ce ați ales anume caprinele?

ADD: Ne-am focusat anume pe capre datorită proprietăţilor terapeutice ale laptelui, dar şi pentru că ne-am dorit să producem caşcavalurile franceze Chèvre şi Crottin care se fac doar din lapte proaspăt de căpriţă.


CB: Povestiți  despre mini ferma Dvs? Cum este o zi a unui antreprenor în acest domeniu?

ADD: Munca la țară este destul de grea, dar când mai ai şi o gospodărie mare, îţi ia practic tot timpul.

Iniţial am avut câteva capre simple de la părinţi pe care le-am încrucişat cu mascul alpin francez şi în rezultat am obţinut metişi cu o productivitate mult mai mare şi un lapte mai consistent. Astfel, numărul caprelor s-a mărit şi astăzi dispunem de capre care ne dau zilnic necesarul de lapte pentru caşcavaluri.

Ziua de lucru începe cu analiza tuturor animalelor, apoi mulsul, dusul la păşuni şi pregătirea produselor din lapte. Seara, când se întorc caprele acasă, iarăşi sunt mulse şi laptele merge la procesare, iar noi, avem timp liber pentru alte lucrări în gospodărie doar în mijlocul zilei. Este destul de obositor, dar atunci când vedem că ne iese ceva frumos și gustos, iar clienții ne solicită din nou, știm că nu muncim în zadar.

CB: Gustul de la țară – de ce ați ales această denumire și ce anume puteți oferi oamenilor?

ADD: Ideea de a crea pagina „Gustul de la ţară” a venit în urmă cu 3 ani, când am decis să ne stabilim cu traiul în satul de baştină al soţului, Mălcăuţi. Este un sat pitoresc cu un trecut istoric frumos şi cu foarte puţini locuitori. Atunci am decis să împărţim cu urmăritorii noştri de pe Facebook toată experienţa traiului de la sat.

„Gustul de la ţară” aminteşte de copilărie şi gustul ei, vizita la bunei, dar şi de avantajele de a avea o gospodărie cu de toate. 

Prin produsele micii noastre ferme, aducem calitatea și gustul natural de cândva. Suntem încrezuți și mândri de producția noastră. Noi singuri creștem, producem și livrăm produsele. Suntem la început de drum, de aceea oferim doar sorocenilor produsele lactate de la mini ferma noastră, dar şi surplusul de fructe, legume, carne, ouă. Pe viitor sperăm să  dezvoltăm ideea şi să putem satisface necesitatea clienţilor cu un coş necesar zilnic pe masă.

CB: Povestiți despre procesul de fabricare a cașcavalurilor? Cât timp vă ia și cât de naturale este?

ADD: Cașcavalurile  le pregătim zilnic din laptele proaspăt muls.

Pentru a obţine un Chèvre gata de consum sunt necesare 4 zile de lucru, iar dacă dorim un caşcaval de tip tare, e necesar de oferit 3 ore prima zi şi apoi, atenţie zilnică: întoarcere de pe o parte pe alta, spălarea cu apă cu sare când formează mucegai în procesul de maturare.


La producerea caşcavalurilor folosim doar laptele căpriţelor noastre, iar coagulant este utilizat cheagul obţinut primăvara din stomacul iezilor de 5-6 zile. Astfel, clienţii noştri, pot fi siguri că dispun de un produs 100% natural. Plus la toate, oferim cașcavalurilor forma și imaginea ca să le puteți folosi și pe masa de sărbătoare. De exemplu, 
Chèvre îl avem clasic, dar și cu diferite condimente, ierburi uscate și nuci.

CB: Cum vedeți ferma mâine? Pregătiți ceva servicii și produse noi?

ADD: Sigur, tindem spre ceva mai mare și mai bun. Încercăm să creștem și calitativ, dar și cantitativ. Pentru viitor, dorim să mărim numărul de capre, dar şi numărul produselor pe care le vom livra clienţilor noştri. Astfel, vom putea oferi noi locuri de muncă cât şi să ne asigurăm viitorul copiilor noştri acasă.

CB:De ce trebuie să alegem anume produsele Dvs.? Prin ce se deosebesc de celelalte?

ADD: Poate nu sună deloc modest, dar suntem unici prin ceea ce facem. În primul rând gustul produselor noastre este deosebit. Ne străduim de fiecare dată să aducem produselor textura fină şi cremoasă franceză, ceea ce n-am întâlnit în alte produse din market, iar nota asta o dă anume laptele de capre cu sânge francez. Și în al doilea rând, naturalețea. Or fi cele de magazin sau a altor ferme bune, dar noi suntem sinceri cu noi și cu clienții noștri și lucrăm totul la 100% natural. Printre cei care solicită laptele nostru, avem mămici care au încredere în noi atunci când îl oferă copiilor săi. Și ținând cont de faptul că activăm pe un spațiu destul de mic, orașul Soroca, ținem la reputația noastră și nu ne permitem să mințim lumea.

CB: Cu ce greutăți v-ați  confruntat în activitatea Dvs.?

ADD: Greutățile apar mai mult la început când nu ai  experiență, dar acum ne confruntăm cu lipsa braţelor de muncă şi lipsa echipamentului necesar în procesarea laptelui. Tot necesarul trebuie să-l găsim peste hotare şi asta implică mai multe cheltuieli.

Știm că nimic nu se face peste noapte, și că doar prin muncă și încredere în forțele proprii vom izbuti. Mai ales că oamenii au nevoie de noi, nu lucrăm și ne jertfim timpul și banii în zadar. Zi de zi vom încerca să fim mai buni, mai profesioniști pentru ca ferma noastră să fie cunoscută de întreaga țară și să fim mândri de căprițele noastre.

CB: Ce ați spune tinerilor antreprenori care doresc să inițieze o afacere în domeniul creșterii animalelor?

ADD: Să îndrăznească, să pornească o astfel de afacere, fiindcă oricât de obositor şi greu n-ar fi, totul este compensat, de satisfacţia feedback-ului de la clienţi. Să creadă în forțele proprii și chiar de la început este greu cu dorință și muncă orice este posibil.

 Noi ne conducem după motto-ul: „Client mulţumit, fermier fericit! Și de fiecare dată când ceva nu reușim ne oprim, ne amintim de acesta.